לפחות באונסק"ו: הפלסטינים קרובים להיות מדינה
בארגון התרבות של האו"ם תמכו 40 מ-58 החברות בוועד המנהל בבקשה הפלסטינית לחברות מלאה, והעבירו אותה למליאת הארגון. משרד החוץ: "לא יקדם כהוא זה את שאיפתם למדינה"
אבו מאזן הגיש בספטמבר למועצת הביטחון את הבקשה לחברות מלאה באו"ם, והיום (ד') הפלסטינים עשו צעד נוסף בדרך לחברות מלאה באחד ממוסדותיו החשובים - אונסק"ו. הוועד המנהל של אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) העביר ל-193 חברות האו"ם את בקשת הפלסטינים לצירופם לארגון. העצרת הכללית של הארגון תצביע בהמשך החודש בבקשה הפלסטינית, שמהווה נדבך נוסף בניסיונם להכרה עולמית במדינה פלסטינית.
המשא-ומתן המדיני והבקשה להכרה בפלסטינים:
- ניגריה נגד ברק והפלסטינים: לא מודיעים למי נצביע מיטשל מודה: שלום במזה"ת קשה מבצפון-אירלנד ישראל הודיעה רשמית: מקבלים הצעת הקוורטט ארה"ב: הרשות עוד לא נפגעת מאי העברת הכסף
40 מתוך 58 נציגי הוועד המנהל תמכו בצירוף הפלסטינים לאונסק"ו, 14 נמנעו וארבע מדינות התנגדו - ארצות-הברית, גרמניה, לטביה ורומניה. הפלסטינים נמצאים במעמד של משקיפה באונסק"ו מאז 1974. כדי לזכות במעמד של חברה מלאה, עליהם לזכות לרוב של שני שליש מחברות המליאה, מכיוון שהם עדיין לא חברים באו"ם.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה להצבעה באונסק"ו כי "ישראל מאמינה שהדרך היחידה והנכונה להתקדמות בתהליך המדיני עם הפלסטינים היא באמצעות משא ומתן ישיר וללא תנאים מוקדמים. בהקשר זה קיבלה ישראל בברכה את הצהרת הקוורטט מ-23 בספטמבר. המהלך הפלסטיני באונסק"ו שולל את מסלול המשא ומתן הבילטרלי ואת מתווה הקוורטט להמשך התהליך המדיני".
בירושלים אמרו גם כי הארגון האמון על קידום תרבות, מדע וחינוך "שותק לנוכח השינויים המשמעותיים במדינות ערב, אך מוצא זמן לייחד שש החלטות בעניין הסכסוך הישראלי-פלסטיני במסגרת המפגש הנוכחי של הוועד המנהל. החלטה זו לא תקדם כהוא זה את הפלסטינים בשאיפתם למדינה".
בשבוע שעבר הפלסטינים קיבלו חיזוק גם מהודעת האיחוד האירופי, שקרא קרא לפתור את הסכסוך תוך שנה וכינה את הדרישה למדינה פלסטינית "לגיטימית". בהחלטה שקיבל האיחוד נאמר כי "זכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית ולמדינה משלהם אינה מוטלת בספק, כמו גם זכותה של ישראל להתקיים בגבולות בטוחים".
בינתיים, ממשיכים הפלסטינים בניסיונם לגייס רוב במועצת הביטחון, למרות החלטת ארצות-הברית להטיל וטו - ובכך לסכל את אותם מאמצים. ברשות אמרו כי אחת ממדינות המפתח, ניגריה, תתמוך בהם במועצה, אך האפריקנים אמרו כי לא יודיעו כיצד יצביעו. "זה יהיה חוסר טאקט דיפלומטי לעשות כן", אמרו.