הרב מצגר: לאפשר לחיילים להימנע משירת נשים
בחוות דעת הלכתית ששיגר הרב יונה מצגר לרבנים וראשי קהילות בישראל, הוא קובע כי על הצבא למצוא פתרונות שיאפשרו לחיילים הדתיים להימנע משירת נשים - בכול מצב. ויש גם דוגמאות פרקטיות: לשבת בסמוך ליציאה ולצאת אחד-אחד
"יש לכבד את זכותם של החיילים הדתיים להימנע משמיעת קול שירת אישה - הן אם היא שרה ביחידות, והן אם שרות עמה עוד מספר נשים יחד, או אף איש ואישה יחד" - כך קובע הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, בחוות דעת הלכתית שהפיץ היום (ב') לרבנים וראשי קהילות בארץ.
עוד בערוץ יהדות - קראו:
על רקע הדחת הצוערים מקורס קצינים, לאחר שיצאו מאירוע צבאי בזמן שירת נשים - כתב הרב כי "ודאי שאין זה צודק או ראוי לשלול מהם את מעמדם וזכויותיהם כתוצאה מהקפדתם על קיום התורה והלכותיה".
חוות הדעת ההלכתית מתפרסת על פני שמונה עמודים, וסוקרת את הזווית ההלכתית של הסוגיה. בין היתר, מציע הרב הראשי כי בכדי למנוע חיכוכים בעתיד, יש לדאוג לכך שבאירועים שבהם נמצאים חיילים רבים שומרי תורה ומצוות, ישירו רק גברים.
לחילופין, הוא מציע שאם לא ניתן לקבוע זאת באופן גורף, יש לדאוג כי במקומות שבהם חלק גדול מהחיילים הם שומרי מצוות, יאפשר להם הצבא להימנע משמיעת קול אישה. ואילו כאשר הם מיעוט, והמפקד מחליט להזמין זמרת או להקה - יש להתיר לחיילים הדתיים לאחר לאירוע, או לצאת ממנו מוקדם באופן שלא יפגע במהלכו.
כך למשל, מציע הרב שהחיילים הדתיים יתיישבו מראש במקום אחורי, סמוך לדלת היציאה, ושלא יצאו בקבוצות באופן הפגנתי - אלא אחד-אחד, כדי שלא לפגוע באנשי הלהקה, ולא לעורר ויכוחים מיותרים.
"לכבד את כל ההשקפות"
הסערה סביב שירת נשים בצה"ל עלתה לכותרות לפני כשלושה שבועות, לאחר שתשעה צוערים דתיים שהשתתפו בערב מורשת קרב על מבצע "עופרת יצוקה", יצאו מהאולם כשזמרת מלהקה צבאית החלה לשיר. בעקבות כך, ארבעה מבין תשעת הצוערים הודחו מקורס קצינים, ואחד הצוערים המודחים פנה לבג"ץ בדרישה לקבוע כי ההדחה אינה חוקית.
דבריו של הרב הראשי מגיעים פחות מיממה אחרי הצהרתו של הרב הצבאי הראשי, רפי פרץ,
שהביע תמיכה בצוערים אתמול (יום א'), לאחר שתיקה של שלושה שבועות. "עמדתי לימין החיילים", אמר הרב פרץ. "לא במקרה לא כולם עפו". עוד אמר הרב, כי הוא מאמין שצבא והלכה צריכים ללכת יחדיו, והצהיר כי הוא שוקד על הפסיקה בעניין זמן רב, אך מעדיף שלא לשלוף מן המותן הצהרה פופוליסטית, כהגדרתו, אלא לבדוק את הדברים לעומקם.
בחוות דעת הלכתית שפורסמה כאן לראשונה, קבעה הרבנות הצבאית כי "ראוי ליצור טקס המכבד את השקפותיהם של כלל הנוכחים, ולשם כך להביא זמר ולא זמרת", ואילו בפגישה בין הרמטכ"ל לרבנים הראשיים, שנערכה לפני כשבועיים - אמרו לו השניים כי הם מצפים מהמפקדים לאפשר לחייל לצאת בצורה מכובדת מאירוע שיש בו שירת נשים.