כל הסיבות: למה נשים חיות יותר שנים מגברים?
הן משתתפות פחות במלחמות, מתמכרות פחות לסמים, הולכות יותר לרופאים ומעל לכל: הכרומוזומים שלהן פשוט מוצלחים יותר. "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" בודק למה נשים בישראל ובעולם חיות הרבה יותר מגברים. המין החלש? תחשבו שוב
ונפתח בבשורה טובה. על פי נתונים שפרסמו בערב החג הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומשרד הבריאות, תוחלת החיים הממוצעת בישראל עלתה במהלך 30 השנים האחרונות בכתשע שנים שלמות.
משמח, אבל משמח במיוחד עבור חלק מהאוכלוסייה, זה שבחוגים מסוימים מתקרא עדיין בטעות המין היפה: קצת יותר מארבע שנים - זה הפער בתוחלת החיים לטובת הנשים הישראליות, שחיות בממוצע עד גיל ,83.4 לעומת הגברים הישראלים שחיים רק עד גיל .79.1 עוד עולה מהנתונים כי בישראל חיים בממוצע 979 גברים על כל אלף נשים, וזאת אף שעד גיל 29 מספר הגברים בישראל גדול ממספר הנשים.
מה אתם יודעים על תוחלת החיים שלכם?
בגילאי 30 ומעלה היחסים מתהפכים: בגילאי 75 ומעלה תמצאו בממוצע 684 גברים על כל אלף נשים - עובדה שהבחין בה כל מי שביקר לאחרונה בבית אבות, שם גברים הם זן נדיר יחסית.
במילים פשוטות: נשים חיות יותר. העובדה הזו נכונה לא רק בישראל אלא גם במדינות המערב, וגם שאר נקבות היונקים בדרך כלל שורדות יותר מהזכרים. למה, בעצם? יצאנו לחפש תשובות.
"הזכר חלש מהנקבה"
"נשים הן המין החזק וגברים הם המין החלש," קובע בפשטות פרופ' מרק גלזרמן, מייסד ויו"ר "החברה הישראלית לרפואה מגדרית," המשמש גם כנשיא האיגוד העולמי לרפואה מגדרית. "החל בתהליך ההפריה, לאורך כל ההריון ולאורך כל החיים - הזכר חלש מהנקבה. גברים נפגעים הרבה יותר ממחלות - הן מחלות תורשתיות והן מחלות זיהומיות, וחייהם שבירים בהרבה מאלה של נשים".
העובדה הזו מעניינת במיוחד כשמביאים בחשבון את הענף שעליו אמון בישראל פרופ' גלזרמן, הרפואה המגדרית, המבוססת על ההבנה שלפיה ההבדלים בין נשים וגברים מחייבים לעתים אבחון וטיפול שונים עבור שני המינים, טיפול ואבחון שנשים לא תמיד זוכות לו.
כך, למשל, בתקופת הפוריות, כלומר עד גיל 50 בערך, נשים מוגנות יחסית מהתקפי לב בזכות הורמוני המין הנשיים.
אלא שאחרי גיל 50 יש עלייה בשיעור התקפי הלב אצל נשים - אך הרופאים מתקשים לאבחן אותם ועדיין נוטים להתייחס לנשים כאל חסינות. "אם גבר אומר שכואב לו בחזה - ישר יעשו לו א-ק-ג, אבל אם אישה תתלונן על כאבים כאלה, פשוט ישערו שמדובר בשריר תפוס," אומר פרופ' יעקב בורנשטיין, המשנה לדיקן הפקולטה לרפואה בבית הספר החדש לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בצפת, המשמש גם כמנהל מחלקת נשים בבית החולים נהריה.
דוגמה אחרת קשורה לתעשיית התרופות. מתברר כי תאגידי הפרמצבטיקה מוותרים לעתים קרובות על נשים בקבוצות הניסוי של תרופות חדשות, בגלל האפשרות שהן ייכנסו להריון במהלך הניסוי והעובר ייחשף לתרופות שעלולות לסכן אותו, מה שעלול לגרום להפסד זמן של יצרנית התרופה. התוצאה: לא פחות מ67- אחוז מהתרופות ומהטיפולים המקובלים כיום בעולם לא נוסו על נשים.
ולמרות זאת, מעל גיל שמונים תמצאו משמעותית יותר נשים מגברים. לדברי פרופ' גלזרמן, היחס הזה היה משתמר גם בהינתן יחס וטיפול רפואי זהה בשל השונות הכרומוזומלית שמבחינה בין גברים, שהמבנה הכרומוזומלי שלהם הוא ,XY לנשים שהמבנה שלהן הוא .XX "לכרומוזום X יש אלף גנים ויכולת לתקן את עצמו, בעוד שלכרומוזום Y יש פחות מ80- גנים", הוא מסביר.
המשמעות: הפגמים, אם ישנם, בכרומוזום ,X פחות משמעותיים מאלה שבכרומוזום .Y "באחרונה נכתבו בנושא מאמרים מדעיים רבים ומהם עולה כי אם התהליך הזה יימשך, בעוד 300 אלף שנה לא יהיו יותר גברים," הוא אומר.
שר הבריאות במשפחה
פרופ' בורשטיין מעלה סיבה נוספת להבדלים בתוחלת החיים. "נתחיל מזה שהאישה היא שר הבריאות של המשפחה - הנגישות שלה לשירותי הרפואה גבוהה בהרבה," הוא אומר. הטענה שלפיה לגברים נגישות נמוכה יותר לשירותי רפואה מאשר לנשים - ועל פי הערכות מדובר בפער של לא פחות מ30- אחוז - משותפת לרופאים רבים, כמו גם לביו-אתיקנים, העוסקים בין השאר באספקטים האתיים של הרפואה.
"אתה רואה את זה שוב ושוב," מסכים פרופ' נעם זהר, פילוסוף וביו-אתיקן מאוניברסיטת בר אילן. "גבר נמנע מללכת לרופא או לבצע בדיקות, בעוד שאישה גם קוראת יותר על רפואה וגם משתמשת הרבה יותר בשירותיה."
הסיבה, כמה מביך, קשורה בדימוי העצמי שלגברים חשוב לשמור עליו. "כל הרופאים יספרו לך שגבר המספר על מחלה או על כאב מרגיש סוג של השפלה," אומר פרופ' גלזרמן. "כאילו עצם הבקשה לעזרה פוגעת בדימוי שלו כמאצ'ו חזק, שיכול להסתובב בחורף בגופייה וכלום לא יקרה לו. לעומת זאת גישתה של האישה עניינית והיא שואלת וחוזרת ושואלת.
"רופאים המכירים את התופעה מסבירים במקרים רבים את מהלך המחלה או את הבדיקות הדרושות לבת הזוג של החולה, ולא לחולה עצמו, מאחר שהם יודעים שהאישה תיקח אחריות וכבר תשגר את בן זוגה לבדיקות. אם זה יהיה תלוי בגבר הוא יזנח את הנושא."
"כל רופא מכיר מקרים רבים שבהם גבר ואישה ניגשים ביחד לרופא המשפחה כדי לקבל אישור למכון כושר. הרופא שואל את הגבר, 'ממה אתה סובל,' והגבר עונה 'אני לא סובל מכלום,' בעוד בת הזוג דוחקת בו: 'מוטי, תספר שיש לך לחץ דם גבוה ופסוריאזיס,"' מוסיף פרופ' בורנשטיין. "מעבר לזה, מניסיוני גברים הם פחדנים ולכן קשה להם לקבל כאב או טיפול".
פושעים, מכורים לסמים ואלכוהול
סיבה נוספת להבדל בתוחלת החיים קשורה גם לאספקטים של התנהגות חברתית. פרופ' בורנשטיין מציין את העובדה כי רוב המכורים הכבדים לסמים, לאלכוהול ולסיגריות, כמו גם רוב העוסקים בפשע כאורח חיים הם גברים, "כך שאך טבעי שתוחלת חייהם תהיה קצרה יותר," הוא אומר, ומזכיר גם שגברים נלחמים בצבא וחשופים למתכות רעילות, כמו במקרה לוחמי השייטת, למשל, והם גם עובדים בעבודות מסוכנות יותר. "בכלל, רמת ההסתכנות העצמית של גברים גדולה בהרבה משל נשים."
אלא שלרפואה מוכרים כמה פרדוקסים בתחום תוחלת החיים, בהם הפרדוקס הצרפתי, שלפיו הצרפתים חיים זמן רב למרות תפריט עתיר שומן מן החי, והפרדוקס היפני, שלפיו יפן היא שיאנית העולם בתוחלת חיים אף שמדובר בחברה עם אחוז מעשנים גבוה יחסית. המשמעות: תוחלת החיים נובעת ממכלול סיבות, שלא את כולן אנו מכירים.
נכון להיום האדם שהגיע לגיל המופלג ביותר המתועד הייתה הצרפתייה ז'אן לואיז קלמן, שחייתה 122 שנה, עישנה עד גיל 90 והרבתה לצחוק ולעסוק בספורט. מצד שני, בתה היחידה, איבון, מתה מדלקת ריאות בגיל .36 לפעמים, מה לעשות, זה פשוט עניין של גורל.
תוחלת בלי תועלת
אז מה, חגיגה לנשים הישראליות? לא בטוח. "נכון שתוחלת החיים של נשים בכל העולם גבוהה יותר משל הגברים, אך שיעורי התחלואה והתמותה של נשים בישראל גבוהים ביחס לנשים במדינות המערב, למרות רמת רפואה וטכנולוגיה מתקדמות ולמרות קיומו של חוק בריאות ממלכתי," אומרת טל תמיר, עורכת הספר "נשים לגופן," שיצא לאחרונה בהוצאת מודן ומסכם שש שנות מחקר וראיונות בנושאי בריאות האישה.
לדברי תמיר, יחסית לחברותיהן במדינות המערב, מצבן של הנשים הישראליות דווקא בכי רע. "בהשוואת תוחלת החיים על פי מין בעשר מדינות מערביות, הגברים הישראלים נמצאים במקום השלישי, אחרי שוודיה ויפן, ואילו הנשים הישראליות ממוקמות במקום השמיני," היא אומרת.
"מעבר לזה, שיעורי התחלואה שלהן במחלות כמו סרטן ומחלות לב גבוהים מאוד בהשוואה לנשים בעולם המערבי, לעומת הגברים הישראלים שנמצאים במקום טוב יותר יחסית למדינות אחרות. כך שזה נחמד שנשים חיות יותר, אבל כדאי גם לבדוק באילו תנאים הן חיות."