מחקר ענק: טלפון סלולרי אינו גורם לסרטן
אפשר לדבר בלי חשבון? חוקרים מדנמרק, שבדקו למעלה מ-350 אלף איש במשך 18 שנים, מצאו כי הטלפון הסלולרי אינו מעלה את הסיכון ללקות בשום סוג של סרטן. מדובר במחקר הגדול ביותר שנעשה עד כה בנושא
עוד נימת הרגעה למי שלא יכול בלי רינגטונים: אין קשר בין שימוש בטלפון סלולרי לסרטן, כך עולה מהמחקר הגדול ביותר שנעשה עד כה וכלל מאות אלפי נבדקים. המחקר מאמת ממצאים קודמים שאישרו אף הם כי הסלולרי כפי הנראה אינו מסרטן. המחקר יפורסם הלילה בכתב העת BMJ בגליונו החדש.
הקשר בין סלולרי לסרטן:
- הסלולרי מסרטן? נתונים ישראלים מוכיחים אחרת
- ארגון הבריאות העולמי: סלולרי עלול לגרום לסרטן
- חוקרים בארה"ב: אין קשר בין הסלולרי לסרטן
החוקרים מהמכון לאפידמיולוגיית הסרטן בקופנהגן ערכו את המחקר בין השנים 1990 ל-2007, עם משתתפים מאוכלוסיית דנמרק בגילאי 30 ומעלה. הנבדקים חולקו לבעלי טלפון סלולרי ואלה שלא היה בבעלותם טלפון סלולרי. במחקר השתתפו בסך הכל 358,403 אנשים, והוא כאמור נחשב למחקר הנרחב ביותר שנעשה עד כה.
לא נמצא סיכון מוגבר לסרטן
במהלך שנות המחקר לקו 10,729 מהנבדקים בגידולים סרטניים של מערכת
"המחקר הנרחב וארוך הטווח איפשר לנו לחקור את השפעות הסלולרי על אנשים המשתמשים בו מעל עשר שנים", סיכמו החוקרים. "שימוש ממושך וארוך טווח בסלולרי, על פי התוצאות, אינו מגביר את הסיכון לסרטן. עם זאת, יש צורך במחקרים נוספים שיאששו גם בהמשך את הממצאים".
יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם משתמשים בטלפונים ניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של כולנו. כבר בשנת 1990 נערך מחקר בריטי שקבע כי אין סכנה בקרינה הסלולרית מהטלפונים הניידים.
מחקר בריטי נוסף שפורסם בפברואר השנה הראה כי אין עלייה משמעותית במספר מקרי סרטן המוח בגברים או נשים המשתמשים בסלולרי. מנגד, נמצאה ירידה קלה בשכיחות הסרטן בחלקים אחרים במוח, כמו המוח הקטן, קליפת המוח והאונה הצדית.
בחודש יולי האחרון הודיע פאנל מומחים של המכון האמריקני לחקר הסרטן כי אין עדויות משכנעות לכך שקיים קשר בין סרטן לטלפון סלולרי. פאנל המומחים סקר את כלל המחקרים שנערכו על הקשר בין טלפון סלולרי לבין סרטן. לדברי המומחים, עולה מהמחקרים כי לא נמצא סיכון מוגבר לגידולים מוחיים לתקופה של עד 20 שנה מתחילת השימוש בטלפונים הסלולריים בעולם.
בעלי חיים לא נפגעו מהקרינה
על פי המומחים, סיכום המחקרים לא הצליחו להציג הסבר ביולוגי אפשרי לטענה כי טלפונים סלולריים עשויים לגרום לסרטן בבני אדם, שכן גם בעלי חיים שנחשפו לקרינה דומה הנפלטת מטלפונים סלולריים – לא נפגעו כלל.
מנגד למחקרים הללו עומד מחקר רחב היקף שפורסם בשנת 2007 וכלל זרוע ישראלית. המחקר מצא כי לאחר חמש שנות שימוש בטלפון נייד באותו צד של הראש נמצא עלייה של 34% בסיכוי ללקות בגידולים של בלוטות הרוק. המחקר מצא גם כי ככל שעלה משך השימוש - כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.
החוקרים מצאו גם קשר בין שימוש בטלפון באזורים כפריים, המאופיינים במיעוט אנטנות סלולריות, לבין אזורים עירוניים, שבהם קיימת כמות גדולה יותר של אנטנות. מהמחקר עלה כי קיימת שכיחות גבוהה יותר של גידולי בלוטת הרוק דווקא באזורים כפריים. באותם אזורים, בקרב האנשים ששוחחו בסלולרי באותו צד של הראש הייתה עלייה של 58% בסיכון ללקות בגידולים ככל שמספר השיחות היה גבוה יותר, ועלייה של 49% בסיכון ללקות בגידולים ככל שמשך השיחה היה גבוה יותר.
1. | צמצמו שימוש ילדים בסלולרי |
2. | העדיפו לדבר בטלפון נייח |
3. | השתמשו ברמקול, דיבורית או אוזניה |
4. | קצרו את משך השיחות בנייד |
5. | כשמדברים - הרחיקו את המכשיר כמה שניתן מהגוף |
6. | אל תשוחחו במעלית או במקומות בהם הקליטה נמוכה |