שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה: מלחמה חסרת תקדים במגיפת ההשמנה

הקבינט החברתי כלכלי אישר תוכנית שמטרתה להילחם במגיפת ההשמנה ולקדם אורח חיים בריא. בין ההחלטות: איסור על מכירה של מוצרים עם שומן טראנס ופרסום של מזון משמין בשעות צפיית שיא וצפיית ילדים, ביטול הצורך באישור רופא לחדר הכושר והוצאת המזון המשמין מביה"ס. העלות: 200 מיליון שקלים

מדינת ישראל נגד מגיפת ההשמנה: הקבינט החברתי כלכלי אישר היום (ב') פה אחד את הצעת משרדי הבריאות והחינוך לתוכנית הלאומית לקידום אורח חיים פעיל ובריא. על פי התוכנית, שנועדה להתמודד עם מגיפת ההשמנה והסוכרת ושתקציבה יגיע בשנים הקרובות ליותר מ-200 מיליון שקלים, ייאסר שיווק מזון בעלת תכולת שומנים גבוהה, יבוטל הצורך באישור רופא לחדר הכושר וקופות החולים יתוקצבו לצורך פעילויות וסדנאות הרזיה.

 

עוד על השמנה ודיאטה:

דו"ח השמנה: ישראליות במקום 2 אחרי טורקיה

"נזקי ההשמנה בישראל - 10 מיליארד ש' בשנה"

מכת מדינה: מחצית מהישראלים סובלים מהשמנה  

 

מגיפת ההשמנה תוקפת את ישראל כבר שנים ארוכות. כמעט כל ישראלי שני נמצא במצב של עודף משקל ואחד מכל שמונה סובל מהשמנת יתר. מחקרים הוכיחו כי אדם שמן באופן חולני ימות עשר שנים מוקדם יותר בממוצע, לעומת אדם במשקל תקין. כל 15 ק"ג עודפים מעבר למשקל התקין מעלים את הסיכון לתמותה מוקדמת ב-30%.

 

מגיפת ההשמנה מדאיגה במיוחד בקרב הילדים. על פי דו"ח של ארגון המדינות המפותחות (OECD) שפורסם בשנה שעברה 26% מהילדים בישראל סובלים מעודף משקל. ילדים שלהם לפחות הורה אחד שמן נמצאים בסיכון הגדול פי שלושה-ארבעה להיות שמנים בעצמם. ההשמנה גובה גם מחיר כלכלי כבד: עלותה למשק הישראלי מגיעה לכשישה מיליארד שקלים בשנה.

 

התוכנית החדשה, שהונחתה על ידי ועדה מקצועית ומבוססת על המלצות שנבחנו והוכחו יעילות במדינות שונות, תפעל הן ברובד הלאומי, בתוכנית ארצית המכונה "בית ספר מקדם בריאות", והן ברובד המקומי, שיכלול את תוכנית "עיר פעילה ובריאה". בנוסף תפעל התוכנית ברובד החקיקתי, באמצעות חוקים ותקנות הקשורים לצריכת מזון בריא והנגשת פעילות גופנית לאוכלוסיה. במהלך השנה הקרובה יופעל פיילוט בעשר רשויות, כשהמטרה היא להרחיב את התוכנית לכלל הישובים בישראל במהלך השנים הקרובות.

 

רשויות מקומיות: הקמת מתקני ספורט

על פי התוכנית תקבלנה רשויות מקומיות תמרוץ לביצוע תוכניות לפעילות גופנית בשטחים פתוחים, כולל קבוצות הליכה, הקמת מתקני ספורט ושבילי אופניים.

 

כיבוד קל בעבודה: פירות וירקות

משרד האוצר הונחה לבחון שינוי בפקודת מס הכנסה במטרה לכלול ברשימת ההוצאות משרדיות המאפשרות ניכוי מס בגין "כיבוד קל" גם פירות וירקות. המטרה: לעודד הגשה שלהם במהלך הישיבות, במקום בורקסים ועוגות המכילים כמויות גבוהות של שומן. בנוסף, יוקם צוות שיבחן תוך ארבעה חודשים את דרכי הפעולה להעלאת המודעות של מעסיקים לחשיבות ההשקעה בקידום הבריאות בקרב העובדים, באמצעות פעילויות ספורט ופתיחת חדרי כושר.

 

בתי הספר: בלי מזון משמין

גם בתי הספר יפעלו במטרה להילחם במגיפה בקרב ילדים ובני נוער. במסגרת התוכנית יפעל משרד החינוך לאכיפת ההגבלה על מכירת מזון בעל ערך תזונתי נמוך במכונות ובקפיטריות בבתי הספר. 

 

איסור על מכירת מזון עתיר שומן 

הממשלה גם תשקול לעודד את הצרכן הישראלי להעדיף רכישת מוצרי מזון בעל ערך תזונתי גבוה, כמו לחם מחיטה מלאה, ובכך להביא לירידה במחירם. כמו כן שר הבריאות ייתבקש לאסור ייצור, ייבוא ומכירה של מזונות העשירים בשומן טראנס, כמו מרגרינה ומאפים, המגבירים את הסיכון ללקות בהתקפי לב ושבץ מוחי. הממשלה גם תגביל את פרסום המזון בעל ערך תזונתי נמוך בשעות צפיית ילדים ובשעות צפיית שיא.

 

מסעדות: יחוייבו לציין ערך קלורי

בנוסף, במסגרת התוכנית יתקין משרד הבריאות תקנות שמטרתן להסדיר את החובה לסימון הערך הקלורי של מזון מוכן, שנמכר ברשתות המזון, המזון המהיר ומסעדות. בחלק מהמדינות בארצות הברית כבר קיימת חובה דומה, להצגת הערך הקלורי של מזון במסעדות.

 

משרד החקלאות: פיתוח זנים בריאים יותר 

צעד נוסף עליו הוחלט בתחום המזון הבריא הוא כי משרד החקלאות ופיתוח הכפר יפעל לפיתוח זני פירות וירקות בעלי ערכים תזונתיים משופרים מעבר לערכם הקלורי. זנים אלו אמורים להכיל כמויות גבוהות יותר של ויטמינים ומינרלים.

 

חדר כושר: לא צריך אישור רופא 

במטרה להגביר את תחום הפעילות הגופנית יבוטל הצורך בקבלת אישור מרופא המשפחה או רופא הילדים למכון הכושר, לנערים מגיל 14 ואילך. במקום זאת יתבקשו המתאמנים לחתום על הצהרת בריאות שתוגש ישירות לחדר הכושר.  קופות החולים יקבלו תקצוב מיוחד לצורך קידום בריאות, הכולל קבוצות תמיכה וטיפול להורדה במשקל, טיפול בסוכרת, סדנאות להורים ולילדים שמנים וייעוץ דיאטני למבוטחים.

 

כאמור, תקציב התוכנית יעמוד, בין השנים 2011 עד 2015, על יותר מ-200 מיליון שקלים, כאשר משרד הבריאות צפוי להשקיע לפחות 175.5 מיליון שקלים, משרד החינוך כ-15 מיליון שקלים ומשרד התרבות והספורט כ-10 מיליון שקלים לטובת הנושא.

 

"זהו מאבק באדישות ואנו נעמוד בו ונוביל", אמר פרופ' רוני גמזו מנכ"ל משרד הבריאות. "אנו נחושים להציב בראש סדרי העדיפויות את שיפור התזונה, פעילות גופנית, הפחתת ההשמנה ודאגה לבריאות. זה מהלך מורכב וקשה לשינוי הרגלי הצריכה, תוך נקיטת צעדים בתחום תעשיית המזון".

 

"אנחנו מודאגים מאוד ממגיפת ההשמנה", אומר ל-ynet ד"ר איתמר גרוטו, ראש שרותי בריאות הציבור במשרד הבריאות המרכז מקצועית את התוכנית. "יש לנו נתונים קשים מאוד של השמנה בקרב ילדים ומבוגרים כאחד ומכאן עלה הצורך להקים תוכנית רב משרדית למלחמה בהשמנה, שהיא מגיפה לכל דבר. אנחנו רק בתחילת הדרך ובונים את התוכנית אך מקווים שבמקביל לצעדים שננקוט ולפרסום הנרחב שנקדיש לעניין, הציבור ישתתף, יגלה מודעות ואף ידרוש בעצמו את אורח החיים הבריא המגיע לו".

 

החלטת הקבינט צפוייה לקבל תוקף של החלטת ממשלה בתוך שבועיים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השמנה בישראל. אחד מכל שני ישראלים סובל מעודף משקל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים