אושר: גיבוי גז לתחנות הכוח הסולאריות באשלים
לאחר עיכובים רבים צפויות עד שנת 2013 לקום במקום שתי תחנות כוח שיבוססו על אנרגיית השמש. המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה כי הן יחוברו למערכת הולכת גז טבעי שייצר 15% מהחשמל וישמש גיבוי למקרה חירום
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') לחבר את תחנות הכוח הסולאריות באשלים שבנגב למערכת הולכת הגז הטבעי, המקבלת אספקה מתחנת הגז ברמת חובב.
עוד על המהפכה הסולארית בישראל:
קרני שמש ראשונות בחבל אילות: המהפיכה בדרך?
בכיר באוצר: אנרגיה סולארית אינה מקור רציני
לפי התכנית יוקמו שתי תחנות כוח באשלים עד שנת 2013 והן יספקו אנרגיה סולארית בהיקף של 250 מגה וואט לשנה -המהווים קרוב ל-2.5% מההספק של כלל תחנות הכוח במשק החשמל בישראל. השלב הבא בתכנית הוא העברתה לאישור בממשלה.
אף כי מדובר בתחנות סולאריות, יש הכרח לספק להן גם גז טבעי בנוסף לאנרגיית שמש, מכיוון שכ-15% מסך הייצור יהיה מגז טבעי, וכן כגיבוי למקרה חירום.
תוואי מערכת הולכת הגז מתחיל בתחנת גז רמת חובב (חח"י) ובדרכו חוצה מאהל בדואי. בהמשך הוא מגיע לכביש מספר 40 וחוצה אותו בכיוון מערב וממשיך לאורך הכביש דרומה עד לתחנות באשלים. הקו לא חורג מתוואי הכביש, למעט במקומות בעייתיים מבחינה הנדסית ובקטעים הדורשים שמירה על ערכי טבע, למשל בסמוך בסמוך לשמורת הטבע חולות משאבים.
המכרז הסולארי הגדול ביותר בארץ
המכרז להקמת תחנות הכוח באשלים נחשב למכרז הסולארי הגדול ביותר בישראל והמגדולים בעולם. הוא כולל בניית שתי תחנות כוח תרמו-סולאריות בהספק 110 מגוואט כל אחת, ותחנה פוטו-וולטאית בהספק 30 מגוואט. היקפו הכולל של המכרז נאמד בכ-1.5 עד 2 מיליארד דולר.
הגורמים שמקדמים את הקמתו של פרויקט אשלים מאז שנת 2007, הם משרד התשתיות ומשרד האוצר. הפרויקט יפעל במתכונת של BOT, שטיה בה הזוכים במכרז מתפעלים את המתקן במשך 20-25 שנה, ובסיומן מחזירים אותו למדינה. הרווחים במשך אותה תקופה עוברים לידי היזמים.
הפרויקט ידע עיכובים ומכשולים רבים, ממחלוקות בין רשות החשמל ומשרד האוצר לגבי מסמכי המכרז ועד לשיקולים בשמירה על ערכי טבע ונוף באתר המיועד. העיכובים הביורוקרטים גרמו לנשירת חברות רבות מהמכרז להקמת תחנות הכוח. כתוצאה, הכריז לפני מספר חודשים יועץ ראש הממשלה לענייני אנרגיה מתחדשת, יוג'ין קנדל, כי מכרזי אשלים יבוטלו אם לא ייבחר בהם זוכה עד 1 בינואר 2013.
תחנות הכוח מתוכננות לקום על פני 10,000 דונם של חקלאות, שמורות טבע ושטחים פתוחים. מבדיקה שעשו בחברה להגנת הטבע עולה, כי מרבית יוזמות הפיתוח הסולאריות בדרום, גם הקטנות שבהן, מיועדות לשטחים פתוחים, ולכן יש חשיבות לקדם את היוזמות באזורים בעלי ערכיות אקולוגית נמוכה יחסית כמו באשלים וכך ולמנוע פיתוח באזורים ערכיים.
גם השדה הסולארי בקטורה קיבל זריקת מרץ לאחרונה: בשבוע שעבר חתם שר להתשתיות עוזי נדאו על רישיון קבוע שניתן לחברת ערבה פאוור מרשות החשמל. זה הרישיון הקבוע הראשון שניתן בישראל לשדות סולאריים. השדה כבר מפיק ומזרים חשמל לרשת החשמל הארצית באופן סדיר מה-30 באוגוסט ומייצר חשמל בהיקף של 4.95 מגוואט, המייצרים יחדיו כ-9 מיליוני קו"ש לשנה.