שתף קטע נבחר

 

עובדי הקבלן מחכים לשביתה: "חיים בסיכון כלכלי"

עובדי הקבלן, שמאבקם יעמוד במרכז השביתה הכללית הצפויה במשק, לא בטוחים בכנות כוונותיו של יו"ר ההסתדרות, אבל משוכנעים שהמחאה צודקת: "אני עובד עם נוער בסיכון אבל בגלל העבודה הזו אני בסיכון כלכלי מתמיד", אמר אחד מהם ל-ynet

"יש כאלה שאומרים 'בוקר טוב', אבל הם מדברים לחלוק ולא לבן אדם. בלי החלוק הם לא מזהים אותי".  ללא זהות או ביטחון תעסוקתי, בלי יציבות או יכולת לתכנן קדימה - כך מתארים עובדי קבלן ששוחחו עם ynet את השלכות מעמדם במקום העבודה על חייהם. מעדותם, עולה במקביל תמונת מצב עגומה של מערכת יחסי העבודה בישראל. עם הכרזתו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, על שביתה כללית במשק שנועדה לצמצם את התופעה, מקווים העובדים לשינוי כלשהו שישפר את תנאיהם הרעים.

 

מאבק עובדי הקבלן - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

אלברט סופר בן ה-45 הוא מדריך במעון לנוער בפנימייה, תפקיד שבעבר היה מאויש על ידי עובדי משרד הרווחה. "אני לא זכיתי להיות עובד ישיר. כשהגעתי למערכת, היא כבר היתה בתהליכי הפרטה. חברי הסגל המנהלי במעון עדיין נחשבים לעובדי מדינה, אך המדריכים והרכזים הם עובדי עמותה".

 

צעדת מחאה נגד העסקת עובדי קבלן (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
צעדת מחאה נגד העסקת עובדי קבלן(צילום: אלי אלגרט)
 

סופר, תושב עמק חפר, נשוי ואב לארבעה ילדים, עובד כבר שש שנים וחצי במקום, ללא זכויות. "זה מקשה על המציאות הקיומית, במיוחד מבחינה כספית. זה פוגע לדעת שמצד אחד אתה עושה עבודה חשובה, אולי אחת העבודות החשובות שיש, אבל לא מתגמלים אותך בכסף. אני עובד עם נוער בסיכון אבל בגלל העבודה הזו אני בסיכון כלכלי מתמיד".

 

באשר לשביתה, הביע סופר ספק באשר למטרתו האמיתית של עיני, אך הסכים כי "הרעה החולה של עובדי הקבלן" עשויה להיפסק רק ב"התאגדות עובדים ויצירת כוח נגדי מול המעסיקים".

 

שי שמולנזון, בן 34 ואב לילדה בת 3, מלמד נוער בסיכון במסגרת תוכנית שילה ועובד זו השנה השלישית בתור מורה למתמטיקה קבלן. לאחרונה, התאגדו המורים בתוכנית במסגרת ארגון "כוח לעובדים", וכעת הם מנסים להיאבק על זכויותיהם. "להיות מורה קבלן אומר שאני מקבל כסף רק על השיעורים שאני מעביר. אם לא מגיעים תלמידים לשיעורים, לא משלמים לי. כך גם לגבי חגים וחופשות. חברת המתנ"סים היא חברת כוח האדם שלנו. אין תנאים סוציאליים, שנת שבתון או השתלמויות. זאת בעצם הפרטת ההשכלה", אמר שמולנזון.

 

במסגרת תפקידו, מלמד שמולנזון נוער שנפלט מהמסגרת ועובד כדי להשלים את השכלתו. "לא באתי לעבודה הזאת בשביל הכסף, פעמים רבות אני מתקשר אליהם ומעיר אותם ואף נוסע להביא אותם לשיעור. מדובר בילדים בני 15-16 שלא יודעים קרוא וכתוב".

 

למרות שהוא בעד ההשבתה הצפויה, מצביע שמולנזון על סתירה מובנית במאפייניה. "זה קצת מוזר שההסתדרות היא זו שתשבית את המשק בגלל עובדי הקבלן. ההסתדרות היא זו שגרמה למצב הזה ועזרה להיווצרותו. יש פה השבתה פופוליסטית. אני מקווה שעופר עיני יצליח, אבל אני לא סומך עליו, זה גדול עליו".

 

"לא מכירים במנקות"

ולנטינה בת ה-52 עובדת באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע בתור מנקה דרך חברת כוח אדם, אך במקביל מועסקת גם באופן ישיר על ידי חברה אחרת, סיטואציה הפורשת בפניה באופן ברור את ההבדלים בין השיטות. "באוניברסיטה אני מקבלת 23 שקל לשעה ועם המעסיק הישיר 35. יש הבדלים אחרים, בדברים קטנים וגם בהרגשה. כאשר אני מגיעה למעסיק הישיר מקבלים אותי כמו בן אדם, חלק שווה מהצוות, באוניברסיטה לא רואים את זה, לא מכירים במנקות. יש כאלה שאומרים 'בוקר טוב' אם אני בחלוק, אבל הם אומרים בוקר טוב לחלוק ולא לבן אדם, בלי החלוק

הם לא מזהים אותי".

 

ולנטינה, המתנגדת אף היא לשביתות בשגרה, "חושבת שזה כדאי במקרה הזה. לא שומעים את עובדי הקבלן, ולא רק המנקות באוניברסיטה. חלקם עובדים זרים והם לא יכולים להגן על עצמם. באוניברסיטה לרוב המנקות יש השכלה גבוהה, הן עובדות בניקיון כיוון שלא למדו עברית כמו שצריך". לדבריה, "יותר משליש מהעובדים בארץ הם עובדי קבלן אך אף אחד לא רואה אותם. הממשלה עצמה משתמשת בהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלברט סופר. "סיכון כלכלי מתמיד"
צילום: קרני קדם
שי שמולנזון. "הפרטת ההשכלה"
צילום: שירה פנחס
מומלצים