שבו מטורקיה: "הם אוהבים אותנו, עלינו להתנצל"
למרות המתיחות הרבה בין המדינות, אנשי עסקים שחזרו מאיסטנבול מספרים דווקא על יחס אוהד לישראלים. כמה מהם סיפרו שגם היום עוכבו בנמל התעופה על-ידי הטורקים, אחרים הזכירו: "18 שנה אנחנו עושים לטורקים מה שעשו לנו שם"
בזמן שהתיירים הישראלים מדירים את רגליהם מטורקיה, אנשי העסקים שחיים על קו תל אביב-איסטנבול לא מוותרים על הפרנסה - ומקווים שהשפל הנוכחי ביחסים הוא רק זמני. "הטורקים ברחוב עדיין אוהבים ישראלים", מתעקש טל מאירוביץ', איש עסקים ששב היום (ג') מאיסטנבול, "חבל שנאבד את היחסים החמים עם טורקיה. אני מקווה מאוד שיישארו לנו חברים מוסלמים. אלו האחרונים שיש לנו, בואו נשמור עליהם".
משבר ביחסים עם טורקיה - הכתבות האחרונות:
- טורקים באיסטנבול: לישראלים אין מה לחפש כאן
- לבני ל-CNN הטורקית: לעצור את ההידרדרות
- ארדואן: מנתקים את קשרי הסחר והצבא עם ישראל
- גורמים מדיניים: חשש מהידרדרות, מנסים להרגיע
אחרי גירוש הדיפלומטים הישראלים וההכרזה על הגברת הפעילות של צבא טורקיה בים התיכון, הודיע בצהריים ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, על ניתוק קשרי הביטחון והסחר עם ישראל. למרות שהחרם לא יחול על עסקים פרטיים, אלברט חסדאי, איש עסקים ששב מטורקיה במקביל להכרזה הדרמטית, מציע לישראל למחול על כבודה ולהתנצל על אירועי המשט לעזה כדי לפתור את המחלוקת: "שם ברחוב ההרגשה מצויינת, הטורקים מצטערים כמונו על מה שקורה ורוצים שנבקש סליחה וש'יעברו' את זה. אני מציע שנבקש סליחה, זה לא עולה כסף".
בנמל התעופה בן גוריון ממתינים בדריכות שני אנשי עסקים לשבים מאיסטנבול, דקות ספורות לפני שהם עצמם אמורים לטוס לטורקיה. הם מעוניינים לברר אם התקרית בה עוכבו והושפלו אתמול נוסעים ישראלים באיסטנבול הייתה חד-פעמית. "אנחנו מנהלים פרויקט תשתיות גדול בטורקיה ונוסעים מדי כמה שבועות", הם מספרים, אך מסרבים לחשוף את שמם או את שם החברה בה הם עובדים, "כדי לא לעורר עניין".
רונן אוחנה, ששב מאיסטנבול, מספר כי גם הבוקר עוכבו הישראלים בנמל התעופה באיסטנבול. "היתה בדיקה לא רגילה", הוא מספר, "אני טס הרבה והפעם ביקשו מאיתנו שוב דרכונים ולקחו אותם לבדיקה. אנשי הביטחון שאלו אותנו מספר שאלות ושוב החתימו את הדרכונים שלנו בחותמות המעבר והביטחון. בסך הכל זה עיכב אותנו בחצי שעה, פחות או יותר".
יובל ברודצקי, שחזר ארצה לאחר שהחליף מטוס באיסטנבול, מספר על עיכוב ביטחוני של שעה: "לא היה כזה סיפור גדול, אבל כן עיכבו אותנו לבידוק נוסף. זה היה קצת מעצבן". לדבריו, בטורקיה מדברים דווקא על היחס המשפיל לו זוכים הטורקים בבואם להיכנס או לצאת מישראל.
איש עסקים טורקי: "אוהב את ישראל"
בני מייזל, איש עסקים נוסף, ממתין בנתב"ג לאורח מטורקיה. "כבר 18 שנה שאנחנו עושים לטורקים מה שעשו לנו שם", הוא אומר, "אני אמנם לא מצדיק את מה שעשו הטורקים, אך גם כוחות הביטחון שלנו מחמירים עם הטורקים לחינם. למרות שאני תמיד מצייד את האורחים איתם אנו עובדים במכתבים מצד העסק, ויש לזכור שמדובר באנשי עסקים טורקים שנכנסים לישראל באופן קבוע, כל פעם מחדש מעכבים ומשפילים אותם הן בכניסה והן ביציאה מישראל".
אחרי שעה וחצי מופיע האורח של מייזל, ארהן. הוא דווקא סלחני כלפי אנשי
הביטחון. "זו הפעם ה-12 שלי בישראל, ואני לא מרגיש שיש לאנשי הביטחון משהו אישי כלפיי. אני מבין שזהו רק תהליך ביטחוני", הוא אומר. ומה דעתו על המשבר ביחסים? על המשבר המחריף בין טורקיה לישראל אמר: "זו רק פוליטיקה. אני אמשיך לבוא לישראל כי אני אוהב אותה".
גורם ביטחוני בנמל התעופה, עם זאת, הודה בשיחה עם ynet כי הבדיקות אותן עוברים הטורקים הן שרירותיות וממושכות: "גם אם ידוע שמדובר באדם שנכנס באופן קבוע לארץ ואף אם הוא מציג מסמכים המאשרים את הזמנתו לישראל, מתעלמים מהם ובודקים אותו בכל זאת. לכן, אל לנו להתפלא ש'מחזירים לנו' בטורקיה".