שתף קטע נבחר

אין מים בקלנסווה בגלל גניבה: "לא אנושי"

מתחילת החודש נאלצים תושבי קלנסווה להשתמש במים מינרליים לצרכים ביתיים בסיסיים, לאחר ש"במקורות" ניתקו את הזרם בגלל חוב של תשעה מיליון שקלים. "אם הניתוק יימשך, המחלות והצימאון יהרגו אותנו", אומרים התושבים

כבר יותר משבועיים נאלצים תושבי קלנסווה להסתדר בלי מים זורמים בברזים, לאחר שחברת "מקורות" ניתקה את הזרם לעיר. בחברה טוענים כי הזרם נותק עד לכיסוי חוב בסך תשעה מיליון שקלים, בעקבות גניבת מים. התושבים, מצדם, מתקשים להתמודד עם הגזרה. "אי אפשר לחיות ככה", הלינו, "ניתוק המים זה צעד לא אנושי".

 

"הילדים שלנו לא יכולים להישאר בלי מים", הבהיר אימן אלקריים, אחד התושבים. "הם לא הולכים לבית הספר כי אין מים להתקלח, ולא נשאר לנו כסף לקנות מים. אין לנו מים לכבס את בגדינו, ואני חוזר מעבודתי עייף ולא מוצא מים להתקלח". לדברי אלקריים, "לקנות מים כל יום עולה לנו 400 שקלים, והיום עושים זאת רק כדי לשטוף את השירותים שלא נידבק במחלות. אם הניתוק יימשך, אז המחלות יגיעו והצימאון יהרוג אותנו".

 

הברזים יבשים. נוף צחיח בקלנסווה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
הברזים יבשים. נוף צחיח בקלנסווה(צילום: חסן שעלאן)

 

בחברת "מקורות" הבהירו כי ניתוק הזרם היה צעד בלתי נמנע, נוכח היקף גניבת המים בעיר, שהתגלתה באוגוסט אשתקד. לפי החשד, במשך עשור לפחות חיבלו בעיר במערכות המודדות את צריכת המים, ועשו בהם שימוש מבלי לשלם על מלוא הכמות. היקף הצריכה הלא חוקית נאמד בתשעה מיליון שקלים.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

עם גילוי הגניבה, תבעה "מקורות" את אגודת אלשג'רה, האחראית על אספקת המים בקלנסווה, ודרשה ממנה לכסות את החוב. היא המשיכה את אספקת המים לצריכה ביתית בלבד, אולם לטענתה, במהלך הדיונים בבית המשפט הפסיקו להגיע גם תשלומים בעד צריכת המים השוטפת והחל להיווצר חוב נוסף בסל למעלה מחצי מיליון שקלים.

 

"מרוב צימאון, נהפוך כמו סומליה"

בתחילת החודש נותקה אספקת המים לקלנסווה לחלוטין, והתושבים נאלצו למצוא פתרונות חלופיים. סאלח אבו ורדה, שהתחתן לפני חודשיים ועבר עם אשתו לביתם הראשון, סיפר כי "נכנסנו

לבית בלי מים. קניתי מיכל שאני ממלא כל יומיים אצל קרובי משפחה, וכדי לחסוך אני מתקלח אצל ההורים שלי. נמאס לנו מהמצב הקטסטרופלי הזה", הוא הדגיש, "בעלי חיים מסתדרים יותר טוב מאיתנו".

 

פריח אלקדיים, תושב אחד, ציין כי עשרות מבני משפחתו שוקלים לשכור דירות ביישוב סמוך לעיר, עד שתחודש אספקת המים. "אנחנו משלמים עבור המים בזמן, וככה לא ניתן לחיות. אנחנו לא מסתדרים בלי מים, זה צעד לא אנושי", הוא הסביר.

 

אמא לשלושה ילדים הוסיפה: "אני לא יכולה לשטוף את הבית שהתלכלך מאבק, ומשתמשת במים מינרליים לניקיון הבית. אני גם לא מצליחה ללכת לעבודה, כי אני צריכה לקום בארבע בבוקר ולקלח את ילדיי בבקבוקי מים וזה מעייף. יש לי ערימה של צלחות וסירים שלא שטפתי כדי לחסוך כסף, ומי שנכנס לביתי רואה אותו כמו מזבלה".

 

רק עוד שבועיים לעונת התותים. "אין לנו פרנסה אחרת" (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
רק עוד שבועיים לעונת התותים. "אין לנו פרנסה אחרת"(צילום: חסן שעלאן)

 

הניתוק מאיים גם על פרנסתם של החקלאים - שלהם הופסקה אספקת המים כבר לפני חמישה חודשים. עתה הם עלולים לפספס את עונת התותים, שמהווה מקור הכנסתם העיקרי. "כבר הפסדתי עשרות אלפי שקלים", העיד החקלאי חסן אבו ורדה, "אני דואג מאוד למשפחתי, כי אנו מתפרנסים מחקלאות, ונשאר לעונת התותים רק עוד שבועיים. אין לנו הכנסה אחרת, ואם לא נתחבר למים עד אז, נמות מרעב. מרוב צימאון, כנראה נהפוך כמו סומליה".

 

"התושבים שילמו, החוב לא צודק"

בחברת "מקורות" הבהירו עוד כי המשיכו באספקת המים לבתים עד החודש אך ורק מתוך טעמים הומניטריים, "למרות שהקצבת המים בוטלה על-ידי רשות המים והועברה לאחריות עיריית קלנסווה. אגודת אלשג'רה לא פעלה מול רשות המים כדי להתחבר לעיר קלנסווה, ובתחילת ספטמבר ניתקה 'מקורות' את האספקה. על כל הצער שבדבר, אנו נמשיך לדרוש את השבת מלוא הכספים המגיעים לנו".

 

מנהל אגודת אלשג'רה, מחמוד ג'מהור, הכחיש בתגובה את הטענות כי תושבים גנבו מים וציין כי מי שאחראי לכך היה מנהל האגודה בעבר, שאף נעצר ושוחרר. לפיכך, הוא טוען, לא נכון לחייב עתה את אלשג'רה לשלם את החוב. "אנחנו לא מעורבים בגניבות", הבהיר ג'מהור, "החקלאים שילמו עבור המים בזמן לאיש שניהל את העמותה בעבר, ויש להם קבלות ממנו".

 

ג'מהור הציג מצדו טענות כלפי "מקורות": "במקום שהיא תקל עלינו, החברה מקשה ודורשת שנשלם החוב במזומן, מה שאנחנו לא יכולים לעשות. הם אפילו סירבו לקבל צ'קים, לכן אנו ננקוט צעדים משפטיים כדי להגיע לפתרון. חברת 'מקורות' חייבה אותנו על חוב לא צודק, וההערכה שלהם לא מקצועית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קונים בקבוקי מים כדי לקלח את הילדים
צילום: חסן שעלאן
מומלצים