שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, נועם מושקוביץ

אבו מאזן יבקש הכרה, נתניהו ישיב: אתה סרבן

תחת הלחץ הנמשך עד הרגע האחרון, נשיא הרשות הפלסטינית מבטיח שלא ייסוג מכוונתו לבקש ממועצת הביטחון הכרה מלאה כמדינה, מיד בתום נאומו היום. נתניהו יתקוף: הם רק מתרצים. מה יקרה אחר-כך? גם מזכ"ל האו"ם מבולבל. לפי שגרירת ארה"ב, הדיונים יחלו כנראה בשבוע הבא

הדרמה באו"ם מגיעה לרגע השיא: הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ינאם היום (ו') בעצרת הכללית, וצפוי להגיש אחרי נאומו את הבקשה הרשמית להכרה במדינה. עד הרגע האחרון נמשך הלחץ הבינלאומי, במיוחד מכיוון אירופה, כדי שיימנע מפנייה שכזו שאמורה לעבור למועצת הביטחון. מעט אחריו יעלה לבמה ראש הממשלה בנימין נתניהו, שצפוי לתקוף את התנאים המוקדמים שהציבו הפלסטינים למשא ומתן. ynet יעביר שידורים ישירים במשך כל היום מכל מוקדי האירועים בשטחים ובניו יורק.  

 

הקרב על ההכרה - כותרות אחרונות

 

שליחינו לניו-יורק דנים בהתפתחויות האחרונות מאחורי הקלעים של העצרת הכללית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

גורמים פלסטינים בכירים שהיו בקשר עם המשלחת לאו"ם אמרו אמש שאין כל הסכם על דחיית הדיון במועצת הביטחון - שלא ברור מתי ייערך גם אחרי הגשת הבקשה. בכל מקרה, נמשך גם המאבק על קולות 15 חברות המועצה, שם הפלסטינים זקוקים לתשע תומכות כדי להביך את ארה"ב ולאלצה להפעיל את זכות הווטו.

 

אבו מאזן "בחר בדרך המאתגרת" (צילום: ישראל עצמון) (צילום: ישראל עצמון)
אבו מאזן "בחר בדרך המאתגרת"(צילום: ישראל עצמון)

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, העריכה שהבקשה תוגש, "ובשבוע הבא יתחילו דיונים ויישמעו התנגדויות. הפלסטינים יודעים שזה לא יסתיים במדינה כי ארה"ב תטיל וטו", היא אמרה בראיון לרשת CNN.

תמונת מצב במועצת הביטחון
תומכות בהצעה הפלסטינית לבנון, סין, רוסיה, דרום-אפריקה, ברזיל, הודו
נוטה לתמוך פורטוגל
מתנגדות לבקשת ההכרה ארצות-הברית, קולומביה, גרמניה
נוטות להתנגד בריטניה, צרפת
נוטה להימנע ניגריה
מתנדנדות בוסניה, גבון

 בלי להיכנס לפרטים ציינה עוד רייס ש"יש כמה מדינות ששותפות לדאגה שלנו שזה מוקדם מדי להצביע על מדינה פלסטינית. אנחנו לא נהיה לבד".

 

אבו מאזן אמר שבחר "בדרך הקשה והמאתגרת יותר", כשנשאל מדוע לא פנה לעצרת הכללית בבקשה לשדרוג המעמד. בראיון ראשון מניו יורק, לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", הוא ציין שלא שמע לאחרונה כל הצעה ישראלית חדשה כדי להתגבר על המשבר.

 

"נפגשתי עם פרס שלוש פעמים ועם ברק פעמיים, אך לא שמעתי מהם כל חדש. למרות שאני משוכנע שרוב העם בישראל מעוניין בשלום, עד עכשיו ההנהגה לא עשתה דבר כדי להשיג אותו. להיפך - היא הכשילה בכוונה את כל המאמצים והניסיונות הבינלאומיים, הערביים והפלסטיניים", אמר הנשיא הפלסטיני.

 

שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור, לקראת רגע ההכרעה באו"ם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אבו מאזן הביע תמיהה על כך ש"נתניהו מנסה להכשיל את השלום" והציע לו "שיקרא שוב את עצתם של 500 האקדמאים והאינטלקטואלים היהודים אשר חתמו על הצהרה ששלחו אליי. הם קראו לכך שישראל צריכה להיות המדינה הראשונה אשר מכירה במדינה פלסטינית חופשייה ועצמאית, ושהכיבוש צריך להסתיים".

 

הבלבול יפתח חלון?

אבו מאזן הוא ה-14 מתוך 18 בסדרת הנאומים שצפויה להתחיל ב-16:00 שעון ישראל, נתניהו הוא ה-17 ברשימה. ראש הממשלה צפוי לנקוט בקו תקיף משלו, כשהוא מעודד מנאומו הפרו-ישראלי של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. בנאום נתניהו, שיעבור שיפוצים עד הרגע האחרון, צפויים להיכלל שלושה אלמנטים מרכזיים:

  • הצורך בסידורי ביטחון קפדניים בכל הסכם, כולל נוכחות בבקעת הירדן.
  • סקירת צעדיו מהשנים האחרונות בניסיון לקדם את המו"מ.

  • קריאה למו"מ ישיר, תוך הצגת ההתנהגות הפלסטינית ו"סרבנות השלום".

 

ראש הממשלה צפוי לחזור על עמדותיו, להזכיר את "המצאת התנאים המוקדמים" מצד הפלסטינים, בהן הקפאה בהתנחלויות. "מאיפה צצו הדרישות האלה?", הוא ישאל, "אין תנאים מוקדמים".

 

נאומו של ר"מ טורקיה ארדואן בעצרת הכללית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במהלך שהותו של נתניהו בניו יורק התברר לו בשיחות עם אנשי האו"ם ובראשם המזכ"ל באן קי מון, כי הפרוצדורה בעניין ההצבעה והדיון בבקשה הפלסטינית שאמורה להיות מוגשת למועצת הביטחון אינה נהירה אפילו לאנשי האו"ם וכי יש בעיות משפטיות לא פתורות שמקשות לדעת כיצד ומתי תתקיים הצבעה. עם זאת בישראל אומרים כי קושי זה יכול ליצור חלון זמן נוסף לניסיון לחדש את המו"מ המדיני.

 

"הפלסטינים לא יקבלו כאן מדינה"

בישראל התייחסו בזלזול מה להצעתו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, לפיה הפלסטינים יוותרו על הכרה מלאה במדינה, יסתפקו בשדרוג מעמד ל"מדינה משקיפה" דרך מועצת הביטחון, והמשא ומתן יחודש בדרך להסכם תוך שנה.

 

גורמים ישראלים ציינו כי ההצעה לא תואמה לא עם האמריקנים ולא עם האיחוד האירופי, ונראה כי לא נעשתה עבודת הכנה רצינית בטרם פורסמה ההצעה - ש"מתעלמת מהבעיות הקשות שעשויות להתעורר לאחר ההכרה במדינה פלסטינית מבלי לנהל מו"מ מוקדם", כהגדרתם.

 

באשר להכרזה שתוביל לחזרה למו"מ שמבקש לגבש הקוורטט - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם - אומרים גורמים מדיניים כי עשו צעדים כדי לאפשר נוסח שיהיה מקובל על כל הצדדים, אולם הסיבה לכך שהתהליך נתקע היא הפלסטינים, "שמנסים להתחמק ממו"מ וממציאים תירוצים".

 

לדברי מזכיר הממשלה, צבי האוזר, "האסטרטגיה של ראש הממשלה שעיקרה היה כי יש לבלום את ההישג הפלסטיני ולהביר כי באופן חד צדדי לא תקום מדינה – מוכיחה עצמה כאסטרטגיה נכונה. הפלסטינים לא יקבלו כאן מדינה. זה צריך לעודד אותם לעבור לשולחן המשא ומתן".

 

נתניהו נפגש אתמול עם מזכירת המדינה האמריקנית,

 הילרי קלינטון והם דנו בין היתר בצרכי הביטחון של ישראל. קלינטון הציעה כי ישראל תקדיש מאמץ גדול יותר כדי להסביר את בעיות הביטחון בזירה הבינלאומית, בעיות שהן אקוטיות וממשיות כהגדרתה.

 

בהתייחס להתקפות של ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, שקרא מעל במת העצרת לאו"ם "להפסיק לשתוק מול ההפרות הישראליות של 89 החלטות מועצת הביטחון", אומרים גורמים ישראלים כי הדברים הם חלק מקמפיין אסטרטגי ומתוכנן ואין לטענותיו קשר ל"עוונותיה של ישראל".

 

בהכנת הידיעה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. אובמה לא איתו
צילום: AP
נתניהו וקלינטון בניו יורק
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
הנאום ישופץ עד הרגע האחרון
צילום: שחר עזרן
השגרירה האמריקנית סוזן רייס. "זה לא יעזור להם"
צילום: AP
מומלצים