שתף קטע נבחר

 

מצרים הולכת לקלפי: חשש מאלימות ומשחיתות

ההליך הדמוקרטי ההיסטורי והמפותל החל הבוקר עם פתיחת 3,307 הקלפיות בתשעה מחוזות. כוחות הביטחון נפרשו, פעילים מצטיידים במצלמות. "אל תחששו מניצחון האיסלאמיסטים", אמר לי פעיל "האחים המוסלמים". המופתי: "מי שלא יצביע - יחטא"

"גם אם יציעו לכם כסף, עבודה או אפילו פרוסת לחם - אל תסכימו לקבל זאת עבר קולכם בבחירות, שכן מדובר בעבירה חמורה" - כך נשמע איש דת מבוגר בתשדיר טלוויזיה שהוקרן אמש במצרים, בתקווה שהמסר יופנם עם תחילת הבחירות ההיסטוריות במדינה שנפתחות היום (ב'), בפעם הראשונה מאז הפלת הנשיא חוסני מובארק. במקביל לאלפי השופטים והמשגיחים החיצוניים, נפרשו בקלפיות שוטרים וכוחות צבא שאמורים למנוע הפרעות, על רקע חשש מאלימות גוברת.

 

מצרים לקראת בחירות - כתבות אחרונות ב-ynet:

טנטאווי לעם המצרי: אני מתחנן - לכו להצביע

מדריך לקראת הבחירות: מי נגד מי במצרים?

בפעם התשיעית: פיצוץ בצינור המוביל גז ממצרים

טנטאווי נאחז בכסא: לא נסכים ללחץ על הצבא

יום לפני הבחירות: ניצחון ראשון לאחים המוסלמים

 

האתגר העומד בפני כוחות הביטחון והמשגיחים עצום: 17.5 מיליון בעלי זכות בחירה יוכלו להצביע ביומיים הקרובים ביותר מ-3,307 קלפיות בתשעה מחוזות, בשלב הראשון של הבחירות לבית התחתון בפרלמנט. למעלה מ-350 אלף בעלי זכות בחירה יצביעו ב-163 מדינות מחוץ למצרים, בהן ישראל. בסך הכול יוצבו במהלך כל חודשי הבחירות 18 אלף קלפיות, שבהן יתמודדו למעלה מ-6,000 מועמדים.

  

הרחוב המצרי מתכונן לבחירות, טנטאווי קורא להמונים להצביע

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"עבור השופט, הקלפי היא כמו איבר בגופו. אפילו אם המשטרה והצבא מאבטחים, השופט אחראי", תיאר אחמד אל זינד, ראש מועדון השופטים במצרים, את תפקיד חבריו המפקחים על הבחירות החופשיות הראשונות במדינה מאז "מהפכת הקצינים" ב-1952.

 

תור מחוץ לקלפי בקהיר, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תור מחוץ לקלפי בקהיר, הבוקר(צילום: רויטרס)

  

רשת "אל-ג'זירה" דיווחה על חששות ביטחוניים מפני אלימות נגד אנשי מפלגת השלטון לשעבר,

ומפני עימותים בין תומכי מועמדים יריבים. גורם מצרי בכיר רשמי מסר כי המועצה הצבאית העליונה הכינה תוכנית ביטחונית לאבטחת מחוזות הבחירה. "יחידות הצבא נוקטות בשורת צעדים כדי לקיים את הבחירות ולעמוד בפני כל מעשה של פורענות שעלול להשפיע על מהלכן", הוא אמר.

 

"לשמור על הכוח בידי האנשים"

4,765 שופטים יפקחו על שלושת סבבי הבחירות, וידווחו על כל הפרה לוועדת הבחירות העליונה. כך דיווחה רשת CNN. אך לא רק גורמים רשמיים מבקשים לשמור על טוהר הבחירות. גם פעילים פוליטיים ואזרחים מן השורה, מעודדים מהשפעתם על המהפכה, אמרו כי ינסו למנוע מעשי שוחד ורמאות. "אני הולכת עם המצלמה שלי. אני אדבר עם אנשים ואתעד כל צעד", צייצה ליליאן ווגדי, פעילה שנהנית מ-23 אלף עוקבים בטוויטר.

 

רחובות קהיר. חשש מאלימות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רחובות קהיר. חשש מאלימות(צילום: רויטרס)

 

היא הבטיחה להעלות לרשת כל ראייה לשחיתות ולפעול בשיתוף קבוצות פעילים כדי לחשוף את המעשים. "זוהי אחריותו של כל אחד", צוטטה ברויטרס, "לראשונה, הכוח בידי האנשים ויש לשמור על כך".

 

הפעילים חוששים שמועמדים עשירים או ממומנים היטב ישתמשו בטקטיקות כגון חלוקת מזון ותרופות לבוחרים כדי להשפיע על התוצאות. כדי להילחם בתופעה, הנפיקה ועדת הבחירות העליונה 25 אלף רישיונות פיקוח על הבחירות.

 

מתפלל באזור כיכר א-תחריר מול כוחות ביטחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתפלל באזור כיכר א-תחריר מול כוחות ביטחון(צילום: רויטרס)

 

בעיה נוספת היא הליכי הבחירה המסובכים והסברתם - במיוחד לפשוטי העם והאנלפבתים. כדי לפשט מעט את ההליך אימצה כל מפלגה סמל שמופיע על הפתקים. כך, למשל, מפלגת "החופש והצדק" המזוהה עם "האחים המוסלמים" בחרה במאזני צדק; "אל-וופד" הליברלית והבורגנית מיוצגת על-ידי דקל; וגם סמלי פירמידה, אוטובוס, אופניים ומפתח ורבים אחרים - כולם נמרחו על כרזות ענק בכל פינותיה של קהיר וערים גדולות אחרות.

 

המופתי של מצרים: חובה דתית להצביע

אתמול בכיכר א-תחריר יצרו מפגינים מחיצות בין המינים: מעגל גדול של גברים הקיף נשים אדוקות, חלקן עם ילדיהן האיסלאמיסטים לא מחכים לניצחונם בבחירות, הם כבר משליטים את חוקיהם. "אל תחששו כל כך מניצחון האיסלאמטיסטים", אמר לי פעיל צעיר של "האחים המוסלמים". "אנחנו במצרים חברה מסורתית, יש לנו ערכים שונים משלכם, ואנחנו רוצים לשמור עליהם. לא כל המוסלמים רוצחים כמו אנשיו של בן-לאדן".

 

ערב הבחירות, מפגינים בכיכר תחריר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בינתיים ניתן כבר לשמוע קולות על היום שאחרי הבחירות הפרלמנטריות. מפלגת "אל-ווסט", שחבריה הם פורשי "האחים המוסלמים", פרסמה הודעה בה נאמר כי "הבחירות לפרלמנט הן חצי הדרך לקראת המדינה המיוחלת". בהודעה קרא מזכ"ל המפלגה, מוחמד א-סמאן, לצעירים המפגינים בכיכר תחריר להצטרף לצעירי מפלגתו ולהשתתף בפיקוח ואבטחת הקלפיות.

 

המופתי של מצרים, ד"ר עלי גומעה, הצטרף לקריאת ההנהגה להמונים "לצאת ולהצביע".

בפסק הלכה שפרסם אתמול קבע כי ההשתתפות בהן מחויבת על פי ההלכה "ומי שיתעלם ממנה – יחטא". מוקדם יותר קרא ראש המועצה הצבאית העליונה, פילדמרשל מוחמד חוסיין טנטאווי, לעם המצרי להצביע בהמוניו כדי ליצור "פרלמנט מאוזן, שמייצג את כל הקבוצות".

 

הבחירות שייפתחו היום הן תחילתו של תהליך סבוך וממושך שיכלול שלושה סבבים. בשלב הראשון, שמתחיל הבוקר ויימשך עד אמצע ינואר, ייבחרו הנציגים לבית התחתון. בשלב השני, בין 29 בינואר ל-11 במרס, ייערכו הבחירות לבית העליון. בסך הכול ייבחרו 498 נציגים לפרלמנט (שאליהם יצטרפו עשרה ממונים). בתום הבחירות הללו, תורכב מתוך הפרלמנט ועדה שתעסוק בניסוח החוקה החדשה של מצרים. החוקה תובא למשאל עם ורק אז יתקיימו הבחירות לנשיאות, לפי הבטחת טנטאווי "לא יאוחר מ-30 ביוני 2012".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 27/11/2011 23:47

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
1.5 מיליון בעלי זכות בחירה בשלב הראשון
צילום: רויטרס
אחמד נגיב, מפעילי תחריר שהחליט לרוץ לפרלמנט
צילום: AP
מפגין בכיכר תחריר, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים