המתמחים יצאו מנתניהו: "זה לא ייגמר ב-5 דקות"
אחרי חצי שנה של משבר ראש הממשלה נכנע ללחץ וזימן ללשכתו את הרופאים הצעירים שהתפטרו והבטיח: "הכל פתיר". הם יתייעצו לפני שישיבו: "לא קיבלנו הצעה קונקרטית". אנשי האוצר עזבו באמצע: "זה לא מו"מ, רצינו לאפשר שיחה גלויה"
כחצי שנה אחרי תחילת משבר הרופאים, ראש הממשלה נכנס סוף סוף לעובי הקורה - רגע לפני שהתפטרויות מאות מתמחים נכנסות לתוקף. בנימין נתניהו נועד אמש (יום ג') בלשכתו עם נציגי הרופאים המתמחים, שדורשים תוספות להסכם בין משרד האוצר להסתדרות הרפואית. הוא ביקש שייחכו כמה ימים עם ההתפטרות, הם הבטיחו לשקול אבל הדגישו: "המשבר הזה עמוק מדי בשביל להסתיים בחמש דקות, ולא קיבלנו שום הצעה קונקרטית".
משבר הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- מתמחים בודדים לא הגיעו: "לא עבדים"
- ברמב"ם מזהירים: "מי יקבל את התאונה השנייה?"
אין פתרון למתמחים: "נתניהו מטופל בפרטי"
בין היתר ביקשו המתמחים לקצר את משך ההסכם (לתשע שנים), שכובל אותם לטענתם, ותוספת לשכר הבסיס. ראש הממשלה הבהיר כי כל הנושאים יוכלו להיפתר ושבזמן שיתנו לו הוא ילמד את הנושא.
בהודעה משותפת מלשכת ראש הממשלה, נציגי המתמחים וההסתדרות הרפואית, נכתב כי "הפגישה התקיימה באווירה חיובית במשך יותר משעתיים, במהלכה הסבירו נציגי המתמחים לראש הממשלה את הבעייתיות במשך ההסכם ובתנאי העבודה. נתניהו השיב לנציגי המתמחים כי הוא מבין את מצוקתם, ואמר למתמחים כי התרשם מרצונם להבטיח תנאי עבודה הולמים ואופק לרופא במערכת הרפואה הציבורית".
ד"ר נדב חיים, מתמחה בבית החולים שיבא תל השומר, יצא מהפגישה "בתחושה
מאוד חיובית. ניכר ששני הצדדים מבינים זה את זה. ראש הממשלה הביע את רצונו לסייע לסיום המשבר ומפה נותר לנו לפנות למתמחים ולהציג להם את הלך הרוח בפגישה. ראש הממשלה הציע לסייע ככל שבידו אבל זה לא ייגמר בחמש דקות".
לדברי ד"ר מאיר מזרחי, מתמחה בהדסה, "אחרי שלושה חודשים שאנחנו פונים וטוענים למקום אחד, הגענו לפה, הבענו את מה שאנחנו מרגישים וקיבלנו אוזן קשבת".
אפשרות להליך מואץ
יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן והממונה על השכר באוצר אילן לוין, שאנשיהם הופתעו מוקדם יותר מזימון הפגישה, השתתפו בה בסופו של דבר.
לוין ואנשיו עזבו את לשכת ראש הממשלה מעט לאחר תחילת הפגישה, מכיוון שלדבריהם השיחה לא יועדה לניהול משא ומתן, אלא רק להיכרות והעלאת הטענות - גם כלפי האוצר. "כדי שהשיחה תהיה גלויה ופתוחה בין המתמחים לראש הממשלה", הם הסבירו, העדיפו לעזוב.
אידלמן אמר בצאתו כי ראש הממשלה שמע על המצוקות שהעלו המתמחים, ו"התייחס בשיא הרצינות. הוא לקח על עצמו ללמוד את הנושא וביקש מהם כמה ימים להשהות את ההתפטרות שלהם כדי לחשוב על ההצעות. אני מקווה, כמו שראש הממשלה ביקש, שהוא יקבל את הזמן. עדיין לא התקבלה שום החלטה".
כעת על המתמחים להעביר ולבחון את ההצעות שהוגשו להם בפגישה, יחד עם חבריהם מבתי החולים השונים. אם תושג הסכמה לדחות את ההתפטרות ולאפשר לנתניהו לסייע במציאת הפיתרון, תיתכן פגישה נוספת עם ראש הממשלה על מנת לפתוח בהליך מואץ.
יחזרו לבית הדין?
שלשום בלילה הקציבה נשיאת בית הדין לעבודה, השופטת נילי ארד, 48 שעות למתמחים ולנציגי ההסתדרות הרפואית, האוצר ומשרד הבריאות כדי להמשיך בהידברות במטרה למנוע את כניסתה לתוקף של התפטרותם של מאות הרופאים.
בתום 48 השעות שהוקצבו, על הצדדים לדווח לשופטת ארד על התקדמות במגעים ולאחר מכן יחליט בית הדין בנוגע להוצאת צווי המניעה שביקשה המדינה. בינתיים, לא נמסר על דחייה במועד זה.
היום, לאחר השיחות בין נציגי המתמחים לחבריהם, ימשיכו הנציגים בהידברות עם האוצר. אם מהרופאים בשטח לא תעלה אותה אופטימיות שאיתה יצאו הנציגים מהפגישה אמש - יתכן שכבר ביום חמישי ייפגשו הצדדים שוב בבית הדין לעבודה רגע לפני שמכתבי ההתפטרות נכנסים שוב לתוקף.
ממשרד הבריאות נמסר כי סגן השר יעקב ליצמן נועד מוקדם יותר לפגישה ממושכת עם נתניהו בלשכתו בירושלים, "והביע קורת רוח מהחלטת ראש הממשלה לפגוש את נציגי המתמחים על דעת סגן השר, כדי לשמוע מהם ממקור ראשון על מצוקותיהם ותחושותיהם בעת הזו. סגן שר הבריאות קורא לכל הצדדים לגלות אחריות ולהתגייס יחדיו למען מערכת הבריאות ולטובת ציבור החולים".
ההודעה על כינוס הפגישה דווקא תפסה בהפתעה את נציגי האוצר ומשרד הבריאות. אחר הצהריים אתמול, נציגי הרופאים הצעירים עזבו במפתיע את חדר הדיונים בו נפגשו שני הצדדים, לצורך התייעצות דחופה בהצעה שקיבלו מצד גורם חיצוני המתווך במגעים. רק מאוחר יותר התברר לנציגי הממשלה כי ההצעה עסקה בפגישה בין המתמחים לנתניהו.
במשרד האוצר הביעו התנגדות וטענו כי פגישה עם ראש הממשלה תפגע במשא ומתן ובהידברות המתקיימים כבר מספר ימים.
בחלק מבתי החולים נשמעו קולות שהתנגדו להחלטה להמתין עם ההתפטרות והטילו ספק שיימצא "פתרון קסם", וכמה מתמחים בחרו לא להתייצב לעבודה כבר אתמול, בעוד המו"מ נמשך. בחמ"ל של משרד הבריאות בירושלים, שנפתח למרות עיכוב ההתפטרות, עקבו אחר מצבות כוח האדם בבתי החולים ודיווחו על בודדים שלא נשמעו להחלטת בית הדין ולא הגיעו לעבודה. בהמשך נסגר החמ"ל, תוך תקווה שלא ייפתח שנית.
Read this article in English