האחות במחתרת הכורדית, האח בצבא הטורקי
תופעה בטורקיה: כורדים המתגייסים לצבא נלחמים באחיהם. סיפורם הלא ייאמן של אח ואחות; היא, רק בת 14, הצטרפה למחתרת בעוד הוא גויס להילחם ב-PKK
מלחמה מתמשכת - כתבות אחרונות ב-ynet:
טורקיה: כורדים חטפו מעבורת ועליה 19 איש
פעילים טוענים: טורקיה תקפה כורדים בנשק כימי
כשטורקיה נלחמת בטרור: 160 כורדים נהרגו
חיסול המנהיג הכורדי בסוריה: 'אסד חצה קו אדום'
סיפורם של אמין ורמזאן, האחים שנלחמים זה בזה, הוא רק אחד מבין סיפורים רבים באזורים הכורדיים של דרום-מזרח טורקיה. באזורים אלה חיים מאות לוחמי גרילה ממחתרת ה-PKK, שלהם אחים שמשרתים בצבא הטורקי.
מצב זה קורה כשתושבים כורדים המאמינים במאבק למען אוטונומיה וזכויות מיעוט נמלטים למחנות אימונים בהרים, בזמן שלכורדים שלא רוצים לחיות את חייהם כנמלטים אין יותר מדי ברירה אלא לשאת נשק ולשרת את המדינה שנותנת להם יחס כאילו היו אזרחים מדרגה שנייה.
"אני חוששת עבור שניהם", סיפרה אמם של אמין ורמזאן, מבלוד גאנג'ן ל"טלגרף" הבריטי. "מטוסי קרב טורקיים מפציצים את ההרים (שם נלחמת בתה אמין ביחד עם ה-PKK) ואני חוששת שהצבא יעניש את בני בשל מעשיה של אחותו. הכורדים בדרך כלל מתים באופן מסתורי בצבא הטורקי".
"נהגו לריב על השלט בבית"
"הם נהגו לריב על שלט הטלוויזיה", נזכרה מבלוד בימים המאושרים בהם שני ילדיה היו בבית.
"היא רצתה לצפות בלוחמי ה-PKK, ואילו הוא רצה לראות כדורגל". מבלוד מוסיפה עוד כשהייתה אמין בת שבע, היא פתחה בשביתת הרעב הראשונה שלה. לדבריה, אמין הייתה מעורבת פוליטית עוד מילדותה בעוד שאחיה העדיף להתרכז ב"משחקים של בנים".
בראיון ל"ניו יורק טיימס" התייחסה האם הכורדית, שלה שישה ילדים, לחיים בבית ללא אמין ורמזאן. "ילדיי האחרים לא מבינים איפה נמצאים שני אחיהם. לפעמים אני שומעת אותם שואלים 'מה יקרה אם הם יעמדו אחד מול השני? האם אתה חושב שאמין תהרוג את רמזאן או שרמזאן יהרוג את אמין?'". מבלוד הסבירה כי נהגה להשתיק מיד את ילדיה מלהשמיע קולות שכאלה, אך הודתה שגם היא עצמה חושבת על התרחיש הזה.
האם סיפרה כי בוקר אחד בשנה שעברה, ללא התראה, קמה אמין כמדי יום, הברישה את שער ראשה, לבשה את מדי בית הספר, נופפה לאמה לשלום ואמרה לה להתראות. הייתה זו הפעם האחרונה שהיא ראתה את בתה. "היא הותירה מכתב ליד שידת הבגדים שלה. נכתב בו 'משפחה שלי, אני אוהבת אתכם. קיבלתי החלטה. בבקשה אל תדאגו לי'".
ישנה במערות ונושאת רובה קלצ'ניקוב
אמין עזבה את הבית עם בת דודתה חייבאת, בת 15, שגם אחיה משרת בצבא הטורקי. מאותו רגע השתנו חייה של אמין לגמרי. היא עברה לישון במערות, החלה ללבוש מדי גרילה ירוקים ולשאת רובה קלנצ'ניקוב.
בחודש שעבר צפתה האם בערוץ החדשות בטלוויזיה, שם דווח כי חייבאת נהרגה בהתקפה אווירית של צבא טורקיה. "גופתה הייתה כה מושחתת עד שבני משפחתה בקושי הצליחו לזהות אותה.
הן היו חברות טובות. הבת שלי תמיד הייתה לצדה. אין לי כל מידע לגביה".
הנחמה היחידה של מבלוד היא שהיא לפחות נמצאת בקשר עם בנה שבצבא הטורקי, שלפעמים מתקשר או שולח מכתב.
מחתרת ה-PKK פועלת להקמת מדינה כורדית עצמאית בשטחי כורדיסטן ובעיקר באזור דרום-מזרח טורקיה.
הכורדים מפגעים, הטורקים משיבים בארטילריה
המחתרת הכורדית, או בשמה הרשמי "מפלגת פועלי כורדיסטן", נכללת ברשימת ארגוני הטרור של ארצות הברית, האיחוד האירופי וטורקיה. הממשלה באנקרה טוענת שהמחתרת אחראית למותם של כ-40 אלף בני אדם מאז החלה את מאבקה המזוין נגד טורקיה ולמען מולדת למיעוט הכורדי ב-1984.
בתקופה האחרונה ביצעה המחתרת הכורדית שורה של התקפות נגד מטרות טורקיות, שגררו הפצצות מהאוויר ואש ארטילריה של צבא טורקיה נגד בסיסי המחתרת בצפון עיראק. שני הצדדים איבדו מאות בני אדם בתקריות אלה.
ומה דעתה של האם מבלוד על הסכסוך עקוב הדמים בין טורקיה ובין המחתרת הכורדית? "אני לא רוצה שאף אחד ימות בשני הצדדים. אני רוצה ששניהם יניחו את נשקם".
בעוד המלחמה בין טורקיה למורדים הכורדים מתנהלת בשטח, מתנהלת במקביל מלחמה נוספת - מילולית דווקא - בניצוח ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן. ארדואן יצא ביום רביעי האחרון בהתקפה חריפה נגד "מפלגת השלום והדמוקרטיה" הפרו-כורדית (BDP) וטען שחבריה משמשים כלי לגיוס לוחמים עבור המחתרת הכורדית. "חברי ה-BDP מעודדים אנשים צעירים, אפילו ילדים בגיל 14, ללכת להרים, להפוך לטרוריסטים ולהרוג", אמר ארדואן בזעם.
"האנשים האכזרים האלה נושאים באחריות לשפיכות דמים ביחד עם הטרוריסטים בכך שהם מעלימים עין ממעשיהם", אמר ראש הממשלה הטורקי. דבריו הקשים היו רק המשך למסכת של התקפות מצדו במהלך השבוע האחרון נגד המפלגה הפרו-כורדית. ארדואן האשים את ה-BDP בתמיכה בטרור ואמר שפרישתה מהפרלמנט לא תהיה הפסד כה גדול.
קשה להאמין שארודאן יקבל בשמחה את פרישת ה-BDP מהפרלמנט. רק לפני חודשיים שבה המפלגה הפרו-כורדית להיות פעילה בפרלמנט הטורקי, ובכך סיימה חרם שאיים להכשיל את תוכניותיו של ראש הממשלה להסכמה חוצת-מפלגות על חוקה חדשה. ה-BDP מחזיקה ב-36 מושבים בפרלמנט, והחרם שלה נולד בעקבות פסיקה של בית המשפט, לפיה חלק ממועמדיה הכלואים אינם יכולים לאייש את כיסאותיהם.
סלחטין דמירטס, ראש "מפלגת השלום והדמוקרטיה" אמר לכתבים בעיר הכורדית דיארבקיר כי מפלגתו החליטה להיות פעילה בבית המחוקקים באנקרה "כדי להגן על השלום מפני המלחמה ולספק תמיכה פרלמנטרית לאנשינו שמתנגדים להתקפות".