שתף קטע נבחר
 

דו"חות חברות הסלולר: סוף עידן התמימות

עם פרסום דו"חות הרבעון השלישי של פרטנר, התפוגגו סימני השאלה: הרפורמות שהוביל לאחרונה משרד התקשורת הביאו לפגיעה אנושה בפעילותן העסקית של החברות הפועלות בענף. אך זה לא הכל: הדו"חות הבאים צפויים להיות גרועים הרבה יותר, לקראת כניסתם הצפויה של המתחרים החדשים לענף

דו"ח חלש של פרטנר שפורסם היום (ד') היווה אקורד סיום צורם לעונת דו"חות מאכזבת במיוחד עבור חברות התקשורת הישראליות. שורה של רפורמות שהוביל משרד התקשורת ובראשם ביטול קנסות היציאה, הפחתת דמי הקישוריות ומכרז התדרים הבשילו ברבעונים האחרונים והובילו לפגיעה משמעותית בפעילותן העסקית של החברות.

 

 

דו"חות חברות התקשורת:

 

את עיקר הפגיעה ספגו חברות הסלולר ובראשם סלקום ופרטנר. אולם התהליכים בענף עדיין לא הסתיימו ושורה של סיכונים עסקיים עומדים גם בפתחם של בזק והוט שהציגו הרבעון דו"חות טובים בהרבה ביחס לחברות הסלולר.

 

סלולר פגיעה קשה בתמהיל ההכנסות  

חברות הסלולר התכוננו כבר תקופה ארוכה ליום שאחרי. היה ברור שניידות המספרים, שאיפשרה לצרכנים לעברו בין החברות עם אותו המספר - תוביל לעלייה בשיעורי הנטישה של החברות. כמו כן הבינו החברות כי הפחתת דמי הקישוריות תגרום לפגיעה ישירה בהכנסות וברווח וכי ביטול קנסות היציאה הסיר חסם משמעותי בפני כניסתם של מתחרים חדשים, ואכן ברבעונים האחרונים רושמות החברות פגיעה קשה בפעילותן העסקית.

 

שורת ההכנסות בדו"חות חברות הסלולר שפורסמו מעט מטעה. סלקום מדווחת על ירידה של 4% בהכנסות ופרטנר דיווחה על צמיחה גדולה יותר של כ-6%. ואולם לפני שפותחים במחולות יש לצלול לתמהיל ההכנסות של החברות - שם נרשמו ירידות של כ-25-27% בהכנסות משירותים סלולריים. הכוונה היא לכל אותן הכנסות שמהוות את פעילות הליבה של החברות ונושאות רווחיות גולמית גבוהה משמעותית מהממוצע. עם שירותים אלה נמנים בין השאר שיחות הטלפון, ה-SMS והגלישה. 

 

את הפיצוי לפגיעה בהכנסות משירותים מצאו חברות הסלולר בגידול של עשרות אחוזים במכירת מכשירים סלולריים. כבר כיום מהוות הכנסות אלה כ-30% מסך המכירות של החברות. תחום פעילות זה פרוץ למתחרים חדשים ולחנויות עצמאיות, וקשה לתמחר אותו כגורם פרמננטי בבואנו להעריך את שוויין של החברות.

 

הבעיה העיקרית עם פגיעה כל כך חמורה בהכנסות משירותים היא העובדה שהרווחיות השולית בתחום זה פשוט עצומה, ולכן הפגיעה מתגלגלת ממש עד השורה התחתונה, שורת הרווח הנקי, שבה דיווחו סלקום ופרטנר על ירידה של כ-40% ו-44% ברווח בהשוואה לרבעון המקביל ב-2010.

 

ההערכה שלנו היא שזוהי רק ההתחלה - הרבעון הרביעי ושנת 2012 כולה צפויות להיות חלשות עוד הרבה יותר לקראת כניסתם הצפויה של המתחרים החדשים לענף.

 

יש עוד כמה כלים בארגז

למרות זאת, אין הכרח להספיד כל כך מהר את חברות הסלולר. באחרונה השלימו סלקום ופרטנר את רכישות נטוויז'ן וסמייל בדרך להפוך לקבוצות תקשורת שלמות. בכוונת חברות אלה להשיג דריסת רגל בבית הלקוח ולספק בבוא היום שירותי טלוויזיה, אינטרנט וסלולר. 

 

בנוסף, חברות הסלולר ייכנסו לתהליך רה-ארגון מקיף, שיוביל לפיטוריהם של אלפי עובדים ולחיסכון של עשרות מיליוני שקלים. חבילות השירותים יהפכו לפשוטות הרבה יותר ושיפור הרשת תאפשר לצמצם את מספר נותני השירות.

 

אנחנו מעריכים עוד כי בתקופה הקרובה נראה שינוי משמעותי באסטרטגיית המכירות של חברות הסלולר: לא עוד מכירת מכשירים תמורת זיכוי זמן אוויר - אלא הפרדה בין מכירת המכשיר והכנסות מזמן אוויר. מהלך זה יוביל לפגיעה בהכנסות מציוד, אך יעזור להציג גידול בהכנסות משירותים וצפוי לשפר את הרווחיות.

 


ביצועי חברות הסלולר ברבעון השלישי*

ביצועי חברות הסלולר ברבעון השלישי*
  פרטנר סלקום פלאפון
סה"כ מכירות 1,751 1,665 1,421
בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד 6.1% 3.7%- 1.5%-
סה"כ רווח גולמי 541 785 495
כאחוז מההכנסה 30.9% 47.1% 34.8%
רווח תפעולי 314 349 342
כאחוז מההכנסה 17.9% 21% 24.1%
בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד 34%- 34.7%- 3.9%-
רווח נקי 172 199 263
כאחוז מההכנסה 9.8% 11.9% 18.5%
בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד 44.3%- 40.1%- 10%
רווח למניה 1.10 2.00  
סה"כ EBITDA 529 534 481

*במיליוני שקלים

 

הסיכונים עוד לפנינו

לעומת חברות הסלולר, בזק והוט הצליחו להציג דו"חות טובים יחסית. בבזק נשחקו ההכנסות ב-4% בלבד ועמדו על 2.9 מיליארד שקל ואילו הוט הציגה צמיחה קלה בהכנסות (2.3%) לרמה של 836 מיליון שקל. שיעורי הרווחיות בשתי החברות היו טובים.

 

תוצאות הרבעון של בזק והוט פחות רלוונטיות כיוון ששורה ארוכה של רפורמות עתידיות עשויות לפגוע בפעילותן העסקית. ועדת חייק, הוועדה שקמה במטרה לעודד תחרות בתחום התקשורת הקווית, המליצה על פתיחה והקמה של שוק סיטונאי אשר יחייב את בזק והוט למכור קווי תקשורת שמגיעים עד בית הלקוח לחברות אחרות (לדוגמה: בזק תמכור קווים במחיר נמוך לנטוויז'ן שתוכל לשווק אותם במקום בזק בבית הלקוח). בנוסף, תומכת הוועדה באופן מובהק בהקמה של רשת תקשורת חדשה (של חברת חשמל) שתתחרה בבזק והוט.

 

תחום הטלוויזיה הרב-ערוצית גם הוא נמצא תחת מתקפה כאשר לאחרונה הכנסת אישרה בקריאה ראשונה הרחבה של מערך שידורי ה-DTT ("עידן פלוס") ל-18 ערוצים, רק לאחרונה בוטלו קנסות היציאה ופרטנר וסלקום כבר סימנו את הטלוויזיה כיעד הבא שלהם כך שגם בתחום זה התחרות צפויה להתחזק.

 

משרד התקשורת לטוב ולרע

דווקא משרד התקשורת שעומד בחזית הרגולציה בענף סבל בתקופה האחרונה גל עזיבות. אסף כהן, סמנכ"ל הכלכלה; נגה רובינשטיין, היועצת המשפטית ויהודה סבן, רכז תקשורת (במשרד האוצר) הודיעו על פרישתם. כשמוסיפים לכך את העובדה שהשר מתפקד רק בחצי משרה בשל תפקידו כשר הרווחה, מקבלים משרד שצפוי להיתקל בקשיים רבים מאוד לקראת יישום הרפורמות הבאות.

 

גורם נוסף שצפוי לשחק לטובת בזק והוט הוא סעיף בהמלצות ועדת חייק שתומך בביטול ההפרדה המבנית. משמעות ביטול ההפרדה המבנית במקרה של בזק, לדוגמה, תהיה שהיא לא תחוייב לפעול כמספר חברות נפרדות (בזק בינלאומי, פלאפון, yes, קווי). איחוד הפונקציות בבזק כמו גם בהוט יביא לתהליך רה ארגון שיוכל להוביל לסינרגיות תפעוליות ושיווקיות שיאפשרו חסכון של מאות מיליוני שקלים בשנה במקרה של בזק ועשרות מיליוני שקלים במקרה של הוט. תהליך זה יימתן חלק מהפגיעה הרגולטורית הצפויה בחברות אלו.

 

אז מה עושים?

ההוצאה של הציבור בישראלי על שירותי תקשורת היא גבוהה ביחס לשאר העולם, ונראה כי משרד התקשורת נחוש להמשיך את מאבקו על מנת להוריד מעט את הנטל מהצרכן.

 

אנו מעריכים כי בעשור הקרוב נראה המשך של תהליכים שיעצבו את שוק התקשורת ובראשם כניסה של מתחרים חדשים לתחום הסלולר, איחוד ומיזוג פעילות תחרות בתחום הקווי ועוד. בתקופה בה יש כל כך הרבה אי ודאות סביב התעשייה ובשעה שאנחנו צפויים לראות המשך שחיקה דרמטית בתוצאות החברות, כדאי להמשיך ולחכות על הגדר לפני שמתפתים להשקיע במניות חברות התקשורת.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברות הסלולר
צילום: רותם פלדנר
אורי ליכט
מומלצים