המשק יושבת בשביל עובדי הקבלן? 'אנחנו עבדים'
עיני מאיים על הממשלה ודורש פתרון. "המדינה יוצרת אפליה - אין ימי השתלמות, חרב הפיטורים מעל הצוואר כל הזמן", מספרים עובדי קבלן ל-ynet, אבל יש מי שמזכיר את אחריות ההסתדרות ל"הסכמים מחפירים". בליכוד עונים: רק שיקול פוליטי
דו"ח טרכטנברג מעורר סערה פוליטית, המחאה החברתית מחפשת כיוון, ויושב ראש ההסתדרות עופר עיני מנסה להיכנס לוואקום עם איום בשביתה. העילה הפעם: העסקתם של עובדי קבלן, במיוחד בשירות הציבורי, שלא זכתה למענה בהמלצות הוועדה שהקים ראש הממשלה. "אני בעצם סוג של עבד", אמרה ל-ynet מלי רחמים מאשקלון, מורה למתמטיקה שמועסקת דרך החברה למתנ"סים.
המחאה הכלכלית-חברתית - כותרות אחרונות
- המתמחים יצאו מנתניהו: "זה לא ייגמר ב-5 דקות"
- המחאה, תחנה אחרונה: בית הקברות לאוהלים
מפלה לנתניהו: נדחתה ההצבעה על טרכטנברג
רחמים, בת 34, מלמדת בבתי ספר בתוך פנימיות או הוסטלים של המדינה במסגרת תוכנית היל"ה ליצירת מסגרת לימודים לנוער שנשר ממערכת החינוך. "להיות עובדת קבלן זה להיות סוג של עבד, סתם אדם ארעי. זה בעיקר חוסר ביטחון תעסוקתי. אני יכולה להתחיל עם כמות מסוימת של שעות, ואז הדברים משתנים. לפעמים לא פותחים את שנת הלימודים בזמן, לפעמים נסגרת קבוצת לימוד".
מלי מקווה שיו"ר ההסתדרות עיני יעמוד מאחורי דבריו. "לא דאגו לנו, לא שמרו על הזכויות שלנו. בשביל מה אנחנו אזרחים? אם למורה מגיע חופשות, למה לי לא מגיע? זה מביא לאפליה לא מוצדקת בין העובדים, בין המורים. יש לי תעודת הוראה, אני עם תואר שני, ואני אוהבת לעבוד עם נוער בסיכון. לא כל אחד יכול לעבוד עם האוכלוסייה הזו. אז למה אני צריכה להיענש?".
"מדובר בבני נוער שהמערכת לא הייתה מסוגלת להתמודד עמם", היא מוסיפה. "לא מגיע לי ימי השתלמות? אין לי קרן השתלמות. לא קיבלתי מתנה לחג. כל המורים מסביב קיבלו אבל לא אנחנו. כי יש תחושה שלא רואים בנו בני אדם. יוצא שלמורים של משרד החינוך - המדינה דואגת. יש להם אופק חדש, עוז לתמורה. לי אין כלום".
"העמותות רק מחפשות לקצץ"
ענת (25) תושבת הדרום, עובדת כמדריכה בהוסטל לנוער בסיכון השייך לעמותה שמפעיל משרד הרווחה. היא עובדת של העמותה. "הכסף מגיע ממשרד הרווחה לעמותות, שמפעילות את השירותים האלה. בפועל, אני מעין עובדת קבלן. אני נותנת את השירותים שהממשלה מספקת דרך חברה פרטית".
מה זה אומר? "העמותות שעובדות הכי זול זוכות במכרזים, ואני לא מקבלת קביעות, לא מקבלת תנאים שמקבלים עובדי מדינה. לאורך השנים השכר נשחק, כי המטרה של העמותות היא להתייעל והן תמיד מנסות לקצץ עלויות. לאט לאט מדריכים ועובדים סוציאלים הופכים בעצם לעובדי קבלן. המדינה לא מחויבת לדאוג לעובדים".
עיני אמר שבשבוע הבא תכריז ההסתדרות על סכסוך עבודה כללי במשק. המשמעות: שבועיים אחר כך, היא יכולה לפתוח בשביתה. עם זאת, בהמשך הוא נפגש עם כמה ממובילי מחאת האוהלים, והבטיח שלא לעשות זאת לפני העצרת הגדולה שהם מתכנים ב-29 בחודש.
יו"ר ההסתדרות דורש שהממשלה תפסיק ככל האפשר את העסקת עובדי הקבלן במשק, ותעבירם להעסקה ישירה, וכך גם את העובדים המועסקים בחוזים אישיים. מדובר בדרישה שאינה מופיעה בדו"ח טרכטנברג. "מדובר באחת התחנות החשובות ביותר להחזרת כבוד העובד ולצדק חברתי אמיתי", טען עיני.
אסף בונדי, רכז מטה דרום בארגון "כוח לעובדים", מרוצה מכך "שהוא נזכר שיש הרבה מאוד עובדי קבלן שסובלים מתנאי העסקה מחפירים כבר שנים רבות. אבל צריך לזכור שמי שנתן את היד ליצירת המעמד הזה של עובדי קבלן ומי שמקבל מאותם מאות אלפי עובדי קבלן את דמי הטיפול, שמופרשים מהמשכורת החודשית שלהם, זו ההסתדרות הכללית".
"ההסדתרות היא זו שחותמת על הסכמים מחפירים עם הקבלנים, מעל הראש של העובדים וללא התייעצות איתם. יהיה מעניין לראות מה עיני מתכנן בתחום הזה. מהאמירות הכלליות שלו אפשר לשמוח אבל אפשר גם להתייחס לכך כאל 'עסקים כרגיל'". לאחרונה הוקם ועד מורים המלמדים בתוכנית היל"ה ב"כוח לעובדים", והם אף פנו לחברה למתנ"סים בדרישה לפתוח במו"מ להסכם קיבוצי.
בהוסטל המטפלים גם עושים כביסה
אחד מהמאבקים הבולטים של ההסתדרות היה בהוסטל "לב השרון" לקשישים תשושי הנפש, רבים מהם ניצולי שואה, בפרדסיה. יו"ר ועד העובדים, רוחל'ה אברהמי, מסבירה ש"כשאתה עובד קבלן חבל הפיטורין כרוך היטב סביב צווארך. עד אפריל 2009 היתה המדינה אחראית על ההוסטל והיינו כפופים למשרד הבריאות. אז החלה ההפרטה והחלו להתנער מאיתנו".
"לא רק שאבד לנו הביטחון התעסוקתי, גם המשכורות שלנו נפגעו ללא אזהרה מוקדמת עקב רצון הקבלן לגזור קופון שמן יותר", טענה יו"ר הוועד. "נפסקו גמולי ההשתלמות, הקורסים, כי הקבלן לא רוצה לקחת על עצמו את העלות הכספית הכרוכה בדבר. מאותה סיבה גם אין קידום בדרגות. איפה שהקבלן יכול לחסוך הוא חוסך וזה לא בא רק על גבם של העובדים אלא גם על גבם של ניצולי השואה".
לפי אברהמי, "התחושה נוראית - שאתה עבד ולא עובד. אתה יודע שאפילו אם הקבלן מטיל עליך מטלות נוספות שאינן קשורות לתפקיד, אין לך ברירה, שוב מחשש לפיטורים. לדוגמה: במקום לשלוח את הכביסה של המטופלים למכבסה, החליט המנהל שהאחיות והצוות יעשו כביסה. גם כך אין די צוות ודי זמן. תארו לכם שאחות בבית החולים היתה צריכה להעדר מהמחלקה בזמן משמרת כדי ללכת לכבס את בגדי החולים".
יהודה כהן, מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור, דחה את הטענות: "ההוסטל בבעלות פרטית של האגודה לבריאות הציבור, זה שיש עובדים שרוצים להיות עובדי מדינה לא אומר שהם עובדי קבלן. הם פשוט לא מרוצים מהתנאים ולכן פנו לבית הדין לעבודה. בשנת 2009 עברנו לבעלות פרטית ולכן הטענות אינן רלוונטיות".
באשר לטענות כי נהלי משרד הבריאות אינם נשמרים במחלקות, אמר כהן, "אין ממש בטענות. אנו תחת בקרה מתמדת של משרד הבריאות. לא חסר כוח אדם".
"אבדה לעיני הבכורה"
במפלגת השלטון משיבים אש ליו"ר ההסתדרות. יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין מהליכוד, אמר שעיני "במקום לטפל בסכסוכי עבודה בוערים במשק כמו סוגיית המתמחים, בחר לחפש בכל דרך אפשרית כותרות כ'מנהיג חברתי' ומוכן בשביל זה לפגוע במשק ובציבור הרחב על ידי שביתה".
לטענתו, "מדובר במהלך פוליטי בהרבה מובנים. המחאה החברתית יצרה בימים הללו מנהיגים חברתיים רבים ולכן במובן מסוים אבדה לו הבכורה.
בהקשר הזה, הוא משיב אליו את אור הזרקורים".
ח"כ בליכוד הוסיף כי "מפגן הכוח של עיני לא במקומו. הוא לא יכול להפוך כל בעיה לבעיה פוליטית ולנגח איתה את הממשלה. הבעיות הן לא רק שלו, הן גם של הליכוד ואני מקווה שהוא מבין היטב את הנגזרות של שביתה וימצא דרכים כפי שמצא בעבר להתמודד איתה".
ח"כ מירי רגב ציינה שעיני "ידוע ביכולת שלו להידברות ולגישור על פערים. אסור להפוך את הבעיות האלה לכלי ניגוח פוליטי אלא ההפך - לנסות ולמצוא דרך לפתור את הבעיות. דווקא עיני עם הניסיון שלו יכול להשפיע על המשק מתוך הידברות ולא מתוך איומים".