מה מושפע יותר מהריבית - דירה או קוטג'?
האם הורדת הריבית לשפל חסר תקדים, במהלך המשבר של 2008, היא הסיבה להתייקרות הדירות בעשרות אחוזים? מחקר שפרסם בנק ישראל בדק עד כמה מחירי המוצרים מושפעים מהתנודות בריבית, וגילה הבדלים מהותיים. התוצאות לפניכם
בקיץ האחרון התנהל דיון ציבורי ער סביב השאלה עד כמה הורדת הריבית לרמה הנמוכה בהיסטוריה, לאחר המשבר הפיננסי בארה"ב, תרמה לזינוק מחירי הדירות במהלך שנת 2009.
- כסף יקר: כך הקפיצו הבנקים את המחיר על המינוס
- אטיאס: "יש היפוך מגמה איטי במחירי הדירות"
- לקריאת כל הכתבות על מחירי הדירות
מתנגדיה של המדיניות להורדת הריבית טענו כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, גרם במו ידיו להתייקרות הדירות בעשרות אחוזים, בכך שהפך את התשואה על פיקדונות בבנק לאפסית ואת הריבית על המשכנתאות לאפסית גם כן. בכך, הם טענו, גרם פישר לכל החוסכים להוציא את כספם מהבנק, ליטול הלוואות בריבית נמוכה ולרכוש דירות על מנת למוכרן מאוחר יותר במחיר גבוה יותר.
היום (ב') פרסם בנק ישראל מחקר שמנסה להשיב על השאלה: עד כמה שינויים בגובה הריבית משפיעים בכלל על המחירים? כלל ידוע הוא, שהמחירים מתנהגים הפוך מהריבית. כלומר, ריבית נמוכה גורמת לעליית מחירים וריבית גבוהה לירידת מחירים.
הריבית משפיעה על המחירים בשני אופנים: ראשית, היא קובעת את התשואה על הפיקדונות בבנק את הריבית על הלוואות. כשהריבית נמוכה, יותר כסף יוצא מהחסכונות וזורם להשקעות במשק. תהליך זה תורם לצמיחה ולכן נהוג להוריד את הריבית בעתות משבר, אך הוא גורם גם לעלייה בביקושים ולהתייקרויות, כמו שראינו במשבר הדיור בארץ.
שנית, הריבית משפיעה על שער החליפין. לרוב, כשהריבית יורדת נחלש המטבע המקומי וכשהיא עולה הוא מתחזק. מטבע מקומי חלש גורם להתייקרות של מוצרים מיובאים ומטבע מקומי חזק מרסן את מחירי המוצרים המיובאים.
השפעת הריבית לא שווה על כל המוצרים
אך המחקר שערכה ד"ר סיגל ריבון מחטיבת המחקר של בנק ישראל מראה כי ההשפעה של הריבית אינה שווה על כל המוצרים. יש מוצרים שמגיבים באופן הדוק להעלאה או הורדה של הריבית ויש מוצרים שפחות מושפעים מתנודותיה.
ריבון מצאה, למשל, כי השפעת הריבית על סעיפי הדיור והאנרגיה גדולה יותר מאשר על סעיפים אחרים. על פי חישוביה, אם בזמן נתון כלשהו מעלה בנק ישראל את הריבית באחוז אחד, כעבור שנה יירד שכר הדירה הממוצע בארץ באחוז אחד גם כן. גם מחירי הדלקים יירדו באחוז אחד.
עם זאת, מחירי המזון, ההלבשה וההנעלה לא מושפעים באותה עוצמה מהפחתה בריבית והם יירדו כעבור שנה בחצי אחוז בלבד. מדד המחירים לצרכן של הלמ"ס, יגיב בירידות של 0.9% להורדה של אחוז בריבית.
כמו כן, נמצא כי מחירי הדיור כיום פחות רגישים לתנודות בשער השקל, מאז שהופסק הנוהג לנקוב את שכר הדירה בדולרים, בתחילת העשור הקודם. אם בעשור הקודם ירידה של אחוז בשער השקל הייתה גורמת להתייקרות מיידית של 0.7% בשכר הדירה הממוצע, אז כיום היא תגרום להתייקרות מיידית של 0.1% בלבד.
העלאות הריבית לא הצליחו לרסן את האינפלציה
ביום שני הבא תפורסם הריבית של בנק ישראל לחודש דצמבר. כיום עומדת הריבית על שיעור של 3%, לאחר שירדה לפני חודשיים ב-0.25%. בין החודשים מאי-אוגוסט 2009, כאמור, עמדה הריבית על הרמה הנמוכה ביותר בתולדות המדינה - חצי אחוז.
במהלך אותה תקופה עלתה האינפלציה המחושבת שנה לאחור לרמה של 3.6%, מעל תקרת האינפלציה שקבעה הממשלה (3%). מאז אוגוסט 2009, בתגובה לאינפלציה ובעיקר לזינוק במחירי הדיור, העלה בנק ישראל את הריבית 9 פעמים, בכל פעם ב-0.25%.
העלאות הריבית לא הצליחו לרסן את האינפלציה שעלתה עד מעל לרמה של 4%. עם זאת, יש לציין כי מדובר באינפלציה שמחושבת שנה לאחור ולכן עובר זמן עד ששינויים מיידיים באים בה לידי ביטוי.
מאז יולי 2011, כשהחלה המחאה החברתית, ניכרת ירידה משמעותית בשיעור האינפלציה המחושבת לאחור והיא עומדת על רמה של 2.74%, בתוך תחום היעד שקבעה הממשלה (1%-3%). גם הציפיות לאינפלציה בשנה הקרוב ירדו, מרמה של כ-3.5% בשלושת החודשים הראשונים של השנה, לרמה של 1.69% בחודש אוקטובר.
לאחרונה שוקלים בבנק ישראל לחזור למתווה של הורדת ריבית, בעקבות חזרתה של האינפלציה לרמה סבירה וכמענה לסימנים הגוברים להאטה בקצב הצמיחה של המשק בשל השפעות המשבר הכלכלי באירופה. בשיחה עם עיתונאים בשבוע שעבר אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, כי הריבית בישראל גבוהה יחסית וכי עובדה זו נותנת בידי בנק ישראל כלי רב עוצמה להתמודדות עם ההאטה - הורדת הריבית בחזרה לרמות שנראו ב-2009.