תהפוכות קהיר ואנחנו: ה"מצרים" בכנסת חוששים
ישראל חסון ובנימין בן-אליעזר, המכירים את מצרים לאורך שנים, מתקשים למצוא נקודת אור. "אם התוצאות בבחירות יהיו כצפוי, נהיה בעידן אחר", מעריך חסון, שמבקש "איפוק". פואד מציע להיערך גם לעימות, ובטוח: "רק אם נחדש המו"מ עם הפלסטינים יסתכלו עלינו אחרת"
הסערה בקהיר בימים אלו מעוררת דאגה רבה בישראל. חברי כנסת, המכירים מקרוב את המציאות המצרית לאורך השנים, עוקבים בדאגה אחר המתרחש ומודים שחוסר הוודאות והאנרכיה במצרים עלולים לבשר בקרוב על עידן חדש ומסוכן. הם מעלים כמה תחזיות שחורות לגבי מצבה של ישראל עם שכנותיה: מעימות עתידי עם מצרים, דרך הקפאה מוחלטת של היחסים שבהסכם קמפ-דיוויד ואפילו סכנה לגורל יחסי ישראל עם ירדן.
לקראת הפיכה שנייה במצרים? כותרות אחרונות:
טנטאווי נפגש עם אל-בראדעי ועם עמרו מוסא
ראש ממשלת מצרים: אצרף את הצעירים לממשלה
"תל אביב, הגיע יום הדין". בתוך המסגד בקהיר
צפו: המצרית שהצטלמה בעירום סולקה מהכיכר
"במצרים הולכים לתהליך של בחירות", הסביר ח"כ ישראל חסון (קדימה), לשעבר סגן ראש השב"כ, ששומר על קשרים עם מכריו בקהיר. "הבחירות אצלם הן תהליך, והן נמשכות כחודשיים ולא כמו בישראל, ביום אחד.
העניין הוא שבבחירות לפרלמנט, שהן המשמעותיות ביותר, הצפי היה שהאחים המוסלמים יזכו בקרוב ל-30 אחוזים מהקולות והגוש האיסלאמי כולו ביותר מ-50 אחוזים.
"מה שקרה לבסוף הוא שלבחירות הגיעו 60 מפלגות שונות, והאחים המוסלמים העריכו לפני שבוע שהם לא יזכו במספר המושבים או הקולות שהם מצפים לו. הם הבינו שצריכים לעשות מעשה. התחושה שהם לא חזקים מספיק הניעה אותם להצית את הפגנות הכוח של השבוע שעבר", טוען חסון.
אלא שאז, לדבריו, האחים המוסלמים עברו לשוליים, וההפגנות כבר ליבו את עצמן. "זה יצא מכלל שליטה. האחים המוסלמים ירדו למעין 'מסדרון אחורי', וההפגנות המשיכו באופן ספונטני וחיצוני". הוא מנה על הסיבות לאיבוד השליטה גם את התהליך המואץ של ההידרדרות הכלכלית במצרים, שפגיעה בתיירות היא רק חלק ממנו.
חסון הסביר כי הממשלה בקהיר נכנסה לגירעון בן מילארדי דולרים, שלאף אחד כרגע אין פתרון לו. "הסיבות הפוליטית, הכלכלית, וחוסר הוודאות וחוסר הביטחון האישי מובילים למה שאנחנו רואים. מרבית המפגינים, להערכתי, יוצאים לרחובות בעיקר מתסכול, ורק חלק מקיצוניות".
אנרכיה טוטאלית
גם ח"כ בנימין (פואד) בן-אליעזר ממפלגת העבודה, שבילה לא מעט על הקו לקהיר, רואה במצב החדש רעידת אדמה של ממש, שלא בטוח שתיגמר בעתיד הנראה לאין ובאיזו צורה תיפתר. "מה שקורה במצרים זה תוהו ובוהו", הסביר בן-אליעזר, "אין בעצם שום ממשלה שולטת. אין סדר, אין היררכיה שלטונית. יש שם אנרכיה טוטאלית.
"ההמונים בינתיים זועקים שהם לא רוצים" הוא מוסיף. "מכל זה, ברור דבר אחד - הבחירות צפויות להביא איתן בפעם הראשונה כניסה די מאסיבית של חברי פרלמנט איסלאמיים. מינימום שליש, ולא אופתע אם יעברו את החצי. זה יהפוך את הקערה על פיה. אנחנו נקבל מצרים אחרת", אמר פואד, שלו היו קשרים חמים עם נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק.
לדבריו, האי-סדר לא יפסיק בהכרח לאחר הבחירות. "אני לא רואה כרגע מי יהיה הנשיא, ואני גם לא בטוח באיזו מידה הוא יהיה מחויב להסכם השלום. נכון לרגע זה, המצב מדאיג, מכיוון שהמפגינים זועקים שגורל השלום עם ישראל ייקבע בכיכר א-תחריר. אני צופה ששקט לא יהיה פה, ואני סבור שגם הממשלה הבאה לא תחזיק יותר מחודשיים".
את האפשרות שהמהומות יגלשו וישפיעו על היחסים עם ישראל גם חסון לא פוסל, בוודאי לא בטווח הארוך: "יש להם צרות גדולות כל כך לפנינו, שנראה שבזה אנחנו לא אשמים, ולכן לא קשורים לכך. יחד עם זאת, לא בטוח שלא יפרקו בהמשך תסכולים גם עלינו. אף אחד לא יודע להעריך מה יהיה שם בטווח של שבוע-שבועיים. אם תוצאות הבחירות יהיו כפי שמעריכים, אנחנו נכנסים לעידן אחר לגמרי.
"זהו עידן שבו מדינת ישראל תמצא את עצמה במצב רע מאוד. בראש ובראשונה, צינון הסכם השלום עד רמה של קיפאון מוחלט ביחסים, ולאחר מכן סכנות שצפויות גם במערכת היחסים עם ירדן. אם ירדן תראה את עצמה כיחידה מבין מדינות ערב המנהלת קשר עם ישראל, שנתפסת סרבנית שלום, זה יעורר אצלם שאלות קשות. המצב עלול להיות מורכב וסבוך מאוד", מזהיר חסון.
המסקנה של בן-אליעזר אף קודרת יותר: "לנו כמובן יש עניין אדיר לשמר את ההסכם האסטרטגי עם מצרים, שהוא השני בחשיבותו אחרי ארצות הברית. יחד עם זאת ולאור ההתרחשויות, אני מעריך שעל ציר הזמן צריך לקחת בחשבון עימות עם מצרים".
לדבריו, למציאות חדשה במצרים תהיה השפעה גם על חופש הפעולה של צה"ל ברצועת עזה: "חופש תמרון שיש לנו כיום אינו החופש בסיני. בעזה אנחנו נעים בחופשיות מלאה, בעוד שבמצרים אנו מחויבים להסכם שלום. לא אתפלא אם העידן החדש במצרים יכתיב מציאות חדשה בעזה. זו רעידת אדמה אמיתית, שאף אחד לא יודע מתי תירגע".
אז מה צריך לעשות עכשיו? "הדבר היחיד שאנחנו יכולים לעשות הוא להיכנס למשא ומתן עם הפלסטינים", סבור בן-אליעזר. "רק זה יוציא אותנו ממצב שבו אנחנו תמיד נהיה אשמים במה שמתרחש סביב. המצב שבו יש קיפאון במשא ומתן וההמון הזועם בכיכר מאשים את ישראל בכל מיני האשמות חמורות הוא מצב רע.
אם ישראל תפתח מהלך מדיני, היא תיראה טוב יותר וזה ישפר את תדמיתה בעולם הערבי".
"ישראל צריכה להנמיך פרופיל כיום", אומר חסון. "היא נתפסת במדינות ערב כולן כסרבנית שלום וזה בעייתי בעיקר לגבי הסכמי שלום אסטרטגיים. כיום, גם אם היא לא אשמה במתרחש, יכול מאוד להיות שבסוף שוב תמצא עצמה אשמה גם במה שאין לה קשר ישיר אליו. יש פה צורך לגלות מנהיגות ולא לנקוט פעולות מתסיסות שנראות רע ומחמירות עוד יותר את מצבה של ישראל. צריכה להיות פה מנהיגות שקולה ואחראית. אי אפשר לדעת מה יתפתח בהמשך וצריך פשוט לגלות איפוק".