בקרוב: רפורמה בהערכות שווי חברות בשוק ההון
רשות ניירות ערך הציגה בכנסת שתי רפורמות בתגובה לטענות על כשל בתחום הערכות השווי בשוק ההון ובמטרה למנוע ניגודי עניינים: אחת תגביר את הפיקוח על רואי חשבון המבצעים הערכות השווי. השנייה תחייב את המוסדיים לערוך בעצמן הערכות שווי לחברות
רשות ניירות ערך עומדת לפרסם שתי רפורמות להחמרת הפיקוח על הערכות השווי של חברות שהן גורם מפתח בהתנהלות שוק ההון ובהשפעתו על המשקיעים. רפורמה אחת תביא להקמת מוסד לפיקוח על רואי חשבון מבצעי הערכות השווי. השנייה תחייב את המוסדיים שמובילים חיתום בהנפקות של ניירות ערך לעשות הערכות שווי עצמאיות של החברה המנפיקה במקום לסמוך על הערכותיה מחשש לניגודי עניינים עם המעריך.
- המפקח על שוק ההון: להגדיל את הקנסות בתחום
- סכנה בשוק ההון? דימוי שלילי מופרז
ועדת הכספים מזהירה מפני חוק שיפגע במשקיעים זרים
הפיקוח על רואי החשבון יהיה באמצעות מוסד מהדגם הקיים בארה"ב (PCOB). הרשות תעגן את הרפורמות בחקיקה שתוגש בקרוב לאישור הכנסת. הרשות דיווחה על כך היום (ב') לוועדת הכספים בדיון אשר חשף את הכשל הקיים בשוק ההון בתחום הערכות השווי, שנערך ביוזמת ח"כ זהבה גלאון (מרצ). הרשות לא הופתעה וחשפה בתגובה את הצעדים שהיא נוקטת לצמצום המחדל בהרחבת הפיקוח והבקרה על השחקנים בשוק.
שני צדדים למטבע
מה שוות תחזיות ה"מומחים" בשוק ההון?
ד"ר גלי אינגבר
על רקע המשברים באירופה ובארה"ב מפרסמים המומחים תחזיות שונות: אלה קוראים לברוח מהבורסה ואלה מדרבנים לחפש מציאות. האמת היא שבעוד אנחנו מתפתים להיתלות ב"אילנות גבוהים", למעשה אף אחד לא יודע יותר מאיתנו. העצה הכי טובה: ללמוד על הנעשה בשוק - ולסמוך על עצמכם
היא ציינה כי "הערכות השווי משפיעות על רכישה, מכירה ומיזוגים של חברות כמו גם על חלוקת דיבידנדים לבעלי מניות, אבל המעריכים אינם תחת פיקוח, למרות שלא אחת הם נמצאים בקשרים עסקיים עם אותם גופים שהם אמורים לנתח באופן אובייקטיבי, וכך הם הופכים לעושי דברם, בכוונה או לא".
לדבריה, התופעה יוצרת "כר פורה לניצול של מידע 'אובייקטיבי' כביכול למטרות עשיית רווח מפוקפק, כפי שקרה בפרשה של מכירת חברת מכתשים-אגן על ידי כור של נוחי דנקנר. בעסקה זו עמדה כור לגרוף רווח של עשרות מיליוני שקלים כתוצאה מהערכת שווי מוטה שנקבעה לה". היא ציינה גם את הערכת השווי של פרטנר שפורסמה אתמול, הגבוהה ממחיר השוק שלה.
"הערכות אלה נעשות על גב הציבור שנדרש לשלם את המחיר בתספורות שבעלי השליטה מבקשים לעשות לחובות שלהם", הסבירה גלאון את מטרת הדיון לאלץ את רשות ניירות ערך לסגור את התחום הפרוץ שאיננו מוסדר, בנהלים או חקיקה שיחייבו שקיפות והעדר ניגוד עניינים. תגובת הרשות גילתה שהיא מתפרצת לדלת פתוחה.
נציגת רשות ניירות ערך אמרה כי אכן יש בעיה בהערכות השווי המופרכות, אבל לאו דווקא בהיעדר פיקוח על החברה המעריכה או בהיעדר שקיפות בהערכת השווי. "הרבה פעמים כשמסתכלים על הערכת שווי מופרכת, המידע החשוד מופיע בהערכה עצמה והיה זמין למשקיעים".
גם חוק ניירות ערך נדרש לעניין והוא מחייב לספק בהערכת השווי לא רק מה הערך אלא גם על איזו מתודולוגיה מתבססת ההערכה ואילו ניתוחי רגישות נעשו, כלומר כל גילוי נאות שמשרת את האינטרס הציבורי. עם זאת את הפרצות שקיימות בתהליך צריך לסגור בהידוק הפיקוח ברפורמות האמורות, ובהוספת "שומרי סף" למערך הבקרה והפיקוח. מה שחסר לרשות זה תקנים בעיקר ליישום הפיקוח על הערכות השווי של רואי החשבון.
עו"ד עמי גיל, ראש הקליניקה לאינטרס הציבור בשוק ההון במרכז האקדמי למשפט ועסקים רמת גן, הציע לרשות להוסיף כללים ברורים של המותר והאסור בהתקשרות להערכת שווי ועם מי מותר או אסור להתקשר. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אשר התוודה כי לא היה מודע לבעיה עד לדיון, ביקש מהרשות לדווח על התקדמות הרפורמות תוך חצי שנה אם החקיקה המתוכננת שלהן לא תגיע לפני כן לאישור הוועדה.
מגבירים את הפיקוח
צילום: index open
מומלצים