המתמחים צפויים להתפטר: "האוצר הונה אותנו"
מאות רופאים צעירים צפויים לממש את התפטרותם היום, עוד לפני ההכרעה בבית הדין. דיון לילי על המשך דרכם הוליד הצהרה תקיפה במיוחד נגד אנשי האוצר "שדרסו את ההסכמים". גם השיחות בין מנהלי בתי החולים לאוצר הגיעו לסיום בפיצוץ
מתמחים בצומת דרכים: הדיונים, השיחות והמשא ומתן המתמשך הגיעו הלילה (יום ב') לשיאם, על רקע האיום המתנוסס מעל מערכת הרפואה הציבורית בישראל. לאחר שהתפטרותם הקולקטיבית נבלמה והתפטרותם האישית עומדת להיכנס לתוקף, דנו נציגי המתמחים על המשך דרכם בימים הקרובים. התוצאה: הצהרה תוקפנית נגד אנשי האוצר והודעה על מסיבת עיתונאים הבוקר, בה יצהירו על המשך דרכם - ולפי ההערכות יכריזו על מימוש ההתפטרות. מסיבת העיתונאים תועבר בשידור חי ב-ynet.
שביתת הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- המתמחים עובדים בכיפור: אווירת הסליחות תיגמר
עוד בערוץ החדשות :
- עדות: ילד ניצל מהרכב שפוצץ בקריית גת
"צוות המשא ומתן מטעם המתמחים נענה שוב ושוב לדרישותיה של כבוד נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, להידבר עם נציגי האוצר", נמסר בהודעת נציגי הרופאים המתמחים. "במהלך המשא ומתן התברר כי אילן לוין דרס את הסיכומים עליהם התחייב בבית הדין, הונה את נשיאת בית הדין, הונה את צוות המשא ומתן ועשה ככל יכולתו להוביל את המשבר להקצנה".
לוין, הממונה על השכר באוצר, ביקר אתמול את התנהלות המתמחים בשיחות - שפוצצו כעבור חמש שעות בלבד. "אי אפשר לפסול את האפשרות שזה היה אקט מכוון. חלק מהמתמחים שנכחו בדיון היו מוכנים להמשיך בהידברות אבל חלקם היה נחוש לעזוב", הצהיר.
אולי כניסיון אחרון לניצול זמן ההידברות, ביקשו מנהלי בתי החולים הגדולים, שמזוהים עם מאבק המתמחים, להיפגש עם אנשי האוצר במטרה לנסות להביא לפתרון המשבר. אנשי האוצר נענו בחיוב לבקשה, אבל גם פגישה זו התפוצצה - בדומה לשיחות בין המתמחים לאוצר. שלושת מנהלי בתי החולים הגדולים בישראל - פרופסור גבי ברבש מאיכילוב, פרופסור גבי ביאר מרמב"ם ופרופסור זאב רוטשטיין משיבא - ניסו להציע פתרונות חדשים שיסייעו לסיום הסכסוך תוך כדי שמירה על ההסכם הקיבוצי, אך לא נענו בחיוב. לטענתם, באוצר חושבים שרוב המתמחים לא יתפטרו בסופו של דבר.
בכפוף להצהרתם, טוען חלק מהמתמחים כי ההצעות לפיתרון המשבר היו לא יותר מהזזת כספים ממגזר רופאים אחד לשני. בהתאם לכך, הם חשים כי אין עוד טעם להמשיך בהידברות, ורבים מביניהם מתכוונים לא להגיע היום לעבודתם, ולא לדחות את ההתפטרות עד יום שני בחצות, כפי שהוסכם בבית הדין לעבודה.
"חשבתי מלכתחילה שלא צריך לתת שום דחייה, אפילו לא דקה", אמר ל-ynet דוקטור יניב דותן, מתמחה בבני ציון. "היו לראש הממשלה ולכל המעורבים 60 יום לפתור את המשבר. בכל זאת, נתנו את אותן 48 השעות ולא קרה בהן דבר. אז הגיעה השופטת ואמרה לנו לדחות את ההתפטרות בעוד כמה ימים. אנחנו התעוררנו מהחלום הזה, האוצר המשיך לדבר באותה שפה. נראה שאף אחד לא רוצה לסיים את המשבר הזה. לכן אני לא רוצה להמשיך לעבוד במערכת שבה אף אחד לא רוצה להציל אותה, מבחינתי נגמר הזמן", הדגיש.
על אף שחלק מהמתמחים העבירו ביקורת על התנהגות נציגיהם בפגישה עם האוצר, וטענו כי זו עלולה לגרום לשינוי בדעה הציבורית, נראה כי גם רופאים מתונים יותר חושבים שעל המערכת להתכונן לעבודה ללא מתמחים, כהגדרתם. "חשבתי שעוד כמה ימים בהסכם של כמה שנים לא ישנו. שלא יקרה כלום אם נמתין עוד כמה שעות", אמר דוקטור גיל הר-זהב, מתמחה בבית החולים שיבא. "רציתי לתת הזדמנות אמיתית למשא ומתן הזה ואפילו בערב יום כיפור עבדתי וניתחתי, גם אחרי שהגשתי שני מכתבי פיטורים בחודשיים".
הר-זהב הוסיף כי חשב "שצריך לתת את הזמן הזה מתוך כבוד למוסד ראש הממשלה למרות שהוא בטוח ידע שיש משבר. אני לא מרגיש שהזמן שנתנה השופטת להידברות נוצל כראוי. הזמן שנתנו למציאת פיתרון היה ככל הנראה רק ניסיון מריחה של הזמן, כדי לעבור את תקופת החגים בשקט ולא לפתירת הבעיות".
פתרונות האוצר זוכים לביקורת חריפה מצד הר-זהב. "ההצעות שקיבלנו מעליבות. אחת הביקורות הגדולות על ההסכם היא אורכו, תשע שנים, אז מציעים לנו עוד כסף אם נאריך אותו עוד? ההצעה השנייה היתה לתת עוד כסף תמורת עוד עבודה - אני עובד 300 שעות, אז איזה עוד עבודה הם מבקשים ממני לעשות?", שאל הר-זהב.
באשר לדרך פעולתו, הצהיר המתמחה כי הוא ככל הנראה יממש את התפטרותו כבר היום. "אם תגיע הצעה אחרת או שראש הממשלה יתערב בזמן שנותר לנו, אני מאמין שאבדוק עם חברי מה הם מתכוונים לעשות וכך אחליט. לפי ההצעות שנתנו לנו, אין טעם לחכות יותר. זה היה משא ומתן שנועד לכישלון. לדעתי על מנהלי המחלקות להיערך ליום ללא מתמחים".