הציבור חייב לבנקים למשכנתאות 253 מיליארד ש'
בנק ישראל פירסם נתונים לפיהם בחודש יולי עלתה יתרת החוב של הציבור לבנקים על המשכנתאות בכאחוז. סך החוב של משקי הבית לבנקים, חברות ביטוח וחברות אשראי עמד בסוף יולי על סכום של 357 מיליארד שקל
בסופו של קיץ המחאה – היקף המשכנתאות עדיין גבוה ויתרת החוב של משקי הבית הישראליים לבנקים בגינן עלתה גם כן. מפרסומים של בנק ישראל עולה, כי בחודש יולי עלתה יתרת החוב של הציבור לבנקים על המשכנתאות בכאחוז והיא עומדת כעת על 253.2 מיליארד שקל.
- "עם כאלה משכנתאות, מה הפלא שיש מחאה"
- המפקח על הבנקים: הסכנה במשכנתאות לא חלפה
- צניחת מס' המשכנתאות - לא בשורה לרוכשים
מאז תחילת השנה, עלה שיעור החוב בגין דיור ב-6.5%, לאחר עלייה של 11.3% במהלך 2010 ועלייה של 7.4% במהלך 2009. סך החוב של משקי הבית לבנקים, חברות ביטוח וחברות אשראי עמד בסוף יולי על סכום של 357 מיליארד שקל. כלומר, 71% מהחוב מקורו במשכנתאות.
בחודש אפריל האחרון, הכריז המפקח על הבנקים על הגבלות חדשות על מסלול המשכנתא בריבית משתנה. במסלול זה, משלם הלווה לבנק ריבית משתנה, הנקבעת בהתאם לגובה ריבית בנק ישראל באותו חודש.
בבנק ישראל היו מודאגים מכך שהלוואות רבות נלקחו בריבית משתנה בתקופה שבה ריבית בנק ישראל הייתה נמוכה מאוד – הנמוכה ביותר שהייתה אי פעם. בתחילת 2011 התעורר חשש שעלייה הדרגתית של הריבית, חזרה לרמה של כ-4%, תגרום להחזרי המשכנתא להתייקר בצורה כזו, שלווים רבים לא יוכלו לעמוד בתשלומים ויכנסו את המערכת הבנקאית לסחרור של הפסדים וחוסר יציבות.
לכן הוחלט באפריל האחרון כי מכל הלוואה שניתנת לרכישת דירה, רק שליש יכול להיחשב בריבית משתנה והשאר צריך להינתן בריבית קבועה. מהנתונים שפורסמו היום עולה כי ההחלטה תורגמה על ידי הבנקים להתייקרות של המסלול בריבית משתנה שהפך לקשה יותר להשגה.
מאז חודש אפריל עלתה הריבית הממוצעת על משכנתא במסלול הריבית המשתנה מ-4.01% ל-4.46%. בריבית הקבועה, לעומת זאת, נרשמה יציבות.
המידע של בנק ישראל מצטרף לנתונים שפורסמו לאחרונה על פיהם חלה ירידה הדרגתית בהיקף המשכנתאות שניתנות בריבית משתנה - ירידה של 6.8% בין יולי לאוגוסט ושל כ-25% לעומת אוגוסט שעבר.
מנגד, חלה עלייה בהיקף המשכנתאות בריבית קבועה, שהיקפן באוגוסט עלה ב-9% לעומת חודש יולי וב-45% לעומת אוגוסט שעבר. יש לציין כי היקף המשכנתאות בריבית משתנה עדיין גבוה משמעותית - 3.02 מיליארד שקל בריבית משתנה, לעומת 917 מיליון שקל בלבד בריבית קבועה.
מומלצים