דיאטת אטקינס: ירידה חדה במשקל בזמן קצר
אין בה הגבלה על מספר הקלוריות או כמויות האוכל - אבל גם אין בה פחמימות. דיאטת אטקינס מעודדת לצרוך שומן וחלבונים, אך עלולה להעלות הסיכון למחלות לב ולסרטן. כתבה שלישית בסדרה על היתרונות והחסרונות של הדיאטות הפופולריות
הדיאטה פותחה על ידי הקרדיולוג ד"ר רוברט אטקינס, והיא שייכת לקבוצת הדיאטות העשירות בשומן ובחלבון ודלות מאוד בפחמימות.
על פי ד"ר אטקינס, ממציא השיטה, ניתן לאכול מזונות עתירי שומן וחלבונים ללא הגבלה ולרזות במידה ניכרת, כל עוד מגבילים משמעותית את צריכת הפחמימות. הכוונה בכך היא להוריד את רמת ההפרשה של האינסולין ובכך לצמצם את הפוטנציאל לאחסנת השומן.
- כל הכתבות בנושא דיאטה
- בערוץ הבריאות ב-ynet
הכתבות הקודמות בסדרה:
- למכורים לפחמימות: כל היתרונות שבדיאטת ה'זון'
כאשר הגוף אינו מקבל די פחמימות, הוא יפרק את השומן כמקור אנרגיה חלופי. כמו כן, שומנים וחלבונים משרים תחושת שובע גבוהה וממושכת יותר מאשר פחמימות.
הדיאטה נחלקת לכמה שלבים, הנבדלים ביניהם בכמות הפחמימות המותרת, עד לשלב האחרון - דיאטה קבועה לשמירה על המשקל, שבו מותרת כמות קטנה של פחמימות.
יתרונות השיטה
א. השבועות הראשונים מאופיינים בירידה חדה במשקל, בעיקר הודות לאיבוד הנוזלים הנלווה להוצאת הפחמימות מהתפריט. ירידה חדה זו מעודדת את האדם להמשיך בתהליך.
ב. אין הגבלת אכילה או תפריטים מוגבלים קלורית, וההגבלה היא אך ורק איכותית ונוגעת לאיסור באכילת פחמימות.
ג. התחושה שאין הגבלה כמעט בדיאטה (למראית עין) מאפשרת היענות גבוהה יחסית ועידוד עצמי גבוה.
ד. הוכח שחלבונים בתזונה אכן גורמים לתחושת שובע גבוהה וממושכת יותר.
חסרונות השיטה
א. תהליך הירידה ההתחלתי במשקל אמנם חד וקיצוני אצל חלק מהאנשים, אך אינו מהווה מדד ליעילות הדיאטה בהורדת המשקל משומן.
ב. בשלבים הראשונים של הדיאטה עשויים להתעורר כאבי ראש, סחרחורות ותשישות הנובעים מהחסר הפחמימתי.
ג. דרוש זמן ניכר למערכות הגוף להסתגל לדיאטה ולתפקד באופן תקין בצריכה כה מוגבלת של פחמימות.
ד. הדיאטה עלולה להיות מלווה בחסרים של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, מאחר שנמנעת אכילה של קבוצות מזון שלמות. אי לכך, מומלץ ליטול בקביעות ויטמינים ומינרלים.
מה צריך לדעת לפני שמתחילים?
דיאטת אטקינס היא מהפכנית, הן בתפיסתה הפוליטית והן בתפיסתה הבריאותית. עידוד צריכת פחמימות כחלק הארי של הדיאטה הייתה ועודנה ההמלצה הגורפת של גופי הבריאות בממסד הרפואי. בהמלצותיו התנגד אטקינס להמלצות הממסד. זאת ועוד, ההמלצה לצרוך שומן וחלבונים ללא הגבלה עוררה ועדיין מעוררת ביקורת קשה.
אין ספק שהמלצה זו נוגדת את ההמלצות המקובלות של גופי הבריאות, הגורסים שדיאטה מסוג זה עשויה, בטווח הארוך, להגביר את הסיכון למחלות לב, לפרופיל בלתי תקין של שומנים בדם, לסרטן, למחלות כליה, כבד ועוד.
בנוגע לירידה במשקל באנשים בריאים הראו מחקרים בודדים בלבד כי בטווח הקצר נראה כי יש לדיאטה יתרון קטן. בטווח של 12-6 חודשים לא נמצא כל הבדל בין דיאטת אטקינס לדיאטות אחרות, מתונות בחלבון, עשירות בפחמימות ומתונות או דלות בשומן.
בכל מקרה, כאשר מוציאים קבוצות מזון שלמות מן התפריט היומי קיימת הגבלה קשה של מגוון מזונות בתפריט, ולא כפי שנוח להבין – שניתן לאכול כמה שרוצים ממה שרוצים.
חוסר בגיוון המזון יגרום לירידה בצריכה הקלורית שתוביל להרזיה. אנשים שמגבלה זו כמעט שאינה מפריעה להם הם אוהבי הבשר, אך חלק גדול מהאנשים פורשים מהדיאטה בגלל ההגבלה החמורה על צריכת פחמימות כלחם, אורז, פסטה, תפוחי אדמה, ירקות ופירות.
שילוב פעילות גופנית
ייתכן שפעילות גופנית בתחילת הדיאטה תהיה קשה לביצוע. זאת מאחר שהגוף אינו מקבל פחמימות, בעיקר בשלב זה, ובכך נמנעת האפשרות להשתמש בהן כמקור אנרגיה.
נראה שדרוש זמן מסוים למערכות המטבוליות כדי להסתגל לייצור אנרגטי מתאים ממקורות אחרים כגופי קטון, שומנים וחלבונים, כדי לאפשר פעילות גופנית יעילה.
- המידע מתוך הספר "במשקל הנכון: פעילות גופנית ותזונה מאוזנת - שילוב מנצח" מאת ד"ר איתי זיו, סגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת ת"א, וד"ר דרור שגיא, כיהן כראש תחום פיזיולוגיה במכון וינגייט. ייעוץ תזונתי: פז שוסטר, דיאטן קליני