נדחתה הצעה לחיוב המפעלים לשקם את ים המלח
ועדת השרים לחקיקה דחתה הצעת חוק של ח"כ חנין, המחייבת את המפעלים לשקם את הנזקים ולמנוע פגיעה סביבתית עתידית. מנגד אישרה הוועדה שתי הצעות החוק של ח"כ מטלון העוסקות בביצוע "קציר מלח מלא" והעברת הכנסות התמלוגים לקרן לשיקום הנזקים הסביבתיים
שבועיים לאחר שהגיע לקו הגמר בתחרות שבעת פלאי עולם דחתה היום (א') ועדת שרים לחקיקה הצעת חוק "הגנה ושיקום ים המלח", שנוסחה על ידי ארגון אדם טבע ודין והוגשה על ידי ח"כ דב חנין (חד"ש). ההצעה עוסקת, בין היתר, בנזקים שגרמו מפעלי ים המלח לאזור לאורך השנים, ומחייבת את המפעלים לשקם את הנזקים ולמנוע פגיעה סביבתית עתידית.
- האם הממשלה והשרים יצילו את ים המלח?
- מסתמן: המדינה תסייע לכיל במימון קציר המלח
- מי באמת אשם בהרס ים המלח?
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, תמך בהצעת החוק שנפלה בהפרש של קול, והוא הגיש ערר לוועדה. בשל כך, ההצעה תעלה להצבעה חוזרת בדיוני ועדת השרים בעוד כשבועיים.
מנגד, אישרה ועדת שרים לחקיקה שתי הצעות חוק של ח"כ משה מטלון (ישראל ביתנו) הדנות בשיקומו ובפיתוחו של אזור ים המלח. הצעות החוק עוסקות בביצוע "קציר מלח מלא" אשר ימנע את עליית מפלס האגן הדרומי של ים המלח, והעברת ההכנסות מתמלוגים המתקבלים ממפעלי ים המלח לקרן מיוחדת אשר תוקם לשיקום הנזקים הסביבתיים, התיירותיים והכלכליים הנגרמים לאזור ים המלח
מיסז'ניקוב: "האוצר פוגע במאמץ לתקן את ההזנחה"
ח"כ מטלון, אמר: "ועדת השרים לחקיקה הבינה את הצורך המיידי לשיקומו המהיר של אזור ים המלח ופיתוחו כפנינה תיירותית וסביבתית כאחד. ים המלח מהווה נכס ומשאב ציבורי ממדרגה ראשונה לעם ישראל וככזה אנו מבצעים את שליחותנו להחזרתו ככזה כבר בעתיד הקרוב".
שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, אמר כי "החלטת ועדת השרים, שתאפשר את ביצוע הקציר במימון העיקרי של המפעלים והקמת הקרן לפיתוח התיירותי של האזור, מהווה פריצת הדרך במאמת הלאומי לשיקומו ופיתוחו של ים המלח שמוביל משרד התיירות בראשותי".
מיסז'ניקוב מתח ביקורת על התנהלות משרד האוצר: "מצער שמשרד האוצר, אשר נכשל לאורך זמן רב במו"מ עם המפעלים , פוגע במאמץ לתקן את ההזנחה של עשרות שנים שהביאה את ים המלח למצב שהוא נמצא בו היום. גרירת הרגליים של האוצר במו"מ עם המפעלים במשך חודשים רבים מנעה את החלטת המחליטים בנושא זה ואילצה את השרים לתמוך בהצעות החוק הפרטיות".
מפעלי ים המלח מסרו בתגובה: "מפעלי ים המלח מנהלים מו"מ רציני עם משרד האוצר תוך נכונות וכוונה להגיע להסכם. הסכם זה יאפשר שיתוף פעולה לאורך זמן בין התיירות לתעשייה בים המלח תוך שמירה על הסביבה הייחודית של אזור זה".