מחכים לדו"ח אסון הכרמל: 'צמרת השב"ס בחרדה'
דו"ח המבקר צפוי לכלול מסקנות אישיות, ובשירות בתי הסוהר הלחץ גדול. על השאלות הקשות סביב אותו יום נורא בדרך לכלא דמון, איש עדיין לא נתן את הדין
ביום ראשון השבוע התקיים בנציבות השב"ס ברמלה טקס התייחדות שנתי ל-127 חללי השב"ס, ביניהם 37 הצוערים והסוהרים שנספו באסון הכרמל. קודם לטקס נחנכה אנדרטה. בטקס נכחו משפחות החללים, צמרת השב"ס - וגם השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' - אבל לאיש מהם לא הותר לומר מילה.
שנה לאסון הכרמל ב-ynet
שנה אחרי האסון שגבה בסך הכול את חייהם של 44 בני אדם, רובם צוערי וסוהרי שב"ס שהיו באוטובוס בדרך לפינוי כלא דמון מוקף הלהבות, נראה שבארגון הקימו סביב האירוע הטראומטי חומות של שתיקה. "הכול בגלל החרדה לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה", הסביר בשיחה עם ynet גורם בשב"ס.
השתיקה היא רק סממן למה שמגדירים גורמים בשב"ס "חשש גדול" לקראת הדו"ח שעומד לפרסם המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, על האסון האזרחי הגדול בתולדות מדינת ישראל. לינדנשטראוס כבר הגדיר את הדו"ח "קשה ביותר", ומלבד הטלת האחריות על השרים וראש הממשלה, הוא צפוי לכלול מסקנות אישיות נגד קצינים בשב"ס ובמשטרה.
היום נודע כי המבקר צפוי בצעד לא שגרתי לשלוח טיוטות נוספות בפרשת אסון הכרמל למבוקרים בדו"ח. בין השאר, יישלחו הטיוטות לשר הפנים אלי ישי, לשר האוצר יובל שטייניץ, לשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' ולראש הממשלה, בנימין נתניהו. משלוח הטיוטיות הנוסף נועד לאפשר לאותם מבוקרים להגיב שוב על הטענות המועלות כלפיהם בדו"ח הקשה הצפוי להתפרסם בשבועות הקרובים. העברת הטיוטות תגרום לדחיית הגשת הדו"ח הסופי.
למספר קצינים בשב"ס נשלחו טיוטות הדו"ח. תשובות הועברו בכתב, בתקווה כי יספקו את צוות הביקורת. רק קצין בכיר אחד בשב"ס ביקש שימוע אצל המבקר על מנת לשטוח את טענותיו גם בעל פה, ובהמשך התייצב מלווה בעורך דינו לשימוע. מי ששימש כנציב השב"ס והתחלף השנה, רב-גונדר בדימוס בני קניאק, קיבל גם הוא את טיוטת הדו"ח, אולם ויתר על האפשרות לשימוע.
החשש בצמרת: מסקנות אישיות
בין היתר עלו טענות נגד השב"ס, כיבוי האש והמשטרה לגבי האישור למעבר אוטובוס הצוערים שנשלחו לסייע בפינוי כלא דמון, בעת שניתן היה להעריך את גודל השריפה והסכנה. החלטה קריטית נוספת הייתה פניית הפרסה, שלאחריה נלכד האוטובוס בלהבות הקטלניות. בדיעבד עלתה ההערכה כי אם היו ממשיכים לכלא, האסון יכול היה להימנע.
תהיות נוספות עלו לגבי ההחלטה מראשיתה - האם היה צורך בסיוע לפינוי, והאם נותרו בכלל אסירים בכלא שכבר פונה ברובו? בשב"ס אמרו בזמנו כי בזמן שהאוטובוס היה קרוב לכלא, עדיין היו בו אסירים, וכך עלה מהתחקיר המשטרתי.
"מי שהיה מעורב באירוע השריפה כבר יודע אם הוא יופיע בדו"ח, מה חלקו ומה מייחסים לו", אמר גורם בשב"ס. "המסקנות לא ברורות, אבל בכל מקרה - יש חרדה בצמרת לקראת הפרסום. החשש הוא כי המסקנות יהיו אישיות בכל הקשור לתפקוד וקבלת ההחלטות באותו יום אומלל".
חלק מהטענות עלו גם לאחר פרסום סרטון הווידאו של מה שהתרחש באוטובוס זמן קצר לפני שאחזה בו האש, שם בלט הוויכוח אם לפתוח את הדלתות כדי לאפשר לצוערים לברוח. "לשבת", נאמר להם.
פרט לכך, משפחות שכולות של נספי השב"ס מחו על הענקת צל"שים לקציני המשטרה שנהרגו. הטענות נדחו גם על-ידי בג"ץ, והעיטורים ניתנו.
אחרי שמחזור כמעט שלם נמחק, סיימו 14 צוערים בלבד את הקורס, וחזרו ליחידותיהם. הצוערים שנספו עוד לפני סיום הקורס קיבלו דרגת קצונה. הניצולים הספיקו לחזור למקום האסון. אחרי טענות מצד משפחות שכולות על התעלמות מצד בכירי שב"ס, בארגון אומרים כי הם עומדים בקשר עם הקרובים ומנסים לסייע להם ככל הניתן.