להתקרר עם מרק
רשמית ספטמבר נחשב כבר לתחילת הסתיו, אך חמסיני סוף הקיץ עדיין לא אמרו את המילה האחרונה. כרם אביטל מגישה לכם שלושה מרקים קרים: גספצ'ו עם נקטרינות, פלפלים עם טופו וגזר עם ג'ינג'ר. לא לצמחונים בלבד
מרקי ירקות קרים, בדומה לסלטים עשירים, מהווים פתרון נחמד למי שמתקשה (כמוני) לאכול מזון חם בימים מהבילים שכאלה. אחד המרקים - הגספאצ'ו, המוכר לרבים מאיתנו - גם איננו דורש בישול ולכן מהווה פיתרון נחמד למי שאין לו (כמוני) מזגן במטבח.
עוד בערוץ האוכל:
- הוד מלחותו: מלח מקומי
במתכונים רבים של מרקי ירקות נהוג להמליץ לקלוף את הירקות על ידי חליטה. אני ממליצה לדלג על השלב הזה. אם כבר שותים מנה יפה של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון יחד עם המרק, למה לוותר על הסיבים התזונתיים שבקליפה, שטובים לעיכול ונמצאו כמגנים ממגוון מחלות? עצה זו חשובה במיוחד למי שאיננו צמחוני או טבעוני או מרבה באכילת ירקות ופירות, שברוב המקרים צריכת הסיבים שלו נמצאת הרבה מתחת למומלץ. אני אישית מוותרת על השלב הזה גם מטעמים פרקטיים של חיסכון בזמן ההכנה.
מרק גספצ'ו עם נקטרינות ונענע
עליי להודות שכל המדור הזה מהווה רק תירוץ למרק הגספצ'ו המרענן והמשמח הזה.
המרכיבים (ל-3 מנות):
5 עגבניות בשלות
2-3 נקטרינות (או אפרסקים)
2-3 שיני שום, כתושות
1/2 כוס עלי נענע טרייה, קצוצים דק
3 כפות שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון
1/2 כפית פלפל שחור
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל הרכיבים בבלנדר למעט הנענע.
- מצננים במקרר למשך שעה לפחות.
- לפני ההגשה מוסיפים לכל קערה כף עלי נענע.
הצעות גיוון:
- אפשר להוסיף גם בצל ירוק ומעט עלי בזיליקום קצוצים.
- לחובבי החריף, גם פלפל חריף קצוץ ישתלב מעולה.
מרק פלפלים עם קוביות טופו
למרק הזה אפשר לעשות לא מעט וריאציות, בהתאם למצב הרוח ולהיצע במקרר. לעיתים אני מעדיפה להכין אותו עם עגבניות במקום עם פלפלים (ראו הצעות גיוון).
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 פלפלים (אדומים/ כתומים/ צהובים - אפשר גם לערבב בין הסוגים) גדולים, קצוצים
1 תפוח אדמה או בטטה בינוניים (לא חובה), חתוכים לקוביות
2 בצלים בינוניים, קצוצים
300 גרם טופו (חבילה), חתוך לקוביות בגודל ס"מ או שניים
כ-2 כוסות צרור עלי בזיליקום טריים קצוצים (ניתן להשאיר כמה עלים שלמים לקישוט המנה)
4 שיני שום, קצוצות דק
שמן לטיגון (רצוי שמן זית)
תבלינים לפי הטעם: פפריקה, פלפל שחור, כמון, עלי אורגנו או כוסברה מיובשים, מלח, סוכר
אופן ההכנה:
- מטגנים בסיר רחב יחסית את אחד הבצלים למשך 5-10 דקות.
- מוסיפים לסיר את תפוח האדמה, שיני השום הקצוצות, הפלפלים והתבלינים ומטגנים למשך עוד 10 דקות.
- מוסיפים לסיר שני שליש מעלי הבזיליקום הקצוצים ומערבבים היטב.
- מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מערבבים ומכסים את הסיר.
- מבשלים על אש נמוכה במשך במשך 30-40 דקות עד שהירקות מתרככים לגמרי. מוסיפים עוד מים במידה שהמרקם לא נוזלי מספיק.
- בגמר הבישול אפשר לרסק בבלנדר אם מעדיפים מרקם אחיד יותר.
- מטגנים במחבת את הבצל הקצוץ השני יחד עם הטופו למשך 7 דקות. מוסיפים את השום, התבלינים והבזיליקום שנותר, ומטגנים למשך עוד 3 דקות. יש לדאוג שקוביות הטופו יוזהבו מכל הצדדים.
- מוסיפים את הטופו לסיר המרק ל-10 הדקות האחרונות של בישול המרק, או ישירות לקעריות ההגשה, לשיקולכם.
- מגישים לאחר שהמרק הצטנן במקרר למשך מספר שעות.
הצעות גיוון:
- כאמור, המתכון מתאים גם למרק עגבניות: במקום הפלפלים מוסיפים עגבניות קצוצות (ואפשר להוסיף גם כף או שתיים של רסק עגבניות).
- ניתן להקרים את המרק בקרם קוקוס או חלב קוקוס.
- בחורף ניתן להגיש את המרק גם כשהוא חם.
מרק גזר ג'ינג'ר
המרכיבים (ל-4 מנות):
בצל גדול, חתוך דק
4 כפיות שורש ג'ינג'ר טרי, מעוך
6-8 גזרים בינוניים, קצוצים
2 כפות שמן זית
כפית פלפל שחור
כפית פפריקה מתוקה או חריפה
2 כפיות כוסברה יבשה או עלי תבלין אחרים לפי טעמכם
מלח לפי הטעם
4 כפות חלב קוקוס
אופן ההכנה:
- מטגנים 5 דקות את הבצל בסיר רחב עם שמן הזית.
- מוסיפים את הג'ינג'ר ולטגן עוד 5 דקות עד שהבצל הופך לשקוף.
- מוסיפים את הגזרים והתבלינים לטגן למשך עוד 5-10 דקות עד שהגזר מתחיל טיפה להשחים.
- מוסיפים 2 כוסות מים רותחים לבשל על אש קטנה 20-30 דקות עד שהגזר מתרכך.
- מצננים ומגישים עם כף חלב קוקוס לכל מנה.
הצעות גיוון:
- להקרמה ניתן להשתמש גם בכוס חלב סויה במקום חלב הקוקוס.
- קוביות הטופו שהופיעו במתכון הקודם של מרק הפלפלים יתאימו גם למרק זה, אך עבורו כדאי לטגן אותן עם כפית או שתיים של ג'ינג'ר מרוסק.
- ניתן להגיש את המרק חם.
- כרם אביטל היא B.Sc במדעי התזונה
- צילום: סטודיו ראובן אילת
- לכל המתכונים של שני צמחוני
, בשיתוף אתר הצמחונות
הישראלי