שתף קטע נבחר

כמה הבנק נותן על הפיקדון? השוו לאג"ח

עוד פרי קטן למאבק החברתי: הפיקוח על הבנקים החליט לפרסם את פירוט התשואות של אגרות החוב הממשלתיות מתוך מטרה שישמשו את הציבור, במיקוח על הריבית מול הבנק. בשלב זה מדובר בניסיון זמני ולא מחייב למשך חצי שנה

סוף לריבית המקפחת? ברקע המאבק החברתי הנמשך בחודשים האחרונים עם סימון הבנקים כמטרה הבאה, בבנק ישראל החושש מהלחץ שיופעל כלפי הבנקים, מנסים כעת למצוא פתרונות יצירתיים לשכלול השוק והגברת התחרות.

 

 

בפיקוח על הבנקים החליטו לפרסם מדי חודש לציבור את פירוט התשואות המתקבלות מהשקעה באגרות החוב הממשלתיות. מטרת פרסום הנתונים היא לאפשר ללקוח נקודת השוואה ולהגדיל את כושר המיקוח מול הבנק בריבית המוצעת על הפיקדונות וזו הנגבית עבור הלוואות.

 

כיום, הריבית על הפקדונות הלא צמודים, נגזרת מריבית הפריים, שהינה אחידה בין כל הבנקים ועומדת על הריבית שמפרסם בנק ישראל בתוספת 1.5% (כיום 4.5%). מריבית זו מוריד הבנק אחוז מסויים, בהתאם לגובה הסכום המופקד ותקופת הפיקדון. ברוב המקרים, ציבור משקי הבית, מקבל ריבית נמוכה במיוחד, בהשוואה לאלטרנטיבות ההשקעה הקיימות בשוק ההון. מדובר באלטרנטיבות, שבדומה לפיקדון בבנק - גם הן חסרות סיכון או בעלות סיכון נמוך.

 

באתר האינטרנט של בנק ישראל התפרסמו, החל מאתמול (א'), נתונים על אגרות החוב ממשלתיות, הן במגזר הצמוד והן במגזר הלא צמוד. נתוני התשואות ייגזרו על פי מתודולוגיה שפותחה בבנק ישראל, אשר מאפשרת לחלץ מתוך תשואות אגרות החוב לטווחים השונים אשר נסחרות בבורסה לניירות ערך בתל-אביב, את עקומי התשואות לכל טווח נדרש.

 

עם זאת, לטענת בנק ישראל, יש צורך בתקופת "הרצה" של חצי שנה שתכלול התייעצות מול הבנקים ובמסגרתה הבנקים יוזמנו להעיר הערות. הבנקים מתבקשים גם בתקופה זו שלא להשתמש בחישובים הללו. בתום תקופת ההתייעצות יחליט בנק ישראל אם ובאיזו דרך (מבחינת אופן החישוב) לפרסם את עקומי התשואות הללו.

 

"לאחר שלב ההתייעצות, פרסום הנתונים על ידי בנק ישראל צפוי להגדיל את השקיפות בשוקי ההון והאשראי, לשמש עוגן לתמחור עסקאות ובכך לשכלל ולהעמיק את השווקים. בנוסף, פרסום מידע זה יגדיל את כושר המיקוח של הצרכן מול גופים פיננסיים. הדבר עשוי להגביר את התחרות בשווקים הפיננסיים ובשוק הכספים וכתוצאה מכך לשפר את רווחת הצרכן", אומרים בבנק ישראל.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבנקים מציעים את המינימום
צילום: shutterstock
מומלצים