שתף קטע נבחר
 

"אני מחליטה לגבי קורות חיים תוך 10 שניות"

לראשונה בישראל, התקיים פאנל בו מחפשי העבודה פגשו מגייסים בכירים במשק ושאלו אותם את השאלות שכולנו רוצים לדעת: איך הם מחליטים אם נתקבל לתפקיד, ואיך מתחמקים מהמלכודת הידועה - "ספר לנו על תכונה שלילית שלך"

בכנס AllJobs השנתי שהתקיים השבוע, זו השנה השלישית, במטרה לספק כלים למחפשי העבודה, נערך פאנל מעסיקים שנועד לייצר דו שיח עם הצד השני של חיפוש העבודה והוא עולם הגיוס. במהלך האירוע נשאלו שאלות רבות שקיבלו התייחסות מחמישה מגייסים בכירים בחברות גדולות ומוכרות במשק – להלן המיטב:

 

 

"איך אתם קוראים קורות חיים?"

דקלה גלעדי, מנהלת גיוס ב-yes, הסבירה לקהל שככל שהמגייס מיומן יותר, כך הוא מבחין בתוך זמן קצר של עיון בקורות החיים, אם עומד לפניו מועמד פוטנציאלי. "נדרשות לי בין 5 ל-10 שניות לגבש החלטה ביחס לקורות חיים. לא מדובר בזילות, אלא פשוט במיומנות למצוא את מה שאנו מחפשים בקורות החיים. לכן, יש חשיבות לתשומת לב לדרישות המשרה ואין טעם לשלוח קורות חיים כאשר לא עומדים בדרישות החובה".

 

בנושא זה רוב המגייסים היו תמימי דעים באשר לעמידה בדרישות הסף. הם ציינו כי רבים מתעלמים מדרישות אלה ובמקרים רבים גם רחוקים מהן כמה שנות אור. גלעדי מסבירה, "כשהניסיון הנדרש לתפקיד הוא 3 שנות ניסיון, מדובר בדרישת סף שאותה יחפשו מיד בקורות החיים - וכשהיא לא תהיה שם, יעברו למועמד הבא.

 

"מדובר בדרך כלל בדרישה שיש מאחוריה סיבה טובה – כנראה שהמעסיק לא מעוניין להשקיע הכשרה ארוכה בעובד ולכן לא יעזור אם תתעלמו מהדרישה ובכל זאת תחליטו לשלוח קורות חיים. עם זאת, יש נסיבות שבהן כן כדאי לנסות – אם אתם ממש קרובים לדרישת הסף, או כשיש יתרונות אחרים שעומדים לזכותכם. לדוגמא, אם עורך דין עבד במשרד בעל מוניטין, שידגיש זאת בקורות החיים".

 

מחפשי עבודה בפאנל ()
מחפשי עבודה בפאנל

 

מיכאל ברנט, מנהל פיתוח בחברת ניוטרון אבטחת מידע, הוסיף: "אם פרסמתי מודעה למהנדס מכונות וקיבלתי קורות חיים של מהנדס תוכנה אז ברור לי שאין התאמה. בנוסף, בקורות חיים אפשר להבליט דברים ולנסח בדרכים שונות אבל לא משנה איך תנסחו את זה – אם אין דרישת סף, אנחנו נדע להבחין. אם למשל למועמד יש רק קורסים וצריך תואר אקדמי, לא יעזור אם ימקם את המידע הזה בראש הדף".

 

ברנט למעשה אוחז בשני כובעים – הוא מנהל מערכות מידע שמבצע את הגיוסים בעצמו ולכן מספק לנו נקודת מבט נוספת; בחברות קטנות לעתים קרובות האדם שמגייס הוא המנהל העתידי של העובד ולא איש גיוס. מסיבה זו, הוא ישאל גם שאלות הנוגעות לידע מקצועי, ולכן אחת ההכנות לקראת ראיון עבודה היא להבין מי מראיין כדי במידת הצורך, להתכונן לשאלות מקצועיות.

 

עודד אברהם, מנהל מקורות גיוס ומנהל תפעול גיוס בתנובה, מסכים עם הדברים ומוסיף עוד כמה טיפים למועמדים: "לנו המגייסים, יש זיכרון – אל תשלחו קורות חיים לתפקידים שונים באותה החברה כי גם אם ערכתם ושיניתם אותם, אנחנו זוכרים ששלחתם וזה רק מעיד על חוסר החלטיות לגבי התפקיד בו אתם מעוניינים".

 

בנושאים כלליים יותר הנוגעים לקורות חיים, כמו למשל סוגיית התמונה, הוא הוסיף: "תמונה בקורות חיים לא מוסיפה בעיני שום דבר, אבל אם אתם מוסיפים אז לפחות דאגו שהיא לא תתפוס 30% מהמסמך".

 

ליליה פאוקר, מנהלת מחלקת מיון מועמדים ב-AllJobs מרככת קצת את הבשורה: "אם בכל זאת מתכוונים לשלוח קורות חיים כשלא עומדים בדרישות החובה, יש להוסיף מכתב מקדים ובו להסביר מדוע אתם חושבים שאתם יכולים להתאים ללא דרישות אלה. מוטיבציה וידע יכולים לעזור, בתנאי שזה מציאותי כמובן".

 

"אל תקראו לי מותק" בראיון טלפוני

צוות המגייסים בפאנל המשיכו לדבר על השלב הבא של מיון המועמדים, והוא הראיון הטלפוני. גלעדי הסבירה לקהל את חשיבות השיחה "אנשים לא מבינים שכשחוזרים אליהם לאחש קבלת קורות החיים כדי לתאם ראיון עבודה - מדובר בראיון לכל דבר. רבים עונים לשיחה בטון לא ממוקד ולא ייצוגי, מה שמוריד להם נקודות מכיוון שזהו הראיון הראשון בחברה. אם אינכם יכולים לדבר באותו רגע, כדאי מאוד לתאם מועד שיחה נוח יותר כי יש להתנהלותכם בשיחה זו משמעות לגבי ההמשך".

 

פאוקר הוסיפה בנושא הראיון הטלפוני עוד כמה טיפים למרואיינים "קחו אחריות. אם אין לכם זמן לדבר, דאגו אתם לבדוק מתי למראיין יש זמן לשוחח אתכם מאוחר יותר וקחו ממנו מספר טלפון – אל תבקשו ממנו לחזור אליכם. בנוסף, ראיון טלפוני עשוי להמשך גם יותר מחמש דקות, אז שימו לב שאתם לא מזרזים את המראיין או נשמעים קצרי רוח. עצה שלי: התנהגו כאילו מדובר בראיון עבודה פרונטאלי - דברו בייצוגיות וחס וחלילה, אל תקראו למראיינת מותק, חמודה וכו'".

 

מה עושים כששואלים בטלפון מה ציפיות השכר?

פאוקר הסבירה לקהל את הסיבה לשאלה זו בראיון עבודה טלפוני "מטרתה של שיחת הטלפון, מלבד היותה ראיון מקדים, היא תיאום ציפיות וכאשר אין הלימה בין ציפיות שני הצדדים, אין טעם להגיע לראיון הפרונטלי".

 

היזהרו מתכונות שליליות

אחת השאלות הממלכדות ביותר בראיון עבודה, היא כשהמראיין מבקש מהמועמד לציין תכונות שליליות שלו. הקושי נובע מכך שמצד אחד איש לא רוצה לפסול את עצמו, ומצד שני: אם המרואיין לא יציין תכונה שלילית שלו הוא עלול להצטייר כנרקסיסט או כחסר מודעות עצמית. אז מה עושים?

 

פאנל המומחים ()
פאנל המומחים

 

מיכאל ברנט מתריע "היזהרו עם תכונות שליליות. אין לי בעיה עם תכונות כמו רגישות, אבל אם אני מחפש מהנדס תוכנה, שליבת תפקידו היא סדר, לא ארצה לקבל עובד שמעיד על עצמו שהוא מבולגן". בשלב זה, התערבה יעל פרימק, מומחית AllJobs לראיונות עבודה ושאלה את המגייסים, אם אותו מועמד מסביר כי יש לו תכונה שלילית, אך הוא מודע לה והוא נעזר בטכניקות שונות כדי להתמודד איתה – האם גם אז, הם יהיו נחרצים?

 

דנה דגן, מנהלת משאבי אנוש ב-G4S הסבירה כי הכל טמון באיך שמציגים את הדברים. לדבריה, אמנם מוטב להימנע מציון תכונה שבעייתית לתפקיד, אך הבעיה נפתרת אם מסבירים ממקום כנה ואמיתי שיודעים איך להתמודד עם תכונה שלילית כזו או אחרת.

 

"יש לכם טיפים לעבור ראיון עבודה?"

עודד אברהם הציג את דעתו בנושא ראיונות עבודה: "בעיני, ראיון עבודה הוא למעשה שיחה בין שני אנשים. עצתי לכם; למרות שהמעמד מלחיץ, נסו להיות אמיתיים ככל האפשר ולתת את התשובות שהכי נכונות לגביכם, כי רק כך אנחנו יכולים לבצע התאמה אידיאלית ביניכם לבין התפקיד".

 

בהתייחס לשאלת היושר אמר: "ראיון עבודה זה כמו דייט. אל תשקרו, כי שנגלה זאת - וברוב המקרים השקר גרוע יותר מכל אמת. מלבד זאת, למרות שאני מעריך עובדים אסרטיביים, אל תתווכחו בראיון עבודה. אל תשכחו שהמראיין עשוי להיות הבוס הבא שלכם וככל הנראה לא ירצה עובד קשה לניהול".

 

"האם אתם נוהגים לפסול עובדים מבוגרים?"

לגבי שאלה זו תשובת הפאנל היתה חד משמעית - לא. המגייסים הודו כי קשה יותר למצוא עבודה בגיל מבוגר, אך בדרך כלל, הודו, המועמדים לא נפסלים מפאת גילם אלא מסיבות אחרות.

 

גלעדי הסבירה "אעדיף לגייס בני חמישים פלוס, כי הם יציבים יותר, אין להם טיול של אחרי הצבא והם יודעים לעבוד. אך כשמנהל לשעבר שולח קורות חיים למשרת נציג שירות לקוחות, עלי לברר אם מדובר בהחלטה שנובעת מרצון אמיתי או מחוסר ברירה. האפשרות השנייה לא תיטיב עם אף אחד מהצדדים".

 

דנה דגן הוסיפה "אצלנו בחברה, רוב העובדים הם בני ארבעים לפחות, ואנו לא מתייחסים לגיל כאל פרמטר".

 

"מה בין שפת גוף לראיון עבודה?"

בנושא זה, איששה דגן את השמועות "דרך שיחת מסדרון אני יכולה להבין מול מי אני עומדת. בראיון עצמו, אוכל לומר לכם כבר עכשיו מה לא לעשות – אין לחדור למרחב הפרטי של המראיין, הווה אומר; לא לשים לו ידיים על השולחן וגם לא חפצים אישיים. כששואלים אתכם שאלות חודרניות נסו לחייך – זה מרכך את רוב המראיינים". פרימק הוסיפה: "שפת גוף היא ראי של הנפש וקשה לשלוט בה, לכן עדיף להתכונן על שאלות בעייתיות כדי שהגוף ישדר נינוחות אמיתית".

 

טיפ מנצח מהמגייסים:

דנה דגן – אל תשכחו את הביטחון והאמונה שלכם במהלך הדרך.

עודד אברהם – תשקיעו בתהליך, איך שאתם מביאים את עצמכם, מתלבשים, זאת עבודה ממש.

מיכאל ברנט – תתכוננו, תלמדו על החברה הספציפית ומה התהליכים שם. בקשו מחברים שיעזרו לכם לעשות סימולציות על השאלות הקשות.

דקלה גלעדי - תהיו אקטיביים ויוזמים בחיפוש.

ליליה פאוקר – נסו לא לקחת דברים באופן אישי, אלא מקצועי.


פורסם לראשונה 08/11/2011 20:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים