280 אסירי עולם ישוחררו: "לא הבטחנו לא לחסל"
תפנית בעמדת חמאס, ששלח ביוני הצעה להסכם, הובילה לעסקת שליט. 201 מתוך 450 שישוחררו בשלב הראשון - יגורשו לעזה או לחו"ל. "לא היתה לנו תוכנית אחרת להחזיר את גלעד", אמר ראש השב"כ. וגם: מי יישאר בכלא?
חמאס התגמש, ואסירים רבים יגורשו לחו"ל ולגדה - ולא יחזרו לבתיהם בעזה. בתדרוך לעיתונאים, פירט ראש השב"כ, יורם כהן, את מתווה עסקת שליט ואת היעדים אליהם ישוחררו 1,027 האסירים והאסירות הפלסטינים. בשלב הראשון תשחרר ישראל 450 אסירים, חודשיים מאוחר יותר תבחר ישראל 577 אסירים שהיא מעוניינת לשחרר.
עסקת שליט - הכתבות האחרונות ב-ynet:
- הממשלה התכנסה להצביע על עסקת שליט
- אלף אסירים ישוחררו, בהם מרואן ברגותי
- משפחת שליט: עכשיו או לעולם לא
- צפו: הסרטון האחרון של גלעד בשבי
מתוך ה-450, שמצויים ברשימה אותה דרשו בחמאס, מצויות כל האסירות הפלסטיניות, כולל אמנה מונא, שפיתתה את הנער אופיר רחום והובילה להירצחו. היא תגורש לעזה או לחו"ל, יחד עם אחלם תמימי, שהסיעה את המחבל המתאבד לפיגוע במסעדת סבארו בירושלים. בנוסף להן, יגורשו עוד 201 אסירים לעזה או לחו"ל.
ישראל תשחרר 110 אסירים ליהודה ושומרון (מתוכם 14 למזרח ירושלים), 131 אחרים ישובו לבתיהם בעזה ושישה אסירים ערבים-ישראלים ותיקים יחזרו אף הם לבתיהם. פרט למונא ולתמימי, ישחררו לבתיהן 25 אסירות. ה-450 שישוחררו כוללים 280 אסירים שנגזר עליהם מאסר עולם אחד או יותר.
בין האסירים "הכבדים" שיישארו בכלא ניתן למנות את מרואן ברגותי, אחד ממנהיגי פתח בעבר שנידון לחמישה מאסרי עולם; עבדאללה ברגותי, ממפקדי הזרוע הצבאית בחמאס; עבאס א-סייד, מתכנן הפיגוע במלון פארק בנתניה; אחמד סעדאת, מזכ"ל החזית העממית, שנחשב למתכנן רצח השר רחבעם זאבי (גנדי); איברהים חלאד; ג'מאל אבו אל-היג'א, בעבר ראש הזרוע הצבאית של חמאס בג'נין; חסן סלאמה, שנשפט ב-1996 ל-38 מאסרי עולם ואברהים חאמד, שאחראי לפיגועים בהם נרצחו 82 ישראלים.
"ה-450 שהסכמנו לשחרר זה מספר גדול, אבל 300 עוזבים את השטח לעזה או לחו"ל כך שצמצמנו את השטח", אמר ראש השב"כ כהן. לדבריו, ישראל לא התחייבה שלא לחסל את המשוחררים: "משבשלו התנאים אנחנו חושבים שנכון לעשות את העסקה כי כרגע אין לנו תוכנית אחרת להביא את גלעד הביתה. זו עסקה קשה לעיכול גם עבור המשפחות שאיבדו את יקריהן, אבל אנחנו לא יכולים לחכות. אם נחכה אולי לא נוכל להביא את גלעד הביתה".
"בשנים האחרונות אנחנו מנהלים משא ומתן אינטנסיבי", אמר ראש השב"כ כהן. "מאז שנכנסתי לתפקיד ראש השירות ולאורך השנים הציג חמאס עמדות מאוד קיצוניות ולכן היה קושי גדול להגיע להסכמה. היה קושי להכיל את הפוטנציאל של הסיכון הביטחוני של אלו שמשתחררים".
לדברי ראש השב"כ, מחודש יוני חל שינוי בעמדת חמאס, "בשני פרמטרים מרכזיים - לראשונה הוא הסכים שבכירים לא ישוחררו ושמספר האנשים שישוחררו ליהודה ושומרון יירד, כך שזה יגיע למספר שנוכל לעכל. המשא ומתן היה אינטנסיבי והגענו להסכמה שנחתמה הבוקר, לאחר פגישה ביום רביעי במצרים. הבוקר סגרנו את הרשימה השמית".
המתווך דוד מידן כינה את שינוי עמדת הארגון השולט בעזה "תפנית". "קיבלנו מחמאס מסמך שכותרתו הצעה לסגירת עסקה, ראינו נכונות ראשונה להתגמש והחלטנו לערב את המצרים", אמר מידן. הוא סיפר כי היו 6 סבבים של שיחות, בתיווך מצרי: "הם הוכיחו רצינות ולא חסכו שום מאמץ. הייתי נותן להם ציון מאוד גבוה. עשינו את השיחות בצורה חשאית והצלחנו איכשהו להעביר אותם מתחת למכ"ם התקשורתי".
לדברי המתווך, "בסבב הלפני האחרון הגענו עם חמאס למסגרת שלמה ללא השמות". הוא אמר כי בעקבות זה הצטרף ראש השב"כ לשיחות, ועסקה בראשי תיבות נחתמה ביום חמישי: "חתמנו בלי שמות, ואז הבנו שאנחנו כפסע מעסקה". מידן אמר כי אחמד ג'עברי, מפקד הזרוע הצבאית בחמאס, נכח במשלחת, אך מי שחתם על העסקה היה ניזאר עוודאללה, מראשי הזרוע המדינית של ארגון הטרור.
מידן שיבח את המתווך הגרמני: "השמות התבססו על הרשימות שלו. הוא עשה עבודה יוצאת מהכלל. ההצעה שלו היא מאסטר פיס, למרות שהחמאס לא קנה אותה".