פרשת נויבך: "לא נניח לבעלי השררה לפגוע בנו"
בעקבות פרשת קרן נויבך, חתמו עשרות עיתונאים על "גילוי דעת להגנה על המקצוע ועל העוסקים בו". בין החותמים: חיים יבין, ירון לונדון, אמנון אברמוביץ', גיא זהר, דנה ויס ומיקי חיימוביץ'
לראשונה מאז החלה ההתערבות הפוליטית לכאורה ברשות השידור, עיתונאים בכירים יוצאים כנגד המתרחש. בעמוד פייסבוק מיוחד שנפתח לצורך תחת הכותרת "גילוי דעת מאת עיתונאים בישראל", נכתב: "אנו, עיתונאים בישראל, מבהירים כי אנו ערבים זה לזה, ומחויבים להגנה על המקצוע ועל העוסקים בו, למען הציבור ובשליחותו.
עוד בפרשת נויבך
- מנכ"ל הרשות השנייה: "לאן נעלמה קרן נויבך?"
- אנשי תקשורת התכנסו למחות על הכוונה להדחתה
- עדכונים נוספים גם בפייסבוק של ynet תרבות ובידור
"מזה זמן פועלים כוחות איתנים, פוליטיים וכלכליים, להחלשת המקצוע תוך פגיעה בגופי תקשורת שונים ובאנשי המקצוע המסרבים לשרתם. העיתונאים החתומים על הודעה זו לא יניחו לבעלי השררה לפגוע בעיתונאים המחויבים אך ורק למקצוע שלהם".
ההחלטה לצאת בגילוי דעת באה על רקע הרעיון לשינוי לוח השידורים בקול ישראל והזזתה של קרן נויבך ותוכניתה "סדר יום" מרצועת הבוקר. זאת בהמשך להדחתה מתפקיד מגישת "מבט שני" בשל מה שהוגדר "לא עוברת מסך". המקרים של נויבך מתווספים לרצון להכפיף את הטלוויזיה החינוכית לרשות השידור כך שזו תהיה כפופה לשר הממונה על הרשות - ראש הממשלה בנימין נתניהו.
בהמשך לדברים שפורסמו, מביאים העיתונאים החתומים על גילוי הדעת את מקרה נויבך כמשל: "אנו עוקבים בדאגה אחר המתרחש ברשות השידור, והפרסומים הנוגעים לעתיד התוכנית 'סדר יום' ומגישתה, קרן נויבך. תמהנו על הדחתה מהגשת 'מבט שני'. קראנו על הניסיון לפטר את עורכת תוכניתה מירית הושמנד. עתה, עם גל הידיעות על הכוונה לסלק את 'סדר יום' מלוח השידורים, החלטנו להגיב.
"'סדר יום' היא דוגמה למהותה של תקשורת חופשית בכלל ולשידור הציבורי בפרט. במהלך שלוש שנות שידור יומי נתנה התוכנית קול לחלש ולאחר, תוך הסבר מעמיק לתהליכים החברתיים והכלכליים שעוברים על כולנו. אלה לוו באמון ניכר של הציבור, בנתוני האזנה ובאותות הערכה. אנו משוכנעים כי הנהלת רשות השידור, אשר מחויבת לשידור ציבורי מקצועי וביקורתי כאחד, לא תיתן את ידה לפגיעה שכזאת. העיתונאים בישראל יציבו חומה שתפריד באופן מוחלט בין בעלי השליטה, הון ושלטון, לבין המערכת המקצועית, כתנאי הכרחי לקיומה של עיתונות חופשית, בשם הציבור ולמענו".
העיתונאים שחתמו על גילוי הדעת הם: מיקי חיימוביץ', גיא זהר, גל גבאי, דנה ויס, יעל גולן, אודי סגל, אלון בן דוד, אמנון אברמוביץ', אמנון לורד, בן דרור ימיני, בן כספית, ברוך קרא, גיא רולניק, גריג דוידוביץ', דורון גלעזר, דרור פויר, זאב חספר, חיים יבין, חיים ריבלין, יגאל מוסקו, יגאל סרנה, ירון טן ברינק, ירון לונדון, לינוי בר גפן, מיה בנגל, מיקי רוזנטל, מירב ארלוזורוב, משה ליכטמן, משה שלונסקי, נדב איל, סטלה קורין ליבר, סיון קלינגבייל, סיון רהב מאיר, עמרי אסנהיים, עידן גרינבאום, עינת פישביין, קובי מידן, רביב דרוקר, רוני דניאל, רונן ברגמן, רועי צ'יקי ארד, רות יובל, רינו צרור, רמי רוטהולץ, רן רזניק, רענן שקד, שחר אלתרמן, שי גולדן ושי ניב.
מרשות השידור נמסר בתגובה: "ברשות השידור אין מדיניות של סתימת פיות או הפחדה של עיתונאים, ולא התקבלה שום החלטה להעביר את קרן נויבך מתכניתה ברשת ב'. לגבי התוכנית 'מבט שני', מנהליה של קרן נויבך העלו שורה של טענות על תפקודה המקצועי בטלוויזיה, וביקשו להחליפה. במקומה הוחלט שתגיש את התכנית העיתונאית והמגישה, נועה ברק.
"לגבי פיטורי עיתונאים, מדובר בבחינת המשך העסקתם של כמה עיתונאים ברדיו ובטלוויזיה, במסגרת ההסכם הקיבוצי מ-1974,
שבו נבחנת המשך העסקתם של כל העיתונאים העובדים פחות משלוש שנים ברשות השידור".
עוד נמסר כי "ברשות השידור מביעים צער על כך שעיתונאים רבים נופלים בפח של ספינים ושקרים שמפיצים גורמים אינטרסנטים בתוך הרשות ומחוץ לה, שחלקם מככב בדו"ח מבקר המדינה האחרון, החמור ביותר בתולדות רשות השידור. מצער שאגודת העיתונאים בתל-אביב לא מסיקה את המסקנות מהפסדה בבג"ץ האחרון ומנסה לייצר ספינים חדשים במקום לסייע לרשות השידור להיחלץ ממצבה הקשה, ולהציל את השידור הציבורי ממצוקתו".