הפנינה הווייטנאמית: מסורת עתיקה וסיכוי עסקי
בדומה למסורת השעונים של שווייץ, תעשיית השוקולד הבלגית, וייצור התה והמשי העתיקים בסין, גם וייטנאם משמרת את מלאכת גידול ושליית הפנינים, הקיימת בחופיה אלפי שנים. מחיריהן של פנינים אלה, למי שרוכש אותן ישירות מהספק בווייטנאם, נמוכים משמעותית מבשוקי המערב. לפחות בינתיים
בתקופה בה כלכלת וייטנאם הולכת ומשתלבת בכלכלת העולם, והתמ"ג שלה הולך וצומח, היא עושה שימוש בכלים מודרניים בדומה לכל משק לאומי אחר בעולם, פותחת קווי יצור המייצרים הכול מהר ובזול, מפתחת את החקלאות ומעניקה הקלות מס למשיקיעים מן החוץ. לצד כל אלה היא גם מביאה ערך מוסף ייחודי משלה, המשלב לעתים מסורות קדומות יחד עם טכניקות מודרניות.
- עסקים בווייטנאם: חברים ומסדרונות ממשל
- הפוטנציאל הכלכלי של וייטנאם: סין החדשה?
- סין והודו לא לבד במזרח: גם כלכלת וייטנאם צומחת
וייטנאם כמובן אינה הראשונה הנוקטת בכך, שווייץ ידועה בין השאר בייצור השעונים בה, הנשען על מסורות שצמחו בימי הביניים, בלגיה מיצאת טונות רבות של שוקולד איכותי בכל שנה, וסין מפתחת את תחומי התה והמשי שלה לצד קווי יצור של מוצרים תעשייתיים מודרניים.
לוויטנאם יש פנינים ומאחוריהן אלפי שנים של מסורות גידול ושליה. יש לה חופים רבים לאורך הנהרות והים הידועים באיכות הפנינים הנשלות מהם, ומחירי פנינים אלה, למי שרוכש אותן ישירות מהספק בוייאטנם, נמוכים משמעותית ממחיריהן בשוק המערבי. בעוד מספר שנים, כאשר כלכלת וייטנאם תמשיך ותתפתח, יתכן והמחירים יעלו בהתאם, אך כעת הם עדיין בבחינת הזדמנות, ונמוכים אף יותר מאלה של סין הדרומית.
הפנינה - סמל לפריון נשי
נגויאן פונג-טאו, אשת עסקים מהאנוי אשר סיפקה לי פרטים רבים על תחום זה לצורך הכנת הכתבה, יודעת לספר כי במסורת הווייטנאמית קיימות שש אבני חן עיקריות, חמש מהן נתפסות כגבריות ואחת כנשית. לפיכך, מתארים את אבני החן כחצר מלכות אשר שוכנים בה חמישה מלכים ומלכה אחת. המלכים הם היהלום, הספיר, האזמרגד, אבן האודם ואבן הירקן, ומלכה יש רק אחת כאמור - הפנינה.
לתפיסה הנשית הזאת תורם המקור שממנו באה אבן חן זאת. בניגוד לאבנים המופקות מן הקרקע, הרי שהפנינה מקורה ביצור חי, בצידפה, מה שמסמל פיריון נשי. היא חיה על קרקעית הים, ניזונה מסביבותיה, וכשהיא קולטת אל תוכה גוף זר שאינה יכולה לעכל אותו היא עוטפת אותו בציפוי מבהיק.
הדימוי של הצידפה לאיבר המין הנשי והפריון שבו נוצרות הפנינים בגוף חי נתנו לה את הדימוי הנשי שלה. לאורך שנים הייתה הפנינה אבן חן מקובלת לנשים, ובעוד שאבנים אחרות כמו היהלום או אבן הירקן, יכלו לקשט גם גברים, הפנינה הייתה נחלת האישה בלבד.
לצד השימוש בה כאבן חן לתכשיטים לפנינה שימושים נוספים: במסורת האסתטיקה האסיאתית מקובל היה לטחון אותה ולהשתמש באבקת הפנינים כפודרה נוצצת. ברפואה העממית מקובל להשתמש עד היום באבקת פנינים לשימושים שונים, החל מהסדרת פעילות בלטות הדמעות, ועד לטיפול בבעיות לב או כאבי ראש.
שליית הצדפות - מלאכה כפויית טובה
שליית הפנינים היא אמנות ותיקה בווייטנאם שתחילתה לפני אלפי שנים ויש לה אזכור בספרות המסורתית. ידוע למשל שבתקופות שבהן נשלטה וייטנאם על ידי סין, היא אולצה להעלות מס בדמות פנינים רבות מדי שנה, מה שהטיל מעמסה עצומה על הכפריים.
יש צדפות הגדלות בחוות גידול, אך הצדפות היותר איכותיות נשלות מהמעמקים בהם הן נוצרות באופן טבעי. וייטנאמים שזאת היא אמנותם צוללים עד ימינו למעמקי נהרות ולחופי האוקינוס ושולים צדפות, פותחים אותן בזהירות בעזרת סכין ומחפשים בהן את אבן החן. זאת עבודה סיזיפית, שכן משליה של מספר טונות של צדפות ניתן להפיק לעתים רק כמה פנינים בודדות.
שליית צדפות היא מלאכה כפויית טובה לעוסקים בה, מעבר למספר העצום של צדפות שיש לפתוח על מנת ללקט פנינה טובה אחת: הצלילה החוזרת גורמת לבעיות אוזניים וריאות חמורות, ולעתים אף למחלת הדקומפרסיה המסכנת את חיי הצולל. כל אלה כמובן לא נכללים בתמונה התיירותית של איש הכפר אשר שוחה במים כשלצווארו קשור סל לאיסוף הצדפות - תמונה המככבת בפרוספקטים של סוכנויות נסיעות, בדרך כלל עם משחק אורות וצללים של שעת בין ערביים ברקע.
זירות צילום טובות יש בווייטנאם בשפע. האתרים העיקריים לשליית צדפות הם גם מקומות עתירי יופי כמו האי פו-קואוק, הידוע גם כאי אבן הירקן בו מתקיימת מסורת ארוכת שנים של גידול מסודר של צדפות במים רדודים; האי צון-דאו; מפרץ ואן-פונג, ומעל כולם מפרץ הא לונג שבפרובינציית קואנג נין שבצפון. המפרץ הידוע בצוקים האנכיים והאיים הרבים הפזורים בו הוא יעד מועדף על הפלגות תיירים, שאף הוכתר לאחרונה כאחד משבעת פלאי תבל של עולם הטבע.
הפנינים הנאספות מוערכות על פי מספר קריטריונים הקובעים את איכותן וכמובן את מחירן. הפנינים נבדלות זו מזו בהתאם לצבע שלהן שיכול להיות לבן, ורוד ואף אפור, וכמובן בגווני ביניים ביניהם; הן נבדלות זו מזו בגודלן שיכול להתחיל מראש סיכה; גם עומק הציפוי של הפנינה הוא בעל חשיבות, הברק של הפנינה, ואף צורתה שיכולה להיות עגולה מושלמת או מאורכת ואף מעוותת.
הקידמה הישראלית ווייטנאם
נגויאן פונג-טאו ביקרה לפני מספר חודשים בישראל, יש לה חיבה עמוקה למדינה ולתרבות שהיא פגשה כאן, היא אוהבת את מזג האויר של תל אביב (פחות חם ולח מאשרבווייטנאם, תאמינו או לא), את האנשים, ואת הקידמה הטכנולוגית. קידמה זאת פותחת בפניה הזדמנויות בדמות החדרת מוצרים ישראליים עתירי טכנולוגיה לווייטנאם ולסניפי הרשת המשפחתית בה היא פועלת בהאנוי ובהו-צ'י-מין.
מן העבר השני היא מזהה תחומי חוזק של וייטנאם בזכות המחירים הזולים שהיא מציעה, ברובם בענפי יצור הנשענים על מחירים זולים של ידיים עובדות ועל עליית עלויות היצור של המתחרה הגדולה - סין. בתוך ענפי הייצור המודרני, כאמור, נשמר מקום יחודי ומרכזי לתחומי ההתמחות המסורתיים של התרבות הווייטנאמית. אם תרצו הפנינה הווייטנאמית היא סימבול לכלכלה של השווקים המתעוררים.
טל רשף מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים, יועץ לפיתוח עסקי ועסקים באסיה , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית .