שתף קטע נבחר

 

שבו לתחריר: מפגינים מצרים התעמתו עם שוטרים

20 מפגינים נהרגו אתמול בקהיר על ידי כוחות הביטחון. אך פעילי הדמוקרטיה לא נרתעו מהיד הקשה ושבו לכיכר המחאה בדרישה מהצבא להשיב את השלטון לעם. השוטרים קיבלו את פניהם בירי גז מדמיע. עימותים אלימים גם באלכסנדריה וסואץ. שידור חי

העימותים האלימים במצרים נמשכים זה היום השלישי ברציפות: יממה לאחר ש- 20 מפגינים נהרגו על ידי כוחות הביטחון, שבו היום (יום ב') הפעילים למען הדמוקרטיה לכיכר א-תחריר ודרשו מהצבא להעביר את השלטון לעם. כך סיפרו עדי ראייה שנכחו במקום. אך מי שחיכו לכ-3,000 המפגינים היו כוחות גדולים של משטרה שירו לעברם גז מדמיע ואף תקפו בית חולים שדה בסמוך לכיכר. בשלושת הימים האחרונים נהרגו בעימותים במצרים 33 בני אדם ונפצעו 1,750. 

 

מצרים - ממהפכה לבחירות: 

 

המשטרה נימקה את השימוש באמצעים לפיזור הפגנות בכך שהמפגינים הסירו אבני מדרכה והשליכו אותן על כוחות הביטחון בכיכר המחאה. חלק מהעימותים בין השוטרים למפגינים אירעו ליד משרד הפנים.

 

"מתבצעים פשעים והצבא שותק"

"מתעלמים מהאנשים כאן ובמשך יומיים מתבצעים פשעים חמורים ברחוב מוחמד מחמוד (ליד משרד הפנים).

הם עדיין נמשכים והמועצה הצבאית לא אמרה דבר בנידון", אמר אחמד סולטן, אחד המפגינים בתחריר.

 

"והם עוד מהללים את התפקיד שממלא משרד הפנים ואומרים 'תודה רבה לך'. לכן אנו מתכוונים להישאר כאן עד שנשיב אלינו את המדינה", הוסיף סולטן.

 

מובארק הלך, האלימות נשארה. צפו בערב של אלימות בקהיר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפגין בתחריר: "אין לי אמון בבחירות הקרובות"

"עמדתנו היא ששום דבר לא השתנה במדינה בכלל. תשעה חודשים חלפו. המועצה הצבאית אמרה לאחר שישה חודשים שהיא מתכוונת להעביר את השלטון. תשעה חודשים חלפו ואין כל סימן לכך שהם יעשו את זה", אמר חאזם מוחמד. "וביחס לבחירות שכל האנשים מחכים להן, אין לי כל אמון בהן בכלל. אין רשות שופטת עצמאית, אין פיקוח בינלאומי ומשרד הפנים שאמור לשמור על הבחירות הוא זה שתוקף אותנו עכשיו".

 

חוזרים לכיכר. תחריר בוערת (צילום: AP) (צילום: AP)
חוזרים לכיכר. תחריר בוערת(צילום: AP)

 

העימותים האלימים במדינה הערבית, שמשטרה הופל בחודש פברואר, התפשטו מאז שבת האחרונה לערים נוספות, בהן אלכסנדריה וסואץ. על פי כמה דיווחים, מניין הפצועים בעימותים מגיע כבר ל-1,750.

 

"להיפטר ממובארק היה רק החימום"

"זוהי נקודת הפריצה שכולנו חיכינו לה", אמר טארק סלמה, רופא מנתח בבית חולים שדה בקהיר. "להיפטר ממובארק היה רק החימום, עכשיו מתחיל העימות האמיתי".

 

מחאה מתפשטת. שוטר יורה גז מדמיע באלכסנדריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחאה מתפשטת. שוטר יורה גז מדמיע באלכסנדריה(צילום: רויטרס)

 

מאות חיילים ושוטרים הגיעו אתמול בערב לכיכר ופתחו במבצע לפינוי המפגינים מהמקום שהפך לסמל המהפכה נגד שלטונו של הנשיא חוסני מובארק. התוצאה: לפחות 12 בני אדם נהרגו משאיפת גז מדמיע שרוסס לעברם על ידי כוחות הביטחון, מירי אש חיה וכדורי גומי.  

 

סמל המהפכה שהפילה את מובארק. כיכר תחריר בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סמל המהפכה שהפילה את מובארק. כיכר תחריר בקהיר(צילום: רויטרס)

 

כתב של סוכנות הידיעות AP דיווח אתמול כי השוטרים והחיילים הבריחו מהכיכר את רוב המפגינים, פירקו את האוהלים שהקימו במקום שרפו עשרות מהם ביחד עם שמיכות וקרעו את שלטי המחאה שלהם. חלק מהמפגינים שנתפסו על ידי השוטרים וכוחות הביטחון הוכו על ידם באלות.

 

"פילדמרשל, לך מכאן!"

"פילדמרשל, לך מכאן! מצרים צריכה לראות את האור", צעקה קבוצת מפגינים בשעה שעשן מחניק הקיף אותם מכל עבר. את זעמם הגדול הפנו המפגינים לעבר הפילדמרשל חוסיין טנטאווי, ראש מועצת הכוחות המזוינים במדינה ומי שכיהן במשך שני עשורים בתפקיד שר ההגנה של הנשיא חוסני מובארק.

 

12 הרוגים ומאות פצועים בעימותים עם כוחות הביטחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
12 הרוגים ומאות פצועים בעימותים עם כוחות הביטחון(צילום: רויטרס)

 

המפגינים בכיכר בקהיר דורשים שהצבא, ששולט במדינה מאז הסתלקותו של מובארק, יקבע תאריך להעברת סמכויותיו לממשלה אזרחית. לדברי הממשלה בקהיר, המשטרה לא השתמשה בירי בתחמושת חיה נגד מפגינים והודתה לשוטרים על "האיפוק העצמי בהתמודדות עם האירועים". עם זאת, רופאים שקיבלו לידיהם את גופות ההרוגים מסרו כי חלק מההרוגים בעימותים מתו כתוצאה מירי באש חיה. 

 

המפגינים יצאו בשבת האחרונה, בהובלת "האחים המוסלמים" למחות נגד מסמך שמקורו בממשלה, המצהיר כי הצבא הוא שומר "הלגיטימציה החוקתית", ומציע כי לכוחות הביטחון תינתן המילה האחרונה בנושאי מדיניות מרכזיים, גם לאחר שייבחר נשיא חדש. המסמך, שמציג עקרונות מנחים לחוקה חדשה, כולל גם סעיפים שאמורים להגן עליה מפני ביקורת אזרחית. 

 

המפגינים חוששים שהמסמך מעיד על כוונה להאריך את השלטון הצבאי שאמור להסתיים בבחירות דמוקרטיות לפרלמנט בסוף החודש. תנועת "האחים המוסלמים" טענה כי הוא כופה "דיקטטורה", וקבוצות שונות חברו יחדיו כדי לפעול נגדו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלימות קשה נגד מפגינים. קהיר
צילום: רויטרס
מתי יעביר את השלטון לעם? טנטאווי
צילום: AFP
מומלצים