תכירו: התוסף שעוזר להתגבר על כבדות הארוחה
רגע אחרי הקינוח ושחרור עוד כפתור במכנסיים, מתחילים קשיי העיכול של ארוחת החג העשירה. תוסף אנזימים יקל את התהליך ויאפשר לגוף שלנו להתמודד טוב יותר עם מזון מבושל ומעובד. מתי כדאי ליטול אותו, והאם יש סכנה במינון יתר?
מתי שמעתם על האנזימים החיוניים לעיכול? מזון בריא ותפריט מאוזן הם מהמפתחות המרכזיים לבריאות טובה, אבל גם אם אכלתם ארוחה על פי כל הכללים, אם לא יחכו למזון אנזימים מיוחדים במערכת העיכול כדי לפרק ולעבד אותו - ישתבש תהליך העיכול כולו.
כאשר לתזונה גרועה מצטרפים גם אורח חיים לא בריא וזיהום סביבתי, מאגר האנזימים בגופנו מידלדל ומתפתחות בעיות עיכול ומחלות האופייניות מאוד לעולם המערבי. תסמינים שונים כמו גזים, נפיחות או כבדות אחרי הארוחה עשויים להצביע על חוסר באנזימי עיכול, והשלמתם עשויה להקל את התסמינים, לשפר את העיכול ולהעלות את רמת האנרגיה שלכם.
חשוב לדעת על תוספי תזונה:
- מדריך: תוספי תזונה לשיפור הריכוז והזיכרון
- בדקנו: איזה מוצר אומגה 3 הכי מרוכז והכי זול
- אילו תוספי תזונה חשובים לעוסקים בכושר? מדריך
מה הם אנזימים?
האנזימים הם רכיבים חלבוניים המצויים בכל תא בצומח ובחי. כל תהליכי החיים, כולל עיכול, נשימה ואפילו חשיבה מערבים תהליכי מטבוליזם, ומרב התהליכים הכימיים בגוף מתרחשים באמצעות אנזימים. בנוסף, האנזימים הינם מעין מעצימי מזון: הם שמאפשרים לגוף לקבל את רכיבי התזונה החיוניים ולנצל אותם.
גופנו מכיל כ-3,000 סוגי אנזימים, שלכל אחד מהם פעילות אחרת, ויש כמה גורמים המשפיעים על כמותם ועלולים להפחית מהם:
מזון מעובד: עיבוד, בישול, שימור, הקפאה והקרנה של המזון פוגעים באנזימים הקיימים בו וגורמים לפירוקם.
תזונה המבוססת על מאכלים כאלו מפחיתה את כמות האנזימים המגיעים לגוף ומגבירה את קשיי העיכול.
הזדקנות: הפרשת האנזימים פוחתת עם הגיל, וכך גם יעילות עיכול המזון. במחקר שכלל 180 נבדקים בריאים בגילאי 63-18 נמצא כי הפרשת אנזימי הלבלב ירדה באופן מתמשך עם הגיל החל מהעשור השלישי לחיים.
סטרס ומחלות שונות: אלה עשויים להשפיע על תהליכים מטבוליים שונים בגוף, כולל הפרשות אנזימים, ולפגוע בעיכול.
בארוחות עשירות וכבדות כדאי ליטול תוסף אנזימי עיכול כדי להקל את תהליך העיכול. תוספי אנזימים מגיעים מכמה מקורות:
- אנזימים מהחי - חלק מהאנזימים שמייצר האדם מיוצרים גם על ידי בעלי חיים.
- אנזימים מהצומח - תוספי אנזימים רבים מתקבלים מהצומח. אמנם בכל צמח יש פעילות אנזימטית, אך יש צמחים העשירים יותר באנזימים. הידועים שבהם הם אננס, פפאיה, תאנה ושעורה. גם בקיווי, בגויאבה ובשורש ג'ינג'ר ידועה תכולת פרוטאזות גבוהה.
- אנזימים מיקרוביאליים - ממקור בקטריאלי או פטרייתי, נוצרים במהלך תסיסה עם מיקרואורגניזמים אלה. בשנים האחרונות המיקרואורגניזמים משמשים יותר ויותר כמקור לתוספי אנזימים, וגם תרופות רבות מופקות באופן דומה, דוגמת האנטיביוטיקה פניצילין ועוד.
- תערובות אנזימים - ישנם תוספי תזונה המערבים אנזימים מהחי, הצומח או מיקרוביאליים. אנזימים מיקרוביאליים וצמחיים פעילים גם בטמפרטורה גבוהה יחסית (כמו במצבי חום ודלקת) ובסביבה חומצית, ואילו רוב האנזימים מהחי מתפקדים טוב רק בטמפרטורת הגוף ובסביבה ניטרלית-בסיסית.
אלכוהול ומלח גרועים לעיכול
גורמים שונים משפיעים על מידת היעילות של האנזימים, ועל חלקם ניתן לשלוט, כפי שיוסבר בהמשך. מה הופך את האנזימים ליעילים יותר?
רמת PH: לכל אנזים יש אפיון PH שבו פעילותו אופטימלית, וטווח PH (צר/רחב) שבו הוא יכול לפעול. בפה ה-PH לרוב ניטרלי, בקיבה חומצי ובמעי הדק בסיסי.
ספיגה: אנזימים מיקרוביאליים פועלים בטווח Ph רחב, ולכן עמידים לחומציות הקיבה, נספגים ופעילים בצורה היעילה ביותר.
טמפרטורה: כיוון שהאנזימים עובדים טוב יותר בטמפרטורת הגוף, לא מומלץ ליטול אותם עם משקה או מזון חם. במצבי חום יש לשקול נטילת מינון גבוה יותר של אנזימים, כיוון שחלקם לא ישרדו (אין חשש ממינון יתר). גם טמפרטורה קרה עלולה לפגוע בפעילות האנזימטית, לכן לא מומלץ לשמור את תוספי האנזימים במקרר.
קו-אנזימים ומעכבי אנזימים: קו-אנזימים עוזרים לתפקוד האנזימים, ובאלו נכללים ויטמינים ומינרלים המתקבלים בתזונה. מעכבי אנזימים הם רכיבים כמו אלכוהול, מלח, סוכר וחומרי שימור. מעכבים נוספים מצויים במזונות כמו קטניות ובוטנים.
מינון: מינון התוסף תלוי בכמות האנזים המצויה בתוסף ובאיכותו (רמת הפעילות שלו). בטיפול מערכתי יש ליטול בהתחלה מינונים גבוהים ולהפחית בהמשך. כאמור, אין חשש ממינון יתר.
כללים לנטילת התוסף
- אנזימים מצופים יש לבלוע בשלמותם ולא ללעוס. אנזימים ללא ציפוי ניתן ללעוס.
- מומלץ ליטול את האנזימים עם כמות מספקת של מים, העוזרים להתחיל את פעולתם.
- ניתן ליטול את האנזימים לפני הארוחה, במהלכה או בדיוק עם סיומה. אם אוכלים שלוש ארוחות גדולות ביום, מומלץ ליטול את התוסף שלוש פעמים. עם זאת, כשהאנזימים נלקחים לטיפול מערכתי אין ליטול אותם עם האוכל, אלא על קיבה ריקה או בין הארוחות.
- ניתן לפתוח את הכמוסה ולשפוך את התכולה לתוך מים או לצקת על המזון (כל עוד אינו חם), אך לא מומלץ לשלב זאת במיצים.
- כדי להגיע לרמת אנזימים אופטימלית בגוף, מומלץ לחלק את נטילתם לכמה מנות ביום.
- לאנזימים השפעה סינרגיסטית על עיכול וספיגת ויטמינים, מינרלים ותמציות מזון, כמו גם על ספיגת תרופות דוגמת אנטיביוטיקה וקורטיזון, לכן מומלץ ליטול אותם בו-זמנית.
- כיוון שהאנזימים הם רכיבים פעילים, יש לשמר אותם כך שלא יאבדו את יכולתיהם. שמרו את התוסף במקום יבש, אטום וקריר והימנעו מלחות, חום ואור. בתנאים כאלה האנזימים יישארו פעילים למשך חודשים בקופסה סגורה, ולמשך כחודשיים-שלושה לאחר פתיחתה.