שתף קטע נבחר

 

לא מספיק לקצץ במתוקים: תזונה נגד סוכרת

רוב החולים בסוכרת אינם מבינים את הקשר שבין פחמימות לגלוקוז: הם נמנעים ממתוקים ומפירות, אבל מפצים את עצמם בלחם ובבצקים, מבלי לדעת שאפילו לממתיקים מלאכותיים חלק באשמה. מה צריך לשנות בתפריט כדי למנוע את המחלה?

אין ספק שסוכרת מסוג 2 היא תופעה תורשתית, אולם לא כל בעלי הגנים האמורים לוקים במחלה. לעומת זאת, גם אנשים שהתורשה אינה קיימת במשפחתם עשויים לסבול מסוכרת, משום שבמקרים רבים הגורם המשמעותי - החשוב אף יותר מזה התורשתי - הוא ההיבט התזונתי.

 

בעלי הרקע התורשתי ילקו במחלה רק אם גופם יהיה בסיס נוח לפתח אותה, אם אורח חייהם יספק את התנאים המתאימים.

 

איך למנוע את המחלה? קראו עוד:

 

אורח חיים העלול להוביל לסוכרת כולל היעדר פעילות גופנית, השמנה, לעתים עישון, ובעיקר - תזונה לקויה לאורך שנים. התזונה הלקויה מתבטאת בצריכה גבוהה של מזונות המכילים רדיקלים חופשיים, כגון מטוגנים, שמן שאינו בכבישה קרה ופיצוחים, בצריכה מרובה של מוצרי חלב ובשר, אך יותר מכל - צריכה לא מאוזנת של פחמימות, הגורמת לנזק מטבולי הדרגתי.

 

רוב הלוקים בסוכרת הם בעלי נטייה להרבות במתוקים, פירות, לחם ודגנים כגון אורז, חיטה, בורגול, גריסים, תירס ודומיהם.

 

הנטייה להרבות במזונות אלו לאורך שנים גורמת לתנודתיות יתר של הגלוקוז והאינסולין בגוף, מצב הגורם לשרשרת תגובות שבהדרגה מפחיתות את רגישות התאים לאינסולין.

 

מפחיתים סוכר, אבל מפצים בלחם

אחת הטעויות הנפוצות באוכלוסייה בכלל ובקרב סוכרתיים בפרט, היא אי הבנת הקשר שבין פחמימות לגלוקוז. הגלוקוז נתפס כ"סוכר טהור", כמו זה המצוי בפירות ובממתקים, אך דגנים ובצקים נתפסים כפחמימות שאינן סוכר.

 

פחמימות אלו, הנקראות עמילנים, מפורקות במערכת העיכול ליחידות בודדות של גלוקוז, כלומר סוכר. לכן, גם צריכה מרובה של בצקים ודגנים לאורך שנים, לצד חיבה יתרה למתוקים, מעודדת סוכרת.

 

החולים עושים כמיטב יכולתם להפחית במתוקים, אך עדיין מרבים באכילת לחם, דגנים ועוגות, כל עוד הם ממותקים בממתיקים מלאכותיים. אולם כל אלו ממלאים את דמם בגלוקוז, הממשיך לצוף בכלי הדם ולגרום לנזק.

 

טעות זו היא חלק מהגורמים לעובדה המצערת שסוכרת עדיין נפוצה כל כך, למרות קלות הטיפול היחסית בה.

 

הפחמימות המלאות - קמח מלא, דגנים מלאים ומוצריהם - אינם מעודדים הופעת סוכרת, אך בהימצאה הם מפריעים לריפוי. אמנם הם אינם גורמים לתנודתיות של רמות הגלוקוז והאינסולין, עקב פירוקם האיטי במערכת העיכול, אך הם עדיין מספקים כמות גדולה של גלוקוז.

 

החולים נמנעים מגלוקוז "טהור", אך מרבים באכילת לחם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החולים נמנעים מגלוקוז "טהור", אך מרבים באכילת לחם(צילום: shutterstock)

 

הסיבה: התמכרות לפחמימות

סיבה נוספת לכך שסוכרת עדיין כה נפוצה, היא חשש החולים משינוי התפריט. מנגנונים הישרדותיים של הגוף גורמים לפחמימות להיראות כמזון האטרקטיבי ביותר, עד כדי התמכרות. למעשה, הופעת הסוכרת היא תוצאת ההתמכרות לפחמימות, בדיוק כפי שבעיות בדרכי הנשימה הן תוצאה של עישון סיגריות.

 

כשאדם מקבל את הבשורה שעליו להפחית בפחמימות, הוא מגיב בדיכאון, בתחושה שלא נותר לו יותר מה לאכול, ש"לוקחים ממנו" את מזונותיו האהובים ואף את המקור לשמחת החיים. נקודת מבט זו מקשה מאוד על הסוכרתיים לשנות הרגלים, והם נמצאים במלחמה תמידית כמו ילדים שמגניבים ממתקים.

 

לכן, חשוב מאוד ללוקים בסוכרת להתוודע למגוון מזונות ולמתכונים חדשים; קטניות, ירקות, מזון מהחי במידה הנכונה, אגוזים ושקדים יכולים להוות תפריט עשיר ומספק מאין כמוהו בהימצא המתכונים המתאימים.

 

הסוכרתיים המטופלים בדרך זו מתרגלים במהרה לתפריט החדש והעשיר, ומודים בכך שהוא תורם לתחושה כללית טובה יותר.

 

טיפול טבעי בסוכרת

הטיפול הטבעי בסוכרת פועל לשיקום כלל מערכות הגוף ותהליך חילוף החומרים בפרט, באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית ומעט תוספים טבעיים. התהליך מבוצע בליווי הרופא המטפל, והמטופל נדרש לבצע בדיקות דם בכל שלושה חודשים.

 

הטיפול כולל הפחתה משמעותית בצריכת הפחמימות מכל הסוגים, איזון כללי של התפריט ומציאת פתרונות לתזונה חלופית. לצד זאת מותווים למטופל מספר תוספים טבעיים, והוא מתבקש לעסוק בקביעות בפעילות גופנית על פי העדפתו. התהליך מוביל גם להרזיה טבעית.

 

לאחר הטיפול יש לשמור על תפריט מאוזן, אך ניתן לאפשר חריגות באירועים.

 

בסוכרתיים שאינם זקוקים לאינסולין, תסמיני המחלה נעלמים ברוב המקרים תוך שלושה עד שישה חודשים. לאחר תחילת הזרקות אינסולין התהליך אינו הפיך עוד, אך טיפול טבעי משקם את כלי הדם, מונע החמרה במצב, מסלק תופעות לוואי ומשפר את איכות החיים.

 

למרבה הצער, בהיעדר טיפול תזונתי לצד טיפולים תרופתיים, מצב החולה לרוב הולך ומחמיר. הוא נזקק ליותר תרופות עם השנים, ומפתח יותר תופעות לוואי ונזקים תפקודיים.

 

הכותבת היא נטורופתית .



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הופעת הסוכרת היא תוצאת ההתמכרות לפחמימות, בדיוק כפי שבעיות בדרכי הנשימה הן תוצאה של עישון סיגריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים