לעבוד בשתי משרות ולהישאר בחיים
בין אם הסיבה היא מצוקה כלכלית ובין אם זה למען ההגשמה עצמית, יש כאלה שמוצאים עצמם עובדים ביותר ממשרה אחת. איך הם מצליחים להחזיק מעמד, ואיך מתנהלים מול הרשויות - מס הכנסה וביטוח לאומי? בדקנו עם המומחים בתחום
שגרת השבוע של מיכל עמוסה, בלשון המעטה. היא יועצת ארגונית במקצועה, ומספר פעמים בשבוע היא יוצאת מוקדם מהעבודה בכדי להספיק לשיעור ריקודי בטן – לא כמשתתפת אלא כמדריכה. גם ללאה, מורה לספרות בת 37 המחלקת את זמנה בין מספר בתי ספר אקסטרניים להשלמת בגרויות, אין יותר מדי זמן פנוי.
רבים בוחרים להחזיק ביותר ממשרה אחת – הסיבות לכך מגוונות, והן נעות מצורך כלכלי ועד לשיקולי קריירה ורצון למימוש עצמי. לעתים נדמה שהמשימה היא בלתי פשרית ובסופה התמוטטות עצבים - אך מסתבר שאפשר גם אחרת.
למה לעבוד כפול?
לפעמים באמת אין ברירה – החובות מצטברים, ולצד צמצום בהוצאות, יש צורך אמיתי בהגדלת הכנסה. אולם מצוקה כלכלית היא לא השיקול היחיד לכפל משרות: "עבודה נוספת יכולה להיות סוג של תחביב - תחביב מתגמל שתרומתו רבה לפן האישי - הזדמנות לעסוק בתחום עניין נוסף שממגוון סיבות אינו המקצוע העיקרי שלכם", אומרת קרין מיטל, מנהלת מחלקת מחקר ותוכן באתר הדרושים AllJobs.
משרה נוספת היא לעתים גם הצעד הראשון במהלך של הסבה מקצועית. "אם שוקלים שינוי קריירה, לעתים מומלץ להתחיל במשרה שנייה בהיקף חלקי, שתאפשר טעימה מהקריירה החדשה, ותיתן את הנסיון הדרוש כדי להתקבל לעבודה במשרה מלאה", מוסיפה מיטל. "למשל, מזכירה שרק סיימה את לימודי הגרפיקה ומעוניינת בהסבה מקצועית, תתקשה למצוא עבודה כמעצבת במשרה מלאה. במקום לחפש עבודה ללא כל ניסיון בתחום החדש, יהיה לה קל יותר להתקבל למשרה חלקית ולצבור שם את הניסיון הדרוש".
עבודה שנייה מבלי לאבד "כושר תעסוקתי"
שילוב בין שתי עבודות לאורך זמן הוא קשה ושוחק. כדי לשמור על עניין ו"כושר תעסוקתי", יש לבחור בקפידה את המשרה המשנית, כדי לוודא שהמאמץ לא יהיה תובעני מדי ושכל ההשקעה הזו תשתלם.
"שקלו מה המטרה לשמה אתם מעוניינים בעבודה נוספת, ותכננו את המהלכים שלכם בהתאם", אומרת קרן בן נח, מומחית חיפוש עבודה ב-AllJobs. "המטרה היא צורך כלכלי? הציבו מטרה ברורה ותאריך יעד להשלמת המשימה - משהו שימריץ אתכם לכיוון המאמץ הנוסף. כך לא תישברו הרבה לפני שהגעתם ליעדכם.
"אם המטרה היא פנאי ועניין, אני ממליצה שלא לבחור במשרה תובענית וחסרת גמישות בשעות: גם כך אתם משקיעים בעבודה העיקרית, ויש גבול ליכולת - זה לא יחזיק מעמד לאורך זמן וחבל. כדאי גם למצוא עבודה שלא לוקחים הביתה - בלי שיחות טלפון אחרי שעות העבודה, ובלי 'סגירת פינות' במייל מהבית".
הקפידו על "גדר הפרדה"
בבואכם לנסח את קורות החיים שלכם לצורך חיפוש שתי עבודות במקביל, הפרידו כוחות: "כשמחפשים עבודה בשני תחומים שונים, יש להתאימם למשרה אליה מכוונים - אל תיצרו קובץ 'בן כלאיים' המשלב את שני התחומים", אומרת ליאת בן-תורה, מומחית כתיבת קורות חיים.
יעל פרימק, מומחית להצלחה בראיונות עבודה, שותפה לדעה לפיה יש להפריד בין התחומים גם בראיון עבודה: "בראיון עבודה, חשוב להדגיש את היכולות הרלוונטיות יותר לתפקיד אליו מתמודדים באותה עת. כמובן שלא תסתירו את העובדה שאתם עובדים בשתי עבודות, להיפך, כדאי להיות גלויים בראיון ולעתים זה אפילו יכול להוסיף לכם נקודות. יחד עם זאת, רצוי לשים את הפוקוס בראיון על העבודה שקשורה לתחום אליו אתם ניגשים על מנת להראות את הניסיון המקצועי שלכם ולא להתפזר".
ומה עושים עם תשלומי המסים?
אחד הדברים שמרתיעים אנשים מלעבוד בשתי עבודות הוא ההתרוצצות המייגעת שממתינה להם במס הכנסה ובביטוח הלאומי. האם תשלמו יותר כסף לרשויות אם אתם מועסקים על ידי שני מעסיקים?
"אין שום הבדל בסכום המס שתידרשו לשלם אם תעבדו בעבודה אחת או ביותר" אומרת גלית דוד-ותיקאי, מומחית שכר והטבות ב-AllJobs. "מס הכנסה קובע את שיעור המס השנתי על בסיס סך ההכנסה השנתית של העובד. למעשה, זה כלל לא משנה מכמה מקורות נובעת ההכנסה השנתית".
ההתמודדות מול הרשויות מתחילה במשרדי מס הכנסה. "ראשית, יש לדווח באמצעות טופס 101 אותו ממלאים אצל המעסיק (בתחילת כל שנה או בתחילת עבודה) כי קיימת הכנסה נוספת", מסבירה דוד-ותיקאי. "בנוסף, יש לבצע תיאום מס במשרדי מס הכנסה. לפי תיאום המס, המעסיק הנוסף ידע מה שיעור המס שיש לנכות משכרכם.
"תיאום המס הוא חשוב ביותר: ללא תיאום מס המעסיק המשני ינכה את שיעור המס המקסימלי - כ-47%. עם זאת, אין חשש - אם לא עשיתם תיאום מס מראש, תוכלו לעשות זאת בסוף השנה ולקבל החזר מס".
לדברי דוד-ותיקאי, גם בביטוח לאומי נדרשים לפעולה דומה: למסור למעסיק הנוסף אישור על שיעור הניכוי מהמעסיק הראשון: בתנאי שההכנסה החודשית אצל המעסיק העיקרי נמוכה מ- 60% מהשכר הממוצע - 4,984 שקל (החל מ-1 בינואר 2011), או שההכנסה מכל המעסיקים גבוהה מההכנסה המירבית לתשלום דמי ביטוח - שעומדת היום על 73,422 שקל (החל מ-1 בינואר 2011).
שתי משרות - ראי התקופה
הבחירה בשתי עבודות כאורח חיים היא במקרים רבים פועל יוצא של הדפוסים התעסוקתיים בעידן שלנו: דגש על חופש בחירה, מימוש עצמי ועיסוק בהגדרה עצמית. תבנית הקריירה הליניארית הקלאסית הולכת ונזנחת ויש היום לגיטימציה לגיוון ופיצול תעסוקתי.
עו"ד שאול הזנפלד, מומחה לדיני עבודה, ממליץ תמיד לומר את האמת: "החובה לדווח למעביד על עבודה נוספת נגזרת מכוח חובות האמון של העובד למעבידו. גם מבחינה פרקטית, לא חכם לנסות ולהסתיר זאת מאחר ולצרכי מס יש חובה לדווח על כל ההכנסות ולעשות תיאום מס".
"פרט לכך, בחוזי העבודה הסטנדרטיים נמצאים סעיפים מאוד מקובלים לפיהם על העובד להקדיש את כל זמן עבודתו לטובת התפקיד וכי העובד לא יעסוק בשום עבודה אחרת בתמורה או שלא בתמורה בלא אישור מראש מהמעביד. מכאן - עבודה נוספת ללא אישור מהווה הפרה של חוזה העבודה על כל הנובע והמשתמע מכך", אומר הזנפלד.
הזנפלד מוסיף כי "ברור שאם קיימים סעיפים מעין אלה והעובד מפר אותם - זו עילה מוצדקת לפיטורים. יש נסיבות מיוחדות כגון עבודה עיקרית בחלקיות משרה ועבודה נוספת בשעות בודדות מחוץ לשעות העבודה של העבודה העיקרית בלי שום קשר או התנגשות - אך כדאי לסכם את הנושא עם המעסיק מראש, למניעת אי הבנות".