בחירת דיור מוגן: תתפלאו כמה העיצוב חשוב
כפר גמלאים במושב או בניין בעיר? כמה מרחק צריך לעבור מהכניסה לחדר? מה כיווני האוויר והאם יש די מקומות אחסון בדירה? עצות לבחינת דיור המוגן על פי תכנון השטחים הציבוריים ועיצוב הדירה
ההשוקלים לעבור לדיור מוגן? לפני החלטה על מעבר לפרויקט שכזה, חשוב לבחון אותו היטב ולראות אם התכנן והעיצוב שלו עונה על הצרכים שלכם. שלל האפשרויות כיום בתחום, מאפשרות לכם לא להתפשר. אז למה חשוב לשים לב?
תכנון השטחים הציבוריים
קיימים שני סוגים עיקריים של דיור מוגן: כפרי גמלאים שנמצאים בדרך כלל במושבים וישובים בעלי אופי כפרי, ובנייני דיור מוגן בתוך העיר, בעלי אופי יותר אורבני.
בשני המקרים חשוב להקפיד לוודא כי נוח להתנייד במקום, אולם בכפרי גמלאים המשתרעים על שטחים של עשרות דונמים, צריך לבחון במיוחד את מיקום יחידת המגורים על פי המרחק מהמבנה הציבורי, שכן בגיל זה קיימת מוגבלות בניידות שהולכת ומחריפה עם השנים.
יש גם לבדוק שקיימים של מעברים מקורים מחום השמש ומימי גשם וקור, כיוון שאלה מעודדים את הדיירים לצאת החוצה לחילוץ עצמות, לבקר שכנים ועוד. בנוסף מומלץ לבקר בהם ולבדוק אותם בשעות שונות לאורך היום. רוח מערבית הנושבת ומביאה עימה ריח הישר מהרפת, איננה חוויה נעימה לחלק מהאוכלוסייה.
בשני המקרים מומלץ לבדוק את שטחי הגינון והמתקנים – האם הם מטופחים? האם יש מספיק פינות מוצלות למנוחה? האם ישנם מתקני ספורט פעיל כמו כדורת או מיני גולף? האם ישנם מתקנים לנכדים? נושא נוסף ולא פחות חשוב הוא האבטחה - רצוי שהמקום יהיה מגודר ומוגן על ידי חברת אבטחה מקצועית 24 שעות ביממה.
בנוסף, יש לוודא שבית הדיור המוגן נמצא בקרבה למרכז מסחרי, לבתי קשיש או מתנ"סים, קופות חולים וכדומה, הכל בהתאם לצרכים ולהרגלים של הקשיש או הקשישה. יש גם לשקול את מידת הקרבה של בית הדיור המוגן לילדים ולנכדים כדי למנוע מצבים שיקשו עליהם להגיע ולבקר לעיתים קרובות.
תכנון הדירה
גודל: הדירות בדיור מוגן קטנות משמעותית בדרך כלל מדירות המוצא של הדיירים ויש לוודא כשיש מקום לריהוט המתוכנן.
מיקום: מומלץ לבחור את המיקום על פי העדפה אישית ובמסגרת מגבלות התקציב – דירה עם מרפסת או צמודת גינה. יש מי שמעדיפים להתגורר במבנה הראשי, בעיקר בבודדים או בבעלי מוגבלויות פיזיות קשות.
כיווני אוויר: את כיווני האוויר יש לבחור על פי העדפה אישית – למי שסובל מחום מומלץ לבחור בדירה צפונית, ולהיפך. רצוי כי מן המרפסת יהיו מבטים פתוחים אל הנוף ולא אל מבנה צמוד ובענייני המרפסת מכיוון שהיא מהווה פינת אירוח. כדאי לבדוק שהיא מקורה ומוגנת משמש.
מקומות אחסון: בחלק מהפרויקטים ניתן לקבל נוסף לדירה מחסן, המאפשר אחסון ושמירה על חפצים וזיכרונות. בכל מקרה, חשוב לבדוק שהדירה מכילה מספיק ארונות ומקומות אחסון ואם לא האם ניתן למצוא וליישם פתרונות אחסון נוספים.
תכנון עתידי: יש לקחת בחשבון מצבים עתידיים אפשריים, בהם יהיה צורך להכניס לדירה עובד זר, ולכן יש לבדוק שיהיה מקום לשכן אותו וששרותי האורחים מתאימים גם לשימוש רחב יותר.
חדרי רחצה: יש לוודא שהמקלחון מרווח מספיק ושיש ידיות אחיזה בטיחותיות, כמו כן, חשוב לבדוק שהריצוף מונע החלקה. אם מדובר בני הזוג שבחרו לישון בנפרד והסלון משמש גם חדר שינה – רצוי שחדר השירותים הסמוך לסלון יכיל גם משטח כיור, ארונית ואפילו מקלחון.
דלתות רחבות: יש לוודא שדלתות הדירה מאפשרות מעבר עם כסא גלגלים ורוחבן לא פחות מ-90 ס"מ. בנוסף יש לוודא שדלתות האמבטיה נפתחות דו כיוונית למקרה ויהיה צורך לסייע לדייר בשעת מצוקה.
כביסה: למי שמעדיפים לכבס בעצמם ולא להשתמש בחדר הכביסה הציבורי, יש לבדוק שיש מקום לאחסן את מכונת הכביסה והמייבש.
מטבח: גם כאן, המטבח קטן יותר מהמטבח בדירת המוצא ויש לוודא שיש מקום למקרר גדול ולניצול מקסימלי של מקום לפתרונות אחסון. בנוסף רצוי לוודא שיש אוורור למטבח למניעת ריחות בדירה ובמסדרונות.
שליטה במיזוג האוויר: חשוב לבדוק שמיזוג האוויר נמצא בשליטה אינדיבידואלית ושישנם גם פתרונות לחמום הדירה.
ניסיון אישי
הטיפ החשוב ביותר לפני ההחלטה הסופית על מעבר לבית דיור מוגן, הוא לשכור במקום דירה לחודש-חודשיים ולהתנסות במעבר הדרגתי. כך תוכל לגבש באופן סופי את החלטתכם מבלי לאבד את תחושת הביטחון שיש לאן לחזור במידה שתתחרטו.
הכותבת היא אדריכלית ממשרד כנען שנהב אדריכלים, המתמחה בתכנון בתי אבות ודיור מוגן