שוב סנדוויץ' עם שוקולד? לאכול בריא בביה"ס
הסנדוויץ' אותו לוקחים הילדים לבית הספר הוא נושא לוויכוחים בלתי פוסקים בין הורים לילדים, כשלרוב הם רוצים מתוק ואנחנו רוצים בריא. למה חשוב להתעקש על ארוחת הבוקר ומדוע כדאי לשתף את הילד בהכנות? מדריך
לכל ההורים ברור שתזונה היא דבר חשוב. זה הופך להיות חשוב עוד יותר במהלך שנת הלימודים, כאשר הילדים מבלים שעות ארוכות בכיתה. אבל הילדים לא תמיד חושבים כמונו והסנדוויץ' הופך להיות זירת התגוששות איתם. חלקם מסרבים בכלל לקחת כריך לבית הספר, אחרים רוצים אך ורק סנדוויץ' עם שוקולד ויש גם את אלו שרוצים פשוט "בלי כלום".
אז רגע לפני שאנחנו שוקעים אל הריב האינסופי מדי בוקר הכנו עבורכם מדריך מיוחד שיסייע לכם לשמור על תזונה נכונה בתקופת הלימודים.
עוד על החזרה ללימודים:
- לא האויב: איך לבנות יחסים תקינים עם המורה?
- מסתגלים לגן: איך להקל את הפרידה בבוקר?
- חוזרים לביה"ס: למה חשוב שניתן למורים ללמד?
- אמא, אין לי חברים! איך נעזור לילד להשתלב?
- שלום כיתה א': 10 דרכים להקלת המעבר לביה"ס
- עוברים בי"ס או גן? 10 דרכים לעזור לילד להסתגל
ארוחת בוקר – ללא קשר לתיאבון
ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום. אין מי שלא מכיר את האמרה: "אכול ארוחת בוקר כמו מלך, ארוחת צהרים כנסיך וארוחת ערב כעני". ארוחת הבוקר היא למעשה הארוחה המפסקת לאחר שנת הלילה והיא שגורמת להתנעה מחודשת של הגוף.
בימי לימודים הדבר חשוב כפליים שכן אכילה בבוקר עוזרת לפעילות מיטבית של המוח. קבלת גלוקוז באמצעות האוכל מסייעת לפעילות המוחית. בנוסף, מחקרים מצאו שילד שאוכל ארוחת בוקר רגוע יותר במשך היום, כיוון שהפחמימות עוזרות להפרשת הסרוטונין במוח, מה שגורם לתחושת רוגע ושלווה.
בנוסף, חשוב לחלק את הארוחות על פני כל היום ולא לדלג על שום ארוחה. גם אם מבחינה קלורית הילד מצליח לצרוך את הכמות הרצויה, חשוב לשמור על רמת סוכר אחידה לאורך כל היום ועל אספקה קלורית תקינה לגוף לכל היום.
איך נשכנע את הילד לאכול בריא?
בתור התחלה עדיף לא ללכת נגדו אלא להפוך אותו לשותף פעיל בהכנת הסנדוויץ'. למה הכוונה? לכך שצריך לנהל דיאלוג על תוכן הכריך.
אל תיבהלו אם הוא רוצה שוקולד. אפשר לקבוע שפעם בשבוע הוא מקבל סנדוויץ' עם שוקולד ובשאר הימים הממרח מגוון יותר. התייעצות עם הילד בנוגע לתכולת הסנדוויץ' יוצרת התחייבות מצדו וציפייה לאכול אותו ומקטינה את הסיכוי למצוא שאריות בילקוט למחרת היום.
בנוסף, אם שמנו משהו טעים בסנדוויץ' אפשר לדאוג שהלחם יהיה מקמח מלא המכיל סיבים תזונתיים ויוצר תחושת שובע. כמו כן אפשר להוסיף ירקות, כך שרגשות האשם יהיו קטנים יותר. גם כאן כדאי לא להתעקש עם הילד ולהוסיף ירקות שהוא אינו אוהב במיוחד. למשקיעים מביניכם מומלץ להוסיף שקית עם ירקות חתוכים מאחר ובשלב מסוים של היום הילד רעב ומחפש נשנוש. ברגע שיש לו מקלות גזר, מלפפון או פלפל זה קל ונוח והסיכוי גובר שהוא יאכל אותם.
הדיאלוג על תכולת הסנדוויץ' צריך להיעשות תוך שימת לב לידע שלכם. למשל, חמאת בוטנים מכילה סידן וחיונית לבניית העצמות, כך אם הילד שלכם לא אוהב גבינות אפשר לשים לו במקום טחינה או חמאת בוטנים - שיעשו את העבודה במידה זהה.
באופן כללי טחינה היא מרכיב חשוב. היא מכילה סידן, ברזל ושומן בלתי רווי. לפיכך כדאי לנסות ולשלב אותה בדרכים שונות ומשונות, לפעמים אפילו ללא ידיעתו של הילד. בנוסף, מוצרי חלב, טונה וביצה מכילים חלבון ואפשר לשלב אחד מהם בדרכים שונות בכדי לספק לילד את מה שהוא צריך. הידיעה אילו מוצרי מזון מספקים אילו ויטמינים יכולה לסייע לכם, כך שתראו שבאמת אין צורך להתעקש על טונה אם הילד אוהב חביתה.
חטיפי בריאות? טעות גדולה
מה לעשות, גם אנחנו כהורים עושים טעויות ולפעמים נופלים לטרנד שאולי נשמע טוב, אבל לא מאוד הכרחי. כך הדבר עם חטיפי הבריאות. בעוד שאין ספק כי חטיפי הבריאות עדיפים על ממתקים שונים, הדבר מפתח אצל הילד הרגל שאיננו טוב. עדיף שהילד ילמד לאכול ארוחה מזינה ומשביעה במקום נשנוש שרק משתיק את הבטן. כמובן שאם כבר חטיף, אז עדיף חטיף בריאות המכיל ויטמינים ומינרלים, שעשוי מחומרים טבעיים ועשיר בסיבים תזונתיים.
נקודה חשובה נוספת היא הפירות. אם כבר הצלחתם לשכנע את הילד לאכול אותם, אז למה אתם חותכים לחתיכות? חתיכת הפרי גורמת לאיבוד תכולת הויטמינים והמינרלים שבו, מה גם שלעתים היא גורמת לשינוי צבע הפרי דבר שמעורר סלידה אצל ילדים.
ונקודה חשובה נוספת: חשוב לגוון את הפירות והירקות שהילדים אוכלים, שכן לכל פרי וירק יש איכויות שונות וחשוב שהילד יהנה מכולם. אל תשימו לו משהו שהוא לא יאכל, אבל אם הוא הכי אוהב תפוח אפשר גם לשים אגס מדי פעם. ככה גם לא יימאס לו מוקדם מהצפוי.
לא רק סנדוויץ'
ביפן מקובל להכין ארוחות בקופסאות עבור הילדים שהולכים לבית הספר שנקראות "בֶּנטוֹ" המכילות מאכלי אורז, סושי, דגים ועוד. כדאי לאמץ שיטה זו של הכנת קופסאות אוכל, כדוגמת אותם מגשי אוכל המחולקים בטיסות. קיימים כיום בשוק כלים חד-פעמיים מחומר ממוחזר, מתכלה ו"ירוק", מגשיות יפיפיות התורמות גם הן להגברת התיאבון.
בנוסף, ילדים אוהבים לאכול המבורגרים ברשתות המזון המהיר. אפשר וכדאי לתת להם את החוויה, אך בצורה בריאה יותר. ניתן לארוז להם ארוחות מלאות באותו סגנון: סדנוויץ' עם נתחי בשר איכותיים במקום המבורגר, לחמנייה מקמח מלא ובמקום צ'יפס מקלות גזר. אפשר גם להשקיע ולהכין את הסנדוויץ' מטורטייה ולא רק מלחם פרוס או לחמנייה עתירת קלוריות.
מתכון לחטיפי בריאות
במקום לקנות - תכינו יחד עם הילדים ותנו להם כחטיף לבית הספר
- מצרכים:
1 שקית גרנולה
1 כוס טחינה גולמית
1/2 כוס דבש או סילאן
1/2 כוס אגוזים
1/2 כוס קוקוס טחון
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים למעט הקוקוס ויוצקים לתבנית אפייה עד גובה 1 ס"מ בערך. מקררים מספר שעות. חותכים לקוביות בגודל המבוקש. מוציאים כל קובייה מהתבנית ועוטפים בקוקוס טחון. ניתן לשמור במקרר מספר שבועות.
ליז רובין היא דיאטנית קלינית (Msc), יועצת לחברת ההסעדה עידית. מיקי ניר הוא השף הראשי בחברת ההסעדה עידית, מרשת מלונות דן