סגור לרגל ויכוחים: על הבלגן ב-NBA
ביטול העונה כולה נראה קרוב מתמיד: המלחמות בין השחקנים לבעלי הקבוצות רק מחריפות, ואת הדיונים סביב שולחן המו"מ יחליפו מעכשיו שימועים בבתי המשפט. יאיר קטן מנסה לעשות סדר בליגה המבולגנת בעולם
אחרי כל כך הרבה עליות ומורדות בשבועות האחרונים - בעיקר מורדות - נראה שאנחנו עומדים בפני התוצאה שב-NBA לא רצו לקבל: השבתה של עונה שלמה.
ים של תקצירים ב-ynet ספורט:
דחיית ההצעה האחרונה שהוגשה על ידי הליגה לשחקנים שברה את השוק. השחקנים עצמם, שמבינים שהאפשרות שלא תתקיים עונה כלל ריאלית, התחילו לדחוף בכיוון אירופה יותר חזק מאשר בקיץ, ואת שולחן הדיונים סביבו נערכו ישיבות נון-סטופ יחליפו מעתה בתי משפט שיסמלו את החרפת הסכסוך. פיוס הוא דבר שנראה רחוק.
ניסינו לעשות מעט סדר בפרשה - השתלשלות העניינים, כמות הכסף עליה מדובר, ולאן הדברים הולכים מכאן. לצערנו, אין לנו תשובות משמחות למי שעדיין בונה על צפייה ב-NBA השנה.
קיצור תולדות הסכסוך
ההסכם הקיבוצי הנוכחי בין הליגה לשחקנים הסתיים ב-30 ביוני האחרון. זמן רב לפני שפג, כל המעורבים בעניין הזהירו כי הוא לא מתאים יותר
, והסכם חדש יהיה חייב לכלול שינויים דרמטיים - וגם חזו מראש כי צפויות בעיות.
בניסיון למנוע זאת, השיחות על ההסכם החדש החלו קרוב לחצי שנה לפני פקיעת ההסכם הקודם, בתחילת 2011, אבל המגעים לא התקדמו. קולות האזהרה טבעו בים של צהלות על העונה הענקית שהייתה בליגה, ורק אחרי שדאלאס הניפה את גביע האליפות - פתאום צפה מחדש הבעיה, והפעם אי אפשר היה להתעלם ממנה.
המספר סביבו סבבה המחלוקת הראשונית היה 370 מיליון דולר. זה הסכום שאיבדה הליגה, לטענתה, בעונה החולפת, כש-22 מבין 30 הקבוצות מדווחות על הפסדים. אך השחקנים טענו כי בעלי הקבוצות מציגים מידע לא אמין על הפסדיהם ודרשו לראות את הדוחות הכספיים.
ומה לגבי טורים של מליניאק:
- על הניצחון של מכבי ת"א נגד אפס אנאדולו
- על אורנה אוסטפלד וכדורסל הנשים
- על היקסון שברח מבני השרון/הרצליה
וכך, ב-1 ביולי, הוכרזה שביתה רשמית. השאיפה הייתה לסיים את הבעיה במהירות, אך רק אחרי חודש נערכה פגישה מחודשת, ואחריה עוד אחת, ועוד אחת ועוד רבות, אך שינוי משמעותי לא הגיע. לפעמים נציג זה או אחר אמר בהיסוס כי ייתכן שחלה התקדמות, אבל מה שקיבלנו זה בעיקר לכלוכים הדדיים, הידרדרות עקבית, ולבסוף, פגיעה ממשית בליגה.
שתי נקודות המחלוקת העיקריות נוגעות לחלוקת ההכנסות ולתקרת השכר. ההכנסות הכלליות של הליגה עמדו על 4 מיליארד דולר בעונה החולפת, וההסכם שפג קבע חלוקה של 43-57 אחוזים לטובת השחקנים. היה ברור שהנתון הזה ישתנה - ואפילו השחקנים הסכימו לכך - אבל השאלה הייתה עד כמה הם יירדו. האחוזים שלהם נחתכו עוד ועוד, אבל הבעלים רצו יותר ויותר. השחקנים היו מוכנים לרדת עד 52.5 אחוזים, אך הבעלים דרשו 50־50 באופן עקבי.
"בועטת" - מדור הרכילות של ynet ספורט:
ככל שהשיחות (לא) התקדמו, הבעלים התחפרו עוד יותר בעמדותיהם. בהצעת האולטימטום שנתן הקומישינר דייויד סטרן בשבוע שעבר נאמר: "קבלו 50-50, או שההצעה הבאה תהיה 53־47 לטובת הקבוצות".
וזה עוד היה בעדינות. חלק מבעלי הקבוצות, ובראשם מייקל ג'ורדן של השארלוט בובקאטס שהפגין אפס נאמנות לחברים לשעבר על המגרש, היו מיליטנטיים
לגבי תקרת השכר, השחקנים סירבו לתקרה קשיחה שתגביל את הוצאות הקבוצות ותטיל עליהם "מסים" חמורים אם יעברו אותה - באופן טבעי, משום שהדבר פוגע במשכורות שהם יכולים לדרוש. ההצעות שעלו על השולחן היו יצירתיות ומגוונות, אבל בסופו של הדבר השחקנים דחו את כולן משום שלטענתם, היה מדובר בתקרה קשיחה בתחפושת.
וכך, הגענו למצב של פגיעה ממשית בליגה עצמה. עונת 1998/9 נחתכה ל-50 משחקים בגלל השביתה הקודמת, והעונה הנוכחית, שהייתה אמורה להיפתח בתחילת החודש, הולכת בכיוון הזה - רק שבמקרה שלה נראה שהיא תבוטל כליל.
הביטולים נעשים בהדרגה. קודם בוטלו מחנות האימון וחלק ממשחקי קדם העונה, לאחר מכן תקופת טרום העונה כולה, ומשם ננגסו נתחים מהמשחקים - כשבתחילה עוד קיוו בליגה להביא למצב של עונה מלאה, ואחריה של 72 משחקים.
הצעד האחרון נעשה אתמול, כאשר סטרן הודיע על ביטול כל המשחקים עד ל-15 בדצמבר. על עונה מלאה אף אחד כבר לא מדבר (אף אחד, בעצם, כבר לא מדבר בכלל). אם בתקופה הקרובה תחול התקדמות משום מקום אולי יהיה אפשר לחלום על חצי עונה, אבל זה ממממממש לא נראה ריאלי נכון לעכשיו.
6 מיליארד דולר פיצויים
כדאי לעבור מתיאור הרקע למשבר למערכה הנוכחית בו. מה שקרה אתמול מעבר להודעה של סטרן הייתה הפנייה הרשמית של השחקנים לבית משפט, במה שנראה כמו פתיחה של תקופה ארוכה ומלוכלכת. כזכור, אחרי שהשחקנים דחו את ההצעה האחרונה, הם הודיעו על פירוק הארגון. משפטית, המהלך אומר שאין לארגון עוד סמכות לייצג את השחקנים, ומאפשר להם לתבוע את הליגה בטענה של הפרת חוקי האנטי-טראסט - בעיקרון, חוקים של הגבלים עסקיים.
וזה בדיוק מה שקרה אתמול. השחקנים, ובראשם כרמלו אנתוני, קווין דוראנט, צ'ונסי בילאפס, ליאון פו וקאווי לאונרד (נבחרו משום שהם מייצגים שחקנים ותיקים, חופשיים ורוקיז), הגישו תביעה בקליפורניה בטענה שהליגה מחרימה אותם באופן בלתי חוקי.
יחד איתם, בבית משפט במינסוטה (בארה"ב טוענים ששני בתי המשפט האלו נחשבים ידידותיים כלפי תביעות כאלה ולכן נבחרו) הוגשה תביעה דומה. על פי ההערכות בארה"ב, הצעד נועד רק כדי להפעיל לחץ על הליגה ולהביא לחידוש המגעים מעמדת כוח, אבל הדרישות בבית המשפט הן לא משחק - ביחד הן על סך 6 מיליארד דולר - 2 מיליארד דולר פיצויים על סך התשלומים שהגיעו לשחקנים העונה, פי שלושה בגלל שמדובר בתביעה תחת מטריית האנטי-טראסט.
בתביעה בקליפורניה, השחקנים הביאו קטעים מדיון שנערך לכאורה עם סטרן ב-2007, וציינו כי הקומישינר דרש כבר אז שהשחקנים יירדו מ-57 אחוז ל-50, ויחד עם סגנו אדם סילבר איים כי הליגה מוכנה להשבתה של שנתיים כדי לנצח במאבק. עורך הדין שהשחקנים בקליפורניה בחרו הוא דייויד בוייס - שייצג דווקא את ליגת ה-NFL בתביעה שהגישו נגדה שחקני הפוטבול השנה.
רשמית, אין דד-דליין לביטול העונה כולה. מרגע ההחלטה על פירוק ארגון השחקנים, יש 45 יום בהם הארגון עדיין יכול לדון עם הליגה בשם השחקנים, וזו למעשה נראית מסגרת הזמן בה ניתן עדיין להציל את העונה. לאחר מכן, בתרגום חופשי, "כל הגיהנום משתחרר". בינתיים, השחקנים (יש כ-450 כאלה ב-NBA) כבר הפסידו: יום שלישי היה אמור להיות יום המשכורת הראשון של העונה, והתשלום הממוצע שכל שחקן הפסיד הוא 220 אלף דולר - וזו רק ההתחלה.
האחים גאסול בדרך לברצלונה
השחקנים, כאמור, ממשיכים להתכונן ליום סגריר. פאו גאסול מהלייקרס הלך בעקבות עומרי כספי ואמר: "ברגע שתהיה הודעה רשמית על ביטול העונה, אני ואחי מארק נשחק עד סיום העונה בברצלונה". לואיס סקולה מיוסטון קרוב לסיכום בקאחה לבוראל, קבוצתו לשעבר, מלאגה קרובה להחתים את טיאגו ספליטר מסן אנטוניו, ריטאס וילנה במו"מ מתקדם עם הפורוורד לינאס קלייזה מטורונטו, וקבוצת התחתית הגרמנית ביירות' ממשיכה במו"מ עם קווין דוראנט.
בעקבות פיצוץ המו"מ הוצעו ביומיים האחרונים כמה עשרות שחקני NBA לשורה של קבוצות וסוכנים בספרד, רוסיה, איטליה, גרמניה, יוון, ליטא, אוקראינה ובלגיה. המלפפונים הגיעו עד סין, ושינג'אן מנסה להחתים את ג'מאל קרופורד מאטלנטה.
גם רשתות הטלוויזיה האמריקאיות מגבירות את ההתעניינות בשידורי היורוליג העונה. פתאום, אמריקאים צמאי כדורסל ייאלצו לצפות במשחקים מיבשת שבימים כתיקונם הוא לא בדיוק סופרים.
אבל לא רק העונה ב-NBA בסכנה, אלא גם הסיכוי לראות את הדרים-טים באולימפיאדה. ההסכם בין פיב"א לאן־בי־איי הביא לתשלום ביטוח מופחת עבור השחקנים שמגיעים מארה"ב כדי לשחק בנבחרות הלאומיות שלהם - אך הוא לא בתוקף בזמן שביתה, ויאלץ נבחרות לשלם סכומים עצומים כדי להבטיח שהכוכבים שלהן ישחקו בטורניר.
בקיצור, כולם נפגעים. תעיפו מבט במספרים כדי להבין עד כמה. השחקנים מתעקשים אחרי שכבר הסכימו לפשרות רציניות, הקבוצות הנואשות לא מוותרות בניסיון ליישר את המאזן הכספי. אבל ויתורים נוספים יהיו דרושים כדי להביא לחידוש הליגה, ונכון לעכשיו, אין מי שמוכן לעשות אותם.
- השתתף בהכנת הכתבה: רפאל נאה