שתף קטע נבחר

 

הבנק לקח לך את הבית? לא תשלם עמלת פירעון

תיקון לחוק הבנקאות שאושר לקריאה שנייה ושלישית, קובע כי בעלי משכנתאות שנקלעו למצוקה כלכלית ואיבדו את ביתם בגלל אי תשלום, יהיו פטורים מעמלת הפירעון המוקדם. היוזם, ח"כ כבל: גם לקחו לך את הבית וגם תשלם קנס? זה כמו הכלל המקראי "הרצחת וגם ירשת"

ועדת הכלכלה אישרה היום (ג') תיקון בחוק הבנקאות שפוטר בעלי משכנתאות שנקלעו למצוקה לכלכלית מתשלום עמלת הפירעון המוקדם של המשכנתא. זאת, אם נאלצו להפסיק את החזרי ההלוואה החודשיים לבנק.

 

 

הפטור יינתן לאותם לווים שנהפכו לחדלי פירעון של כל חובותיהם ובגלל הפסקת תשלומי המשכנתא הבנק לקח מהם את ביתם או דירתם למימוש יתרת החוב. התיקון אושר לקריאה שנייה ושלישית לפי הצעת חבר הכנסת איתן כבל (עבודה) והוא ייכנס לתוקף ב-15.2.2012. החוק מגביל את סכום הפטור למשכנתא על דירה בשווי שוק צמוד עד 2.5 מליון שקל במחירים הנוכחים.

 

חבר הכנסת כבל נימק את הצעתו בכך שגביית עמלת הפירעון המוקדם איננה הוגנת כלפי חדלי הפירעון. הוא ציין כי העמלה היא בעצם קנס שהבנק מחייב בו נוטלי משכנתאות המבקשים לחסל את הלוואתם ביוזמתם לפני המועד עליו התחייבו. "קנס" נועד לפצות את הבנק על הפסדו מקיצור תקופת הלוואה ושיעורו משתנה בהתאם לסכום ותנאי המשכנתא.

 

לטענת חבר הכנסת כבל, במקרים של חדלי הפירעון חל עליהם היום הכלל המקראי של "הרצחת וגם ירשת". לא די שהבנק לקח את ביתו של החייב, הוא גם מחייב אותו בקנס של אלפי שקלים על שהפסיק את תשלומי המשכנתא אפילו שלא מרצונו, אלא בגלל מצוקתו.

 

כבל הדגיש היום כי מדובר בתיקון שעושה צדק חברתי גם אם הוא לא מיועד לשכבות החלשות. לדבריו 97% מהנפגעים כאן הם משכבות הביניים שהיו בעלי אמצעים בעת שקנו את הדירה, ויכלו לעמוד בתשלומי המשכנתא, אבל נקלעו למשבר כלכלי שלא מרצונם וירדו מנכסיהם.  

 

הבנקים התנגדו: אנו הולכים לקראת הלווים

הבנקים נאבקו לצמצם את גבולות הפטור בטענה שהם כבר הולכים לקראת הלווים שנאלצו לוותר על בתיהם לבל ייזרקו לרחוב חסרי קורת גג. זאת על פי חוק ההוצאה לפועל שתוקן לפני מספר שנים ומחייב אותם להעמיד למפונים למשך 18 חודשי דיור חלופי ברמת הבית שנלקח מהם.

 

הבנקים הסכימו להתפשר על ההסדר שיחול על דירה בשווי שני מליון שקל אבל יו"ר הוועדה, חבר הכנסת כרמל שאמה הכהן (ליכוד) התעקש על סכום של 2.5 מליון שקל. הוועדה קבעה, כי הצמדת שווי הדירה תהייה בפיקוח בנק ישראל, וסכום זה יעודכן לפי צו של הנגיד באישור הוועדה. החוק יעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים