מהפכת הנדל"ן: בקובה מתכוננים לשינוי הגדול
המדינה הקומוניסטית תתיר בעוד שישה ימים בעלות פרטית על נדל"ן, לראשונה זה כ-50 שנה. כל אזרח יוכל להחזיק בית בעיר ובית בכפר, ורק קובנים ותושבי קבע יוכלו להשתתף בשוק החדש. הממשלה תתערב אם כתוצאה מעסקה אדם ייוותר ללא בית
קסטרו הבטיח וקסטרו מקיים. לכל אורך השנה האחרונה הבטיחה ההנהגה בקובה לפתוח את שוק הנדל"ן לרכוש פרטי ולהפוך את הקובנים לבעלים של בתיהם. בעוד שישה ימים החוק החדש ייכנס לתוקפו, ואזרחי קובה ילמדו מחדש מושג שנשכח כ-50 שנה: נדל"ן פרטי.
עידן הרפורמה במדינה הקומוניסטית:
- מחאת דיור? בקובה מנסים להבין מהו מחיר דירה
ההסכמה רווחת: זו הרפורמה המשמעותית ביותר שהעביר ראול קסטרו, מאז שקיבל את המושכות ב-2008 מידי אחיו המיתולוגי ,פידל. ברגע אחד הבתים המוזנחים של קובנים רבים יהפכו לנכסים נזילים ושוויי ערך. עם זאת, הממשלה שומרת לעצמה הזכות לבטל עסקה, אם תוצאתה היא הפיכת אדם לחסר-בית.
עם זאת, כמה הגבלות עדיין נותרו במקומם. קובנים גולים לא יורשו להיות בעלים של רכוש על האי, על אף שהם יכולים לסייע לקרוביהם שנותרו במדינה הקומוניסטית, בכך שישלחו להם כסף שבו יקנו דריסת רגל מחדש. רק לאזרחים ולתושבי קבע יותר לרכוש בתים.
בנוסף, כל עסקת נדל"ן חייבת להיערך באמצעות חשבונות בנק מקומיים, בשביל להקל את הפיקוח עליהן. המדינה תגבה 8% מס על ערך של כל נכס שיימכר, סכום שיחולק שווה בין השווה בין המוכר והקונה. לא הוכרזה כוונה להטיל מס על רווחי הון, מה שנחשב ברכה עבור בעלי הנכסים.
כמו כן, כל קובני יורשה להחזיק בבית אחד בעיר ובית אחד בכפר, לא יותר מכך. זהו ניסיון למנוע קנייה ספקולטיבית וצבירת מספר גדול של דירות ושל בתים בידי אנשים ספורים. רוב הקובנים לא מחזיקים בממון הדרוש להקמת אימפריית נדל"ן, אך אחוז לא מבוטל מהם מחזיק גם בבית כפרי – נוהג שעתה זוכה לאישור בחוק.
רק בחודש שעבר נכנס לתוקפו חוק כלכלי אחר, המתיר את המסחר במכוניות, תוך מגבלות משמעותיות שבמסגרתן יתקשו אזרחים מהשורה לרגוש כלי-רכב חדש. כמו כן, הגבירה הממשלה את חופש העיסוק ואישרה לקובנים לפתוח עסק משל עצמם בכמה תחומים, בהם ליצן מסיבות, מוכרי מזון וחשבונאים. לאנשים הללו הותר להשכיר דירות ומכוניות.
על אף שראול קסטרו הדגיש כי אין בצעדים הללו סטייה מהדגם הסוציאליסטי של קובה, הוא התחייב לייעל את הכלכלה בפיטורי מאות אלפי בני אדם שמחזיקים במשרות ממשלתיות ולבטל סובסידיות נדיבות, שהמדינה לא יכלה עוד לממן. הממשלה הקובנית מעסיקה כ-80% מכוח העבודה במדינה, ומשלמת בממוצע 20 דולר לעובד מדי חודש. הוא מקבל בתמורה ביטוח בריאות וחינוך חינם, ודיור, תחבורה ומזון בסיסי תמורת סכומים סמליים.
עומאר אברלני פרס, כלכלן בעיר במרכז של אוניברסיטת הוואנה ללימודי כלכלה קובנית, אמר כי הרפורמות יסייעו לאלה שרוצים כיום להתחיל עסק. "אלה דברים קטנים, אבל הם מוליכים אותנו לכלכלה נורמלית יותר, בהשוואה לשאר העולם", טען.
לפי פרסומי הממשלה הקובנית, מערכת המסחר החדשה תעלים את הצורך באישור למעבר דירה מסוכנות הממשלתית לדיור. מהיום מכירות והחלפות יצטרכן לקבל רק חותם נוטריוני על המסמך. בעשורים האחרונים הקובנים יכלו להחליף נדל"ן רק באמצעות עסקאות חליפין מסובכות או אפילו דרך סידורים בשוק השחור, שם מאות אלפי דולרים הוחלפו מתחת לשולחן, כאשר לצדדים אין אפשרות לפנות לבית המשפט, אם עסקה מסוימת נכשלת.
הנוהג הזה הביא זוגות להתחתן כדי להקל על מעברי בתים. במקרים אחרים נעשו הסכמים, שלפיהם יעבור אזרח מסוים לטפל בגמלאי, רק כדי לרשת את הרכוש מהממשלה, כשאותו מושא הטיפול מת. עניין אחר הוא הגירושין, שבשל תקנות הממשלה, לא תמיד הביאו לפירוק היחידה המשפחתית, בשל הנכס. זוגות גרושים ופרודים נאלצו להמשיך לגור יחדיו, לפעמים לתקופה ארוכה, עד שמצאו פתרון דיור חלופי.