טורקים באיסטנבול: לישראלים אין מה לחפש כאן
שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" לאיסטנבול שמע מהטורקים מה דעתם על המשבר המחריף. "המצב רק יילך ויתדרדר", אמרה צעירה אחת. אחרת בטוחה שהמצב יוביל למלחמה עם איראן וארה"ב, ויש מי שחושב שארדואן עשה "טעות חמורה"
"ישראלים לא צריכים לבקר כאן", אומרת אסרה, צעירה בשנות העשרים לחייה שמדברת באנגלית מרשימה. "בדיוק קראתי בבוקר בעיתון שעושים הרבה צרות לטורקים שמבקרים בישראל. לפחות כרגע, במצב הנוכחי, אין לנו מה לבקר אחד אצל השני".
בצל החרפת המשבר בין ישראל לטורקיה, והודעתו של רג'פ טאיפ ארדואן כי אנקרה תנתק את קשרי המסחר והצבא עם ישראל, נשמעו הבוקר (יום ג') בכיכר טקסים, הכיכר המרכזית של איסטנבול, קולות לא מעודדים במיוחד בנוגע להמשך היחסים.
משבר ביחסי ישראל טורקיה - כותרות אחרונות:
- ארדואן: מנתקים את קשרי הסחר והצבא עם ישראל
- לבני ל-CNN הטורקית: לעצור את ההידרדרות
- המחיר הכלכלי: הייצוא לטורקיה 1.3 מיליארד שקל
עוד בערוץ החדשות :
אסרה אומרת שקשרי המדינות החלו להידרדר הרבה לפני מאי 2010, וההשתלטות על ה"מרמרה". "זו היתה תקרית מזעזעת, ויש לה חלק משמעותי בהידרדרות בין היחסים, אבל זה לא רק זה", לדבריה. "הבעיה בעיקר דיפלומטית בין שתי המדינות, והוא רק יילך ויתדרדר. ביום מן הימים דווקא הייתי רוצה לבקר בישראל. אבל לא בימים האלו".
בניגוד לאסרה, צעירה מוסלמית בשם הוסלאם מאמינה שזו לא רק בעיה של מדיניות. "הבעיה הזו היא בין העמים. בין האנשים, ולא בין הממשלות. אני דווקא חושבת שהממשלות עוד יחסית מתונות לעומת התחושה ברחוב. הדעה הרווחת בקרב הטורקים היא שלישראלים אין מה להגיע לטורקיה. אני לא חושבת ככה, אבל זה מה שרוב האנשים חושבים".
כמו רבים אחרים ברחוב הטורקי, הוסלאם טוענת כי הקרע עמוק וקשה לאיחוי. "על גבי המאווי מרמרה הישראלים רצחו הרבה מאוד מבני עמנו", היא מוסיפה. "יהיה מאוד קשה לסלוח על דבר כזה. קשה לדעת מה יהיה בעתיד, אבל דבר אחד בטוח - יותר טוב לא יהיה".
זיקיה, שעובדת כמורה לאנגלית, ממשיכה צעד אחד קדימה. "אני בטוחה שהיחסים בין שתי המדינות רק ילכו ויתדרדרו. אני לא רוצה להיות פסימית, אבל בסופו של דבר זה יוביל למלחמה עם איראן וארה"ב. זה פשוט בלתי נמנע".
טעות של ארדואן? "לא לפחד, בטוח כאן"
לדבריה, "אין לישראלים מה לחפש כאן, אני עובדת הרבה מאוד עם תיירים, ובזמן האחרון אני כמעט ולא רואה ישראלים כאן. הם פשוט לא מגיעים יותר לאיסטנבול". היא גם הזכירה שבטורקיה לא אוהבים את ממשלת ישראל: "ארדואן חכם. הוא ונתניהו לא מסתדרים טוב, ואצלנו לא ממש אוהבים את הישראלים או את הממשלה שלכם".
בניגוד לשאר האנשים ברחוב, יש מי שתולה את האשמה דווקא במדינה שלו. "הממשלה הטורקית עושה טעות חמורה", אמר אלטוג, עורך דין בשנות ה-40 לחייו. "היא טוענת שישראל מפלה,
אבל אנחנו עושים בדיוק אותו הדבר. אתם חושבים שאם הפלסטינים היו בודהיסטים לארדואן היה אכפת מהם?". הוא ציין כי ישראל פעלה בניגוד לחוק הבינלאומי, וכי "מגיע לה מה שהיא מקבלת, אבל צריך לזכור שארדואן הוא זה ששם את האנשים שלנו בסיכון. הוא האחראי. זה ברור לכולנו שהממשלה בטורקיה מנסה למצב את עצמה כגורם משמעותי בעולם הערבי".
למרות המצב, לאלטוג דווקא יש המלצה אחרת לישראלים. "אל תחששו לבוא לכאן", הוא אומר. "ישראלים יכולים לבוא לטורקיה ולא לפחד. בטוח כאן".