שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, נועם מושקוביץ

"הפרה ישראלית". אבו מאזן דורש שינוי באוסלו

ליברמן איים, ואחרי מה שנתפס כהצלחה באו"ם - גם לפלסטינים יש השגות: "בישראל הזניחו מעבר חופשי של סחורות ואנשים", אמר ל-ynet בכיר פלסטיני על ההסכם הכלכלי מ-1994. הישראלים מעריכים: אבו מאזן "ברח" כדי להימנע מלחץ לפגוש את נתניהו. דיונים בשני הצדדים על מתווה הקוורטט

סוף השבוע ההיסטורי באו"ם לא הניב לפלסטינים שום הישג ממשי לפי שעה, אבל אבו מאזן שיחזור היום (א') לרמאללה וצפוי להתקבל בכבוד מלכים, כבר מנסה כנראה לרכוב על גל התשואות מהעצרת הכללית. הוא מציב דרישה חדשה: לפתוח את הספיח הכלכלי להסכמי אוסלו. "ישראל לא מיישמת חלק מההסכם", אמר ל-ynet חבר הועד המרכזי של פתח, ד"ר מוחמד א-שתייה, שהיה חלק מהמשלחת לאו"ם. בישראל טרם הגיבו לדרישה ולטענות.

 

עימות מדיני - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

שליח ynet על הדרמה מאחורי הקלעים בקוורטט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אבו מאזן אמר לכתבים בטיסה מניו יורק בדרך לעמאן שהרשות הפלסטינית תפעל לשנות את "פרוטוקול פריז", אשר מגדיר את היחסים הכלכליים בינה לבין ישראל. "ההסכם אינו הוגן וישנם סעיפים בו אשר מונעים מהכלכלה הפלסטינית להתייצב" , הסביר הנשיא שביקש ביום שישי מהאו"ם להצטרף לארגון כמדינה מן המניין. הוא הוסיף כי ההסכם מונע את פיתוח הכלכלה והאדמה הפלסטינית: "התוכנית שלנו היא להפסיק להיתמך על-ידי סיוע חיצוני".

 

דרמה באומות המאוחדות - כל הפרשנויות:

 

פרוטוקול פריז שנחתם ב-1994 הוא הבסיס המשפטי גם להעברת כספי מסים (מכס ומע"מ) שגובה ישראל עבור הרשות על סחורות שנכנסו לשטחיה, דרך נמלים בישראל. אשתיה הוא מומחה לכלכלה הפלסטינית ונחשב לאחד האנשים המקורבים ביותר לנשיא אבו מאזן. לטענתו, ישראל אינה מיישמת בפועל חלק מהנושאים הכלולים בהסכם. "ההסכם קובע כי תהיה תנועה חופשית של סחורות ואנשים, ובישראל הזניחו את זה".

 

יום דרמטי באו"ם, ברשות ובישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הוא ציין כי ישנן בעיות בעניין המסים, אך הדגיש כי אין כי הבקשה לעדכן את ההסכם קשורה לאיומיו של שר האוצר יובל שטייניץ, על כך שישראל תעכב את העברת כספים בעקבות הצעד החד-צדדי באו"ם.

 

קבלת פנים חגיגית ברמאללה

לפי אשתיה, אין גם קשר לדבריו של שר החוץ אביגדור ליברמן, על האפשרות לבטל כליל את הסכמי אוסלו כתגובה לפניה לאו"ם. "אני לא חושב שהדרישה לפתוח את פרוטוקול פריז עלולה להחמיר את המצב בין הצדדים - הסכמי כלכלה מטבעם חייבים התעדכן אחת לכמה זמן", טען הבכיר הפלסטיני.

 

הוא הוסיף כי העניין לא עלה לדיון עד עכשיו עם גורמים ישראליים. "לא דנו בנושא הזה עם ישראל כי אין איתם שיחות. ההסכמים הללו פשוט לא מיושמים במלואם במבחן המציאות".

 

אבו מאזן מגיש את בקשת החברות של הפלסטינים באו"ם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן מגיש את בקשת החברות של הפלסטינים באו"ם(צילום: EPA)
 

היום בצהריים יערכו הפלסטינים קבלת פנים למשלחת הפלסטינית השבה מהאו"ם ברמאללה, לאחר שביום שישי נערכו שם ובערים נוספות חגיגות בזמן נאום הראיס. הוא הגיש למזכ"ל האו"ם באן קי מון בקשה לחברות כמדינה, שהועברה למועצת הביטחון. מה יקרה במועצה אחר-כך, עדיין לא ברור.

 

הנשיא התורן של המועצה, נציג לבנון, הודיע על דיון ראשוני בנושא כבר מחר, ואבו מאזן העריך שהנושא ייחתם "בתוך שבועות, לא חודשים". הפלסטינים זקוקים לתשעה קולות מתוך 15, אולם המאריקנים הודיעו שישתמשו בזכות הווטו כדי להתנגד, וגם הביעו אופטימיות לגבי גיבוש רוב חוסם.

 

לא הצליחו "ללכוד" את אבו מאזן בניו יורק

שלשום הביט העולם כולו אל העצרת הכללית של האו"ם. אחרי שהכריז על הגשת הבקשה, אבו מאזן נשא נאום תוקפני כלפי ישראל, והאשים אותה ב"טיהור אתני" בשטחים. אחריו עלה ראש הממשלה בנימין נתניהו, שקרא לו להפסיק להתחמק מפגישה: "בוא ניפגש כאן, בוא נדבר דוגרי".

 

מאוחר יותר פרסם הקוורטט (הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) הודעה על מתווה לחידוש המשא ומתן. קווי היסוד לא צוינו במפורש, אך הצדדים נדרשו לפתוח במגעים בתוך חודש, לגבש הסכמות על הגבולות וסידורי הביטחון בתוך שלושה חודשים ולהגיע להסכם עד סוף 2012. כן נקבע שבמוסקבה תיערך ועידה בינלאומית לשלום.

 

שר החוץ ליברמן עוזב בעת נאום אבו-מאזן (צילום: שחר עזרן ) (צילום: שחר עזרן )
שר החוץ ליברמן עוזב בעת נאום אבו-מאזן(צילום: שחר עזרן )

 

ל-ynet נודע אמש מפי דיפלומטים מערביים, כי במגעים הסוערים לפני ניסוח ההודעה עלה חשש אמיתי לשלמות הקוורטט. הרוסים הטילו וטו על עניין ההכרה במדינה היהודית, שאותו דרשה ישראל להכניס. בסופו של דבר קיבלו את "ועידת מוסקבה" כדי להתניע את התהליך. כחלק מהפשרה נפלה הדרישה הפלסטינית להתבססות על קווי 67' במו"מ. התוצאה: מסמך חסר תוכן ממשי.

 

בישראל העריכו שההכרזה של הקוורטט תתפרסם בשלב מאוחר יותר, והיא הוקדמה מתוך רצון "ללכוד" את אבו מאזן בניו יורק. אלא שהנשיא הפלסטיני עזב את העיר במהרה, לפי הישראלים "מחשש שילחצו עליו לפגוש את נתניהו".

 

"ההצעה מכילה את המרכיב הכי חשוב שזה חזרה לשולחן המשא ומתן.

 נבחן ההצעה לעומק, אך על פניו - ההצעה נראית טוב", אמרו בסביבתו של נתניהו. אחרי שישוב לארץ מחר וייכנס את שרי ה"שמינייה", תימסר תגובה רשמית.

 

למרות שגם הם לא פסלו את מתווה הקוורטט על הסף, הפלסטינים כבר הביעו התנגדות. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, כינה את ההצעה לחידוש המו"מ "חסרה", כיוון שהיא לא כוללת את הפסקת הבנייה בהתנחלויות ונסיגה ישראלית לקווי 1967. גם אבו מאזן יחל בסדרת פגישות עם הוועד המרכזי של הפתח כדי לדון בתוצאות ובהשלכות של השבוע המדיני העמוס ובהצעת הקוורטט.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי, שליחנו לניו יורק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן באו"ם
צילום: AP
כרזה ברמאללה לקראת שובו של אבו-מאזן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הסכם אוסלו. עומד בפני שינוי?
צילום: רויטרס
מומלצים