שתף קטע נבחר

 

היום בו ים המוות מת - צפו במסע הלוויה

"בצער רב וביגון קודר אנו מודיעים על פטירתו בטרם עת של יקר המציאות ים המלח" - כך כתבו חברי "ידידי כדור הארץ" במודעת האבל המדומה שפרסמו למקום הנמוך בעולם. האבלים קיימו מול הכנסת טקס הלוויה לים, זאת לאחר שאתמול דחתה הממשלה את הצעת החוק שנועדה לשקם אותו. צפו בתמונות

 

גווייתו הסמלית של ים המלח הובאה הבוקר (ב') "לקבורה" מול משכן הכנסת בירושלים, כשבוע וחצי לאחר שלא נבחר לאחד משבעת פלאי עולם הטבע. זאת, בעקבות החלטת ועדת שרים לחקיקה, אתמול, לדחות את הצעת החוק להגנת ושיקום ים המלח.

 

 

אנשי ארגון ידידי כדור הארץ מזה"ת, שיצאו למסע הלווייה כשהם לבושי שחורים, טוענים כי הצעת חוק זו מסמלת את התקווה האחרונה להצלתו של הים, והיעדר התמיכה הממשלתית הנחוצה לשם העברת החוק היא מכה אנושה לים המוות. הצעת החוק, שנוסחה על ידי ארגון אדם טבע ודין, הוגשה בידי ח"כ דב חנין (חד"ש) שאף השתתף במסע ההלוויה.

 

צילום: גיל יוחנן

 

שרי הממשלה, שנרתמו לקדם את ההצבעה על ים המלח בתחרות פלאי עולם, הסתפקו בלקרוא לציבור להצביע לסמסים למען ים המלח, אבל את ידיהם שלהם לא הרימו כאשר התבקשו להציל אותו מכלייה - כאשר דחו את הצעת החוק שמגינה על ים המלח מפני השפעת הפעילות התעשייתית באזור.

 

הצעת החוק עוסקת בין היתר בנזקים שגרמו מפעלי ים המלח לאזור לאורך השנים. היא מגבילה את היקף שאיבת המים מים המלח, מחייבת את המפעלים לשקם את הנזקים שנגרמו לאזור ומאפשרת לבטל את הזיכיון שלהם אם לא יעמדו בתנאים, כדי למנוע פגיעה סביבתית עתידית.

 

ח"כ חנין אמר באירוע: "קל לסמס לטובת ים המלח, אבל הרבה יותר קשה להצביע באמת עבורו. אסור להחמיץ את הרגע - כי ים המלח באמת הולך וגווע לנגד עינינו. רק התמודדות כוללת, כפי שהצעת החוק שלנו מציעה - תוכל לעצור את ההידרדרות המהירה ולהתחיל להפוך את הכיוון".

 

גדעון ברומברג, מנכ"ל ישראלי בארגון ידידי כדור הארץ מזה"ת אמר כי: "המקום הנמוך ביותר בעולם מבחינה גיאוגרפית, הוא גם אחד המקומות הנמוכים בסדר היום של מדינת ישראל, כפי שבא לידי ביטוי בהצבעת ועדת השרים אתמול. תוכנית לשיקום ים המלח ברוח הצעת חוק זו, הכוללת: השבה מסיבית של מים לנהר הירדן הדרומי, צמצום היקף השאיבה מהאגן הצפוני, קציר מלח במימון המפעלים, ועצירת פרויקט תעלת הימים - היא הכרחית על מנת שגם הדורות הבאים יזכו ליהנות מפלא הטבע המשותף שלנו ושל שכנינו מירדן והרשות הפלסטינית".

 

ידידי כדור הארץ המזרח התיכון הינו ארגון ייחודי, לא ממשלתי, שלא למטרות רווח, ישראלי-פלסטיני-ירדני החבר בארגון ידידי כדור הארץ הבינלאומי.

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, תמך בהצעת החוק שנפלה בהפרש של קול, והוא הגיש ערר לוועדה. בשל כך, ההצעה תעלה להצבעה חוזרת בדיוני ועדת השרים.

 

השרים אישרו: כיל תממן 90% מקציר המלח

מנגד, אישרה אתמול ועדת שרים לחקיקה שתי הצעות חוק של ח"כ משה מטלון (ישראל ביתנו) הדנות בשיקומו ובפיתוחו של אזור ים המלח. הצעת החוק הראשונה עוסקת בביצוע "קציר מלח מלא" אשר ימנע את עליית מפלס האגן הדרומי של ים המלח. על פי ההצעה, מפעלי ים המלח ישאו ב-90% מעלויות קציר המלח, והמדינה תישא ב-10% מהעלות, בסכום שלא יפחת מ-150 מיליון שקלים.

 

"מן הצדק שהמפעל שמייצר את הפסולת יישא בעלויות פינוייה" (צילום: לע"מ) (צילום: לע
"מן הצדק שהמפעל שמייצר את הפסולת יישא בעלויות פינוייה"(צילום: לע"מ)

 

הצעת החוק השנייה קובעת כי ההכנסות מתמלוגים המתקבלים ממפעלי ים המלח יועברו לקרן מיוחדת אשר תוקם לשיקום הנזקים הסביבתיים, התיירותיים והכלכליים הנגרמים לאזור ים המלח. בנוסף לסכומים אלה יעביר משרד האוצר לקרן, מידי שנה, עד שנת 2016, סכום שלא יפחת מ-150 מיליון שקלים. שר האוצר, בהתייעצות עם שר התיירות, יתקין תקנות בדבר אופן פעולת הקרן, העברת הכספים והוצאתם.

 

בהצעות החוק של ח"כ מטלון נכתב, כי "חברת מפעלי ים המלח הוקמה על ידי ממשלת ישראל בשנת 1952 כדי לנצל את אוצרות הטבע בים המלח. בשנת 1961 נחקק חוק זיכיון ים המלח, התשכ"א–1961, ומכוח שטר הזיכיון שבו, העניקה המדינה לחברה האמורה את הזכות הייחודית למצות את מלחי המחצבים, המחצבים והכימיקלים שבים המלח, ולעשות את כל העבודות הדרושות לשם כך.

 

"כדי לנצל את המחצבים שבמימי ים המלח, הקים בעל הזכיון בריכות אידוי בשטח של עשרות קילומטרים רבועים, בתוך שטח ים המלח, על ידי בניית סוללות סביבן. על מנת לשמור על כושר ייצור מתאים, יש להעלות את מפלס המים בבריכות, דבר המחייב, מזמן לזמן הגבהת הסוללות.

 

"ברבות השנים הסבה עבודת בעל הזכיון נזקים לים המלח. הצפתה המתמדת של הימה הדרומית מחד, ויבוש הימה הצפונית מאידך, גורמים להצטברות של תוצר לוואי בדמות מלח על קרקעית האגם. לכך השלכות מרחיקות לכת, העלולות, במידה שלא יתוקנו בהקדם האפשרי, להיות לבלתי הפיכות. במהלך תהליכי היצור שמתבצעים על ידי בעל הזכיון, מהווה המלח המצטבר על קרקעית האגם פסולת תעשייתית. מן הצדק שהמפעל שמייצר את הפסולת יישא בעלויות פינוייה".

 

בילי פרנקל השתתפה בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מודעת האבל לזכר ים המלח
"הולך וגווע". ים המלח
צילום: דורית ניצני
מומלצים