שתף קטע נבחר

 

האקלים משתנה: הפינו נואר על הכוונת

עליית כמות הסוכר בענבים ושינוי זמן הבציר - אלה הם רק חלק מההשפעות שמיוחסת להתחממות הגלובלית בתחום היין. למרות שיש עוד מחקרים לבצע, בשטח כבר נערכים. על הפרק: בחינה מחדש של מיקום הכרמים וגידול גפנים בגבהים שונים

המסת קרחונים? צונאמי? הרי געש? האשמות רבות הודבקו לשינויי האקלים, אך נראה כי אף אחת מהן לא משתווה לחשש החדש: משינוי בטעם היינות במקרה הטוב, ועד העדר אפשרות להפיק בכלל יין מהענבים במקרה הגרוע.   

 

עוד בערוץ כלכלה ירוקה:

 

ההתחממות מאיימות על אזורי גידול הכרמים בכל דרום אירופה. כך למשל, בעלי היקבים בחבל שמפיין המפורסם בצרפת, גילו בכרמים שינויים רבים, לרבות עלייה בכמות הסוכר וזמן בציר מוקדם בשבועיים מהרגיל. גם מחקר שנעשה בספרד אישש, כי עלייה של 3 מעלות מובילה להבשלה מהירה מאוד של הגפנים, מה שעשוי להוביל לחוסר איזון בין הבשלות, כמות הסוכר והארומה.

 

לאמוד דסקוט, המנהל הסביבתי של מועצת היינים במחוז, דווקא סבור כי מדובר בחדשות טובות. "יש עלייה בתדירות בין בציר לבציר", אמר, "נכון לעכשיו, כשחמים יותר, היינות שלנו טובים יותר". אך למרות התמונה הורודה הזו, הוא הצהיר על גיבוש תוכנית "להפחתת ומזעור השפעות האקלים על היינות שלנו".

 

חבל שמפיין. שינויים רבים התגלו בכרמים (צילום: ויז'ואל פוטוס) (צילום: ויז'ואל פוטוס)
חבל שמפיין. שינויים רבים התגלו בכרמים(צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

החשש: אי אפשר יהיה להפיק כלל יין

פאנצ'ו קאמפו, נשיא האקדמיה ליין של ספרד ומייסד הקונגרס העולמי לשינוי אקלים ויין, חקר 28 מחוזות מרכזיים של ייצור יין, והשווה אותם לנתונים מ-1925. המסקנה שלו היתה שלשינויע האקלים יש השפעות חיוביות ושליליות.

 

מצד אחד, העלייה בטמפרטורות עתידה לאפשר שתילה של כרמים נוספים. מצד שני, העלייה בשיעור מוערך של 1.5 עד 2.5 מעלות צלזיוס ב-50 השנים הקרובות, צפוי להוביל להפקה של יין שונה ממה שמופק כיום, נתון שעשוי לשנות לחלוטין את כללי המשחק.

 

ה"פינו נואר" המפורסם, למשל, צריך טמפרטורה של 14 עד 16 מעלות צלזיוס, אחרת הוא מאבד מייחודיותו. השרדונה, שיכול לסבול טווח של בין 14 ל-18 מעלות, יצליח ככל הנראה לשרוד את העליות הצפויות בשנים הקרובות. 

 

עם זאת, אם הזינוק בטמפרטורות יהיה קיצוני יותר מהצפוי, היינות לא רק ישנו את הטעם שלהם, אלא קיים סיכוי שהענבים כלל לא יאפשרו להפיק יין.

 

לא כולם מתרגשים בענף

ייצור יין הוא עסק הדורש תכנון לטווח רחוק, שכן תהליך השתילה, הגידול הייצור וההבשלה עשוי לקחת 10 שנים בממוצע. משום שהאקלים משתנה בקצב מהיר יותר, יותר ויותר מומחים קוראים ליצרני היין לגבש תוכניות במהירות, על מנת להתמודד עם התחזיות המטרידות.

 

 

בעתיד: אפשר יהיה להפיק יין? (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
בעתיד: אפשר יהיה להפיק יין?(צילום: Index Open)

 

מחוז דורו בפורטוגל, שמייצר יינות משובחים מסוג פורט, חווה כבר עכשיו טמפרטורות גבוהות. החשיפה האינטנסיבית לשמש ותקופות הבצורת שחזרו בשנים האחרונות הובילו ללחץ על הגפנים והאדמה, תנאים שצפויים להחמיר בעשורים הקרובים. אם התחזיות האקלימיות יתממשו, המחוז זה יעמוד בפני אתגר משמעותי בהפקת יין איכותי.

 

בעלי היקבים מנסים להפחית את ההשפעות ההרסניות על ידי תשומת לב מדוקדקת למיקום הכרמים, בחירה של זנים עמידים יותר לשינויי טמפרטורה ועיצוב הקרקע כך שתשמור על מים. אחת הדרכים בהן נוקטים כבר במחוז דורו, היא גידול גפנים בגבהים שונים. זנים מסוימים נשתלים בגבהים בהם ישגשגו גם לאחר העלייה הצפויה בטמפרטורות.

 

עם זאת, חלק מהגורמים בענף לא מוכנים אפילו לדון בהשפעת ההתחממות הגלובלית, מחשש לירידה בערך של היינות שלהם בעשורים הקרובים, שתאלץ אותם לנקוט בצעדים קיצוניים ומיידיים של הכנה לקראת השינויים. לטענתם, עדיין לא הגיע הזמן לפעול בנושא. 

 

גורמים אלה זוכים לחיזוק מצידם של חלק מהמדענים, שטוענים כי חלק מהתחזיות שגויות. כך למשל, דניאל קין ממכון סקריפס לחקר הים בסן דייגו, טוען כי יש לבצע עוד מחקר רב לפני שמגיעים למסקנות חותכות בדבר השפעת ההתחממות על הכרמים. "אנחנו זקוקים לנתונים של 4-5 עשורים כדי להסיק מגמות מהימנות", אמר. עם זאת, קין הכיר בכך שהטמפרטורות נמצאות בדרך למעלה, ולא צפויות להפסיק לצמוח בקרוב.  

 


פורסם לראשונה 26/11/2011 16:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים