ההצבעה תסנוור את אירופה? 'בידוד ישראל יעמיק'
דיפלומטים ישראלים ומערביים מעריכים כי ההכרה המסתמנת באו"ם במדינה פלסטינית תביא להרעה בדעת הקהל כלפי ישראל ולהעמקת בידודה באירופה: "קמפיין הדה-לגיטימציה הוא נשק הרבה יותר יעיל מטנקים ומטוסים מבחינת הפלסטינים"
על רקע תחילת הקמפיין הפלסטיני להכרה במדינה באו"ם שהחל אמש (יום ה'), גוברות הדאגות במערב באשר להשלכות המהלך על מעמדה של ישראל. "המהלך הפלסטיני עלול להביא לפיחות במעמדה של ישראל בעולם, ולהעמיק עוד יותר את הבידוד שישראל סובלת ממנו, בעיקר באירופה", אמר ל-ynet דיפלומט מערבי המעורה בסוגייה.
הולכים למדינה - עדכונים שוטפים ב-ynet:
- דאגה בירושלים: "הפלסטינים קוברים הסיכוי לשלום"
- משיקת הקמפיין הפלסטיני: פליטה שבניה כלואים
- ארה"ב מודיעה לראשונה: וטו על מדינה פלסטינית
- הפלסטינים פנו לאו"ם: הכירו בנו
בזמן שבישראל מנסים להעביר את המסר לפיו להכרה המסתמנת במדינה פלסטינית בעצרת האו"ם לא תהיינה השלכות בשטח, גוברות ההערכות בקרב מדינות אירופה כי המהלך דווקא ישפיע על דעת הקהל. בחוגים האירופיים סבורים כי האזרחים הממוצעים, שאינם בקיאים בפוליטיקה, "יסונוורו" מהכותרות בערוצי החדשות ביום של ההכרה המסתמנת בפלסטין, והדבר יחזק את אלו המוחים כבר שנים נגד ה"כיבוש" הישראלי.
ההערכות הן כי דעת הקהל העולמית תהווה את הצינור להמשך העמקת הבידוד הישראלי בזירה הבינלאומית, כאשר דרישותיהן של החברות האזרחיות יגיעו גם לדרגים הפוליטיים. אחד הביטויים הפוליטיים צפוי להיות גל של שדרוג הנציגויות הפלסטיניות לכדי שגרירויות, למחרת ההכרה בפלסטין באו"ם.
תהליך זה למעשה החל כבר אתמול, כאשר שר החוץ השבדי קרל בילדט הודיע כי הוא מכיר בנציגה הפלסטינית בשטוקהולם כשגרירה. "זהו צעד משמעותי עבורנו, ואנחנו מעריכים זאת מאוד", אמרה השגרירה הפלסטינית על המהלך.
"אין ספק כי הדימוי של ישראל באירופה יכורסם עוד יותר אחרי ההכרה באו"ם. זו בהחלט תהיה הרעה בדימוי שלנו", אמר ל-ynet דיפלומט בכיר באירופה. "ברגע שתוקם מדינה פלסטינית שתקבלה לגיטימיות בינלאומית, ישראל תיתפס כמפרה את החוק הבינלאומי, ולכולם יהיה ברור כשמש שישראל פוגעת בזכותו של עם להגדרה עצמית ומתנהגת בניגוד לאמנת האו"ם. זו הסיבה שהפלסטינים נכנסים למהלך הזה שהוא כל כולו יחסי ציבור ותעמולה. קמפיין הדה-לגיטימציה הוא נשק הרבה יותר יעיל מטנקים ומטוסים מבחינתם", אמר.
מבכירים ועד למלצרים
לדברי הדיפלומט, אחרי ספטמבר הנציגויות הישראליות יצטרכו להתמודד עם אווירה עוינת יותר. "החל מנציגים מדיניים בכירים ועד לאחרוני המלצרים, אתה שומע 'ישראל כובשת', 'תצאו מהשטחים שלהם', 'תנו להם לחיות'. יש קונצנזוס בינלאומי שהם ראויים לעצמאות. בניגוד לנושאים קודמים, כאן הכרסום במעמד שלנו הוא לא רק במערב אירופה שם המצב שלנו ממילא חמור, אלא גם בזירות ידידותיות, כמו למשל מדינות מזרח אירופה, שם המעמד שלנו טוב יחסית".
באשר למאמצים הפלסטיניים ומהותם, ההערכות הרווחות כעת בירושלים הן כי האסטרטגיה הפלסטינית לטווח הקצר תהיה הגשת נוסחי החלטה מרחיקי לכת בטווח הקרוב, ונסיגה מהן לנוסח פשרני יותר.
בירושלים מעריכים כי בהמשך הם יציגו "פשרה של הרגע האחרון" – בקשה לעצרת האו"ם לשדרוג מעמדם בארגון ל"מדינה שאינה חברה", בדומה למעמד הוותיקן.
בשבוע שעבר נחשף ב-ynet תוכנו של מברק שהועבר לשגרירי ישראל במדינות האיחוד האירופי, לפיו המסר הישראלי לאירופה צריך לתאר את המהלך הפלסטיני לשדרוג מעמדם באו"ם כ"אחיזת עיניים". במברק הוסבר כי מדובר בתרגיל מתוכנן והשימוש ב"פשרה" נועד להטות את המדינות האירופאיות שטרם החליטו כיצד יצביעו בעצרת האו"ם בשאלת ההכרה במדינה פלסטינית. על פי המברק, מהותו של המהלך הינו הכרה לכל דבר במדינה ריבונית בדרך עוקפת מו"מ.