שתף קטע נבחר
 

על המתמחים להחליף ארגון מייצג - לא להתפטר

בית הדין הארצי לעבודה צדק כשקבע כי התפטרות הרופאים המתמחים אינה כדין ולכן בטלה. אסור היה להם להשתמש במעביד ככלי במאבקם נגד ההסתדרות הרפואית. דעה

הבוקר (א') פרסם בית הדין הארצי לעבודה את פסק דינו בבקשת המדינה להוציא לרופאים המתמחים צווי מניעה, אשר ימנעו את כניסת התפטרותם לתוקף. בית הדין הארצי לעבודה קבע כי התפטרות הרופאים המתמחים אינה כדין ולפיכך בטלה.

 

 

עוד הוסיף בית הדין כי מכלול הראיות והנסיבות מצביעות בבירור כי מדובר בהתפטרות שהינה צעד ארגוני מובהק, ואינה התפטרות אותנטית ביחסים שבין עובד כפרט למעביד.

 

בעניין זה, יש לשים לב היטב כי המרד של הרופאים המתמחים, הוא בעצם "מרד" נגד הארגון היציג שלהם - הלא היא ההסתדרות הרפואית. המתמחים טוענים למעשה כי ארגונם היציג אינו מייצג אותם נאמנה, ולכן החליטו להפעיל לחץ על המדינה באופן עצמאי כאילו לא קיים ארגון יציג.

 

אם יש לרופאים המתמחים השגות לגבי פעילותו של הארגון היציג המייצג אותם עליהם לפעול נמרצות להחלפתו, ואל להם להשתמש במעביד ככלי במאבקם נגד הארגון המייצג אותם. הענשת המעסיק אינה הדרך להחליף את הארגון היציג או להביע מחאה כנגד אופן פעולתו.

 

סיכון היציבות ביחסי העבודה הקיבוציים בישראל

משנחתם הסכם קיבוצי הקובע תנאי עבודה ושכר לכלל חברי ארגון העובדים, הרי שבאישור פעולות ארגוניות של חלק מהם לאחר החתימה, ואשר תפקידם להפעיל לחץ על הארגון היציג, יש משום סיכון היציבות ביחסי העבודה הקיבוציים בישראל, וכן סכנה ליכולת ההסתמכות של המעסיק על ההסכמים הקיבוציים עליהם הוא חתום מול ארגון העובדים.

 

בית הדין לעבודה חרט על דגלו את שמירת מערכת יחסי העבודה הקיבוציים בחזקת "לא כל אלים גבר". לפני מספר ימים, חתמה ההסתדרות הרפואית, המייצגת את הרופאים המתמחים, על הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי העסקתם לשנים הבאות.

 

מרגע שנחתם הסכם, בוטל סכסוך עבודה בעניינים הנוגעים להסכם, ומן הסתם, הארגון היציג אינו רשאי לבצע פעולות ארגוניות כלשהן, כך גם לגבי חלקים ממנו.

 

משנקבע כי ההתפטרות הקולקטיבית הינה בבחינת צעד ארגוני, וזאת בהתאם לראיות אשר היו מצויות בפני בית הדין, לא היה מנוס מהקביעה כי ההתפטרות הקולקטיבית הינה בבחינה צעד ארגוני בלתי חוקי, שלא קיבל את אישור המוסדות החוקיים של הארגון היציג, וזאת לאור העובדה כי נחתם הסכם קיבוצי.

 

אילו לא היה נחתם הסכם קיבוצי, ובמידה שסכסוך העבודה בין ההסתדרות הרפואית למדינה היה בתוקף, ייתכן שהיה מקום להימנע מהוצאת צווי מניעה נגד התפטרות המתמחים, משצעד זה, יש בו להוות צעד ארגוני לגיטימי, כאשר העילות להתפטרות הקולקטיבית הם בגדר שביתה חוקית.

 

טענה שלא מחזיקה מים

גם טענת המתמחים, לפיה מדובר בהתפטרות אישית ולא קולקטיבית, ולכן אינה בבחינת צעד ארגוני, אלא צעד אישי של כל אחד ואחד מן המתמחים אינה מחזיקה מים. גם לקראת שביתה, עת נציגי העובדים באים לקבל את הסכמת העובדים לצעדי שביתה (שיש בהם פגיעה כלכלית בעובדים), כל עובד ועובד מצביע אישית לעניין קיומה של שביתה, כמופיע בתקנון הארגון היציג.

 

יש לבחון בחינה מהותית, האם יש בצעד מסוים משום צעד ארגוני, ואין להסתפק בבחינה פורמלית בלבד, אשר לה השלכות הרות גורל על יציבות יחסי העבודה הקיבוציים במדינת ישראל.

 

הכותבת היא מומחית בדיני עבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
עו"ד נעמי לנדאו
צילום: ירון ברנר
מומלצים