שתף קטע נבחר
 
צילום: אורנית גורטלר, Jupiter

תבעתם, זכיתם, אך הכסף לא מגיע. מה עושים?

מזל טוב, הגשתם תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות וזכיתם. טוב מאוד? לא תמיד. לעתים הצד שהפסיד לא ממהר להעביר את הפיצוי הכספי שקבע השופט. הכירו את ההוצאה לפועל ואת זכות הערעור. מדריך

החלטתם לתבוע את סוכנות הנסיעות שבגינה הטיול לארצות הברית השתבש. במקרה אחר, תבעתם את החברה הסלולרית על חיובי יתר. בשני המקרים הגשתם את התביעה לבית המשפט לתביעות קטנות. התקיים דיון והשופט נתן פסק דין.

 

 

אבל מה עושים עכשיו? אם זכיתם, והצד שהפסיד לא משלם, מה אתם יכולים לעשות? ואם אתם לא מרוצים מתוצאת פסק הדין, האם תוכלו לערער? לפניכם מדריך המפרט מה קורה לאחר פסק הדין.

 

ההליכים בבית המשפט לתביעות קטנות נמשכים בדרך כלל דיון אחד בלבד. בית המשפט מתרשם מבעלי הדין, מהראיות שהוצגו בפניו, מהעדים שהובאו לדיון ונותן את פסק הדין. השופט יכול לדחות את מתן פסק הדין, לתקופה מקסימלית של שבעה ימים ממועד הדין.

 

במקרה שהשופט השתכנע, קיבל את טענותיכם ואף פסק לזכותכם פיצוי, אתם רוצים, מן הסתם, לקבל את מה שמגיע לכם, וכמה שיותר מהר.

 

אם השופט פסק לטובתכם, והורה לנתבע (לגוף או לאדם שתבעתם) לשלם לכם פיצוי כספי, על הנתבע למלא אחר הוראת השופט, ולשלם לכם את סכום הכסף שנפסק בפסק דינו של בית המשפט לאחר סיום ההליך או בפרק הזמן שנקבע בפסק הדין.

 

אולם, לא תמיד הכל מסתדר כפי שרוצים. לעתים, יש צורך לנקוט הליכים משפטיים נוספים כדי לקיים את פסק הדין ואת הוראת השופט שישב בדין.

 

הוצאה לפועל - נעים להכיר?

בהקשר זה, כדאי להכיר את ההוצאה לפועל. אם הנתבע לא פעל בהתאם לפסק הדין, ולא שילם לכם את הסכום שננקב בפסק הדין, אתם יכולים לפנות ללשכת ההוצאה לפועל, בבקשה לסייע לכם לממש את פסק הדין.

 

בלשכת ההוצאה לפועל תצטרכו למלא טופס בשם "בקשה לביצוע" ולצרף אליו העתק של פסק הדין. בנוסף, תצטרכו לשלם אגרה. לאחר מכן ייפתח תיק הוצאה לפועל כנגד הנתבע, שלא שילם לכם את המגיע לכם. פקידי לשכת ההוצאה לפועל ישלחו לנתבע (אשר לאחר פתיחת התיק הופך ל"חייב") מכתב אזהרה לפיו הוא יידרש לשלם את הסכום שנפסק בפסק הדין, ואם לא יעשה זאת, יינקטו נגדו אמצעים.

 

אם איתרע מזלכם, והחייב עדיין לא משלם, על אף פתיחת תיק ההוצאה לפועל וקבלת מכתב האזהרה, תוכלו להגיש בקשה לנקיטת אמצעים. תצטרכו למלא את הטופס המתאים ולציין את הפעולה אותה תרצו לנקוט נגד החייב (למשל: עיקול). לאחר מכן, נציגי לשכת ההוצאה לפועל יגיעו לבית החייב במטרה לעקל רכוש ששייך לו בגובה סכום החוב.

 

מכאן, שיש לא מעט פעולות שאפשר לעשות אם החייב לא משלם. אל תיפול רוחכם - בית המשפט פסק לזכותכם סכום כסף, עליכם לקבל אותו!

 

ערעור - כיצד ומתי?

אפשרות אחרת היא, שהשופט דחה את התביעה שלכם. הפסדתם, ואתם בטוחים שהשופט טעה. על סוכנות הנסיעות, המפעיל הסלולרי, חברת המטבחים, השכן או מי שתבעתם, לשלם. תיתכן גם האפשרות שאתם, הנתבעים, חויבתם לשלם ואתם מעוניינים לערער על החיוב.

 

בכל מקרה, בין אם אתם הנתבעים או התובעים, אם אתם לא מרוצים מתוצאת פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות, כדאי להכיר את האפשרות של ערעור.

 

חשוב לדעת, כי לא ניתן לערער בזכות על פסק דין של בית המשפט לתביעות קטנות. פירוש הדבר הוא, שיש לבקש רשות מבית המשפט המחוזי, ואם מתקבל אישור של בית המשפט המחוזי, ניתן לערער.

 

את בקשת רשות הערעור (בר"ע) יש להגיש תוך 15 ימים ממועד מתן פסק הדין של בית המשפט לתביעות קטנות. אם פסק הדין לא ניתן במועד הדיון, אלא נשלח לצדדים בדואר, אזי הספירה תחל ממועד ההמצאה.

 

אם בית המשפט המחוזי מחליט לקבל את בקשת רשות הערעור, היא הופכת לערעור עצמו. על כן, יש לכתוב את הבקשה בצורה מקיפה, ברורה וממצה.

 

חשוב לדעת: סיכויי הצלחת בקשת רשות ערעור אינם גבוהים. רוב הבקשות נדחות על ידי בית המשפט המחוזי. וכפי שנקבע לא אחת: התערבות ערכאת הערעור בפסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות, תיעשה רק במקרים חריגים של טעות גלויה בפסק הדין, או כשמדובר בשאלה עקרונית שבית המשפט לתביעות קטנות מרבה לדון בה, וכדאי שהטעות לא תונצח (ראו בר"ע 1744-09 אריה נקאש נ' פנינה לב ארי).

 

כך למשל, בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה לאחרונה בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות שהכריע במחלוקת בעניין עסקה שנקשרה בין הצדדים לחידוש ריהוט של המבקשים.

 

לטענת המבקשים, הם נוצלו על ידי בעל החברה, אשר רימה אותם ולא ביצע את העבודה כראוי. לכן ביקשו פיצוי על נזקיהם, ואילו החברה ובעליה עתרו לתשלום עבור המלאכה שבוצעה. במסגרת הדיון הצדדים הסכימו על מינוי מומחה, ונקבע מפורשות כי חוות דעתו תכריע. המומחה שמונה לא תמך בטענות המבקשים.

 

השופטת עפרה צ'רניאק מבית המשפט המחוזי דנה בבקשת רשות הערעור, דחתה אותה וקבעה כי אין מקום להתערבות ערכאת הערעור, שכן זו תיעשה רק במקרים חריגים כאמור או כאשר ישנה טעות גלויה על פני הפסק (רת"ק 6415-04-11 ברזני ואח' נ' ליפסון עיצובים ואח').

 

לסיכום: אם כן, פסק הדין בתביעות קטנות אינו סוף פסוק. חשוב לדעת מה עושים לאחריו, בין אם זכיתם או הפסדתם במשפט. מערכת ההוצאה לפועל עומדת לצידכם במקרה הצורך, ומהצד השני של הדברים, אפשרות הערעור שרירה וקיימת. עם זאת, חשוב להיות מודעים למגבלות של הגשת ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות, ולחשוב האם הגשת הבר"ע היא כדאית בנסיבות העניין.

 

עו"ד אורנית אבני-גורטלר עוסקת בכתיבה ועריכה משפטית.

 

יובהר, כי המידע המוצג בכתבה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הוצאה לפועל. תדאג שתקבלו את שמגיע לכם
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים