שתף קטע נבחר

 

"בלשים" בתחריר: "נזרוק אותך עכשיו לכלא"

הפגנות סוף השבוע עברו בשקט יחסי, אבל האלימות בכיכר המרכזית בקהיר רק גדלה לקראת הבחירות מחר. שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" מתאר כיצד כמעט נפל לניסיון עוקץ

מחר אמורות להיפתח הבחירות במצרים, ובזמן שהפגנות סוף השבוע עברו בשקט יחסי, האלימות בכיכר תחריר רק גדלה. מרואן היה אחד ממצרים רבים שפגשתי ב"הפגנת המיליונים של ההזדמנות האחרונה", שערכו ביום שישי פלגי האופוזיציה. הוא סיפר שהגיע הביתה, לקהיר, לחופשה של כמה ימים ממקום עבודתו הקבוע במלון פאר באתר נופש ידוע. משפחתו, כך טען, גרה באחד הרחובות הסמוכים לכיכר, ולכן הוא קפץ לראות את המפגן ההמוני בכיכר.

 

 

מרואן לא ממש חש סולידריות עם המפגינים בכיכר. מבחינה פוליטית אין לו כל טענה נגד הצבא, שמהווה ערובה לסדר וליציבות. גם מובארק, לדבריו, לא היה כל כך נורא. "אלה שמארגנים את ההפגנות כאן מקבלים כסף מגורמים מחו"ל. ידיים זרות בוחשות בנעשה כאן", הוא פרט בפני את תיאוריית המזימה, שלא מעט מצרים מאמינים בה.

 

הפגנת המיליון בכיכר א-תחריר. "גם מובארק לא היה נורא" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנת המיליון בכיכר א-תחריר. "גם מובארק לא היה נורא"(צילום: AFP)

 

הוא הציע שנלך לפגוש בן דוד שלו ונדבר על פוליטיקה במקום שבו הם ירגישו יותר חופשיים להביע את דעותיהם, שלא תואמות את אלו של המפגינים בכיכר זו. אחרי שיחה ארוכה ומעניינת, שהתנהלה על כוסות בירה, סמוך לגדת הנילוס, הרחק מאנשים אחרים, מרואן אמר שהוא קופץ לקנות סיגריות. זה לקח לו די הרבה זמן. כשחזר החלטתי לשוב לכיכר, אלא שאז הגיעו למקום שני צעירים לבושים במעילי עור, ותוך כדי צעקות ואיומים הציגו את עצמם כבלשי משטרה ודרשו ממני להציג בפניהם תעודת זהות.

 

אמרתי שזו נמצאת במלון והתשובה שלי העלתה את רף האלימות הגופנית והמילולית של השניים. אחד מהם תפס בחוזקה את זרועי וצרח: "מה פתאום אין עליך תעודת זהות? אנחנו נזרוק אותך עכשיו לכלא". שחררתי את זרועי בכוח ואמרתי לו שלא עשיתי דבר ולכן אין כל סיבה שיטריד אותי. "תראה לי את התיק שלך", הוא צרח. פתחתי את התיק לביקורת. "ומה זה?", הוא נופף מולי לפתע בשקית נייר שלא הייתה שם לפני כן. "סמים", הוא ענה בעצמו. "אנחנו הולכים עכשיו למשטרה".

 

"אני לא מעשן ולא משתמש בסמים, ואני אשמח שתיקחו אותי למשטרה", הגבתי.

 

הפגנה בקהיר בסוף השבוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בקהיר בסוף השבוע(צילום: EPA)

 

כאן התערב בשיחה מרואן, בתואנה שהוא רוצה לעזור לי: "תשלם לו כסף, כי אם הם יזעיקו שוטרים, המצב יהיה חמור מאוד". עניתי שאין לי כסף ואין לי בעיה שיקראו לשוטרים, אבל ההתעקשות שלי רק העלתה את חמתם של ה"בלשים", שהחלו לדחוף אותי באלימות. בסוף ניצלתי רגע של התייעצות ביניהם כדי להימלט לרחוב הסמוך ולעלות על מונית השירות הראשונה שעברה שם.

 

העימות החם: ה"אזרחי" נגד "הצבאי"

חוויה לא נעימה זו אינה משתווה, כמובן, לתקיפות המיניות שחוו בימים האחרונים שדרנית הטלוויזיה הצרפתית, קרולין סינז, בידי בריונים סמוך לכיכר "א-תחריר", והבלוגרית המצרייה-אמריקנית, מונה אלתחווי, בידי אנשי כוחות הביטחון, שעצרו אותה במהלך ההתנגשויות עם המפגינים. היקף תקיפות העיתונאים עדיין לא מגיע לממדים של ערב התפטרות הנשיא מובארק, אבל שוב, ככל שעולה המתח הפנימי בין המחנות הפוליטיים היריבים - עולה רף העוינות כלפי הזרים.

 

בלוגרית העירום המצרית גורשה מהכיכר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הפגנת התמיכה ההמונית במשטר הצבאי, שהתקיימה ביום שישי בקהיר במקביל ל"הפגנת המיליונים" בא-תחריר, והוציאה לראשונה לרחובות מאות אלפים שהביעו התנגדות קולנית לדרישות האופוזיציה, רק חיזקה את החשדנות הרבה. לא מעט ממפגיני א-תחריר כבר לא חשים בטוח נוכח ההתגייסות המרשימה של נאמני הממסד ורואים מרגלים ומלשינים בכל מקום. גם פושעים מנצלים את אווירת האי-ודאות וחוסר הביטחון הכללי.

 

שני המחנות היריבים, ה"אזרחי" וה"צבאי", מתעתדים לקיים היום (א') עוד "הפגנות מיליונים" מקבילות, פחות מ-24 שעות לפני פתיחת הקלפיות לבחירות ההיסטוריות לפרלמנט. למרות קריאות של משקיפים חיצוניים ושופטים מצרים לבטל את ההצבעה, בשל חוסר יכולת טכנית לפקח על קיומה, עומדת המועצה הצבאית העליונה על עריכת הבחירות, ואף החליטה להאריך את סיבוב ההצבעה הראשון מיום אחד ליומיים.

 

האחים המוסלמים נגד אל-בראדעי

לאחר שההפגנות של יום שישי חלפו בשקט יחסי, בשבת עברה זירת העימות בין המפגינים האזרחיים (ביניהם גם פעילים אסלאמיים רבים), לבין כוחות הביטחון - ממשרד הפנים לקריית הממשלה והפרלמנט בקהיר.

במהלך ניסיון של המפגינים למנוע מראש הממשלה הממונה, ד"ר כמאל אל-גנזורי, להגיע למשרדו ולהתחיל בהרכבת ממשלתו החדשה, נדרס אחד המפגינים על ידי רכב של כוחות הביטחון ומספר מפגינים אחרים נפצעו.

 

אל-גנזורי החל בהתייעצויות עם גופים פוליטיים שונים, והבטיח לשתף בממשלתו את כל הזרמים, כמו גם את "צעירי המהפכה". אבל אנשי המחנה האזרחי דוחים על הסף את מינויו של אל-גנזורי - איש המשטר הקודם - ודורשים למנות אחד ממנהיגיהם כראש ממשלת הצלה לאומית עוד לפני תחילת הבחירות.

 

השם המועדף על צעירי המהפכה הוא ד"ר מוחמד אל-בראדעי, לשעבר מזכ"ל סוכנות הגרעין של האו"ם - כך העלה משאל בזק שנערך בכיכר. אולם האיסלאמיסטים, שמספרם בכיכר גדל והולך, מתנגדים נחרצות למינויו. אל-בראדעי הסכים אמש להתמנות לראש ממשלה ולוותר על המרוץ לנשיאות, אבל כלל לא בטוח שהודעתו זו היא שתביא את הרגיעה לתחריר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האיסלאמיסטים משתלטים על הכיכר
צילום: AFP
אל-בראדעי. הסכים להתמנות לראש ממשלה
צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN MILITARY OFFICE
מומלצים