תביעה: הרופאים לא איבחנו צליאק - וכרתו המעיים
במשך 30 שנה סבלה תושבת כפר סבא משלשולים, דימומים והתעלפויות. רק לאחר שעברה 3 ניתוחים לכריתת המעי, קבעה בדיקת דם פשוטה: היא חולה בצליאק, ותזונה מתאימה הייתה מונעת הסבל. עתה היא תובעת את הדסה, אסף הרופא ומכבי
אבחנה רשלנית הובילה לטרגדיה שנמשכה שנים: תושבת כפר סבא בת 53 סבלה כ-30 שנה מאשפוזים חוזרים, טופלה בסטרואידים שגרמו לתופעות לוואי קשות ועברה שלושה ניתוחים לכריתת מעיים, עד שחוברה לשקית חיצונית לאגירת הצואה. נישואיה התפרקו והיא המשיכה לסבול, עד שבדיקת דם פשוטה הוכיחה כי מדובר בסך הכל במחלת הצליאק.
עתה תובעת המטופלת את בתי החולים הדסה ואסף הרופא ואת קופת החולים מכבי בסכום של 19 מיליון שקלים. התביעה הוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי מרכז באמצעות עורכי הדין דן אשכנזי ודקלה ברנס.
קראו עוד על צליאק:
- נטול גלוטן: המדריך המלא לחיים עם צליאק
- מחלת אלף הפנים: האם לילד יש צליאק?
- הכנסת לא אישרה הצעת חוק לסבסד קמח לחולי צליאק
שלשולים, דימומים ונשירה
כבר בילדותה סבלה התובעת מכאבי בטן, הייתה רזה יחסית, בעלת בטן תפוחה, סבלה מדימומים והתעלפויות חוזרות. בגיל 30 החמירו השלשולים עד 40 פעמים ביום, והיא נתקפה חולשה קיצונית והתעלפויות חוזרות ברחוב ובבית. בהמשך ירד משקלה באופן קיצוני, שערה החל לנשור והופיעה נסיגת חניכיים.
היא פנתה, על פי כתב התביעה, לרופאי קופת החולים מכבי, שהתייחסו לדבריה
המטופלת החלה ליטול את הסטרואידים במינון גבוה, ועליהם נוסף טיפול בתרופה מדכאת החיסון "אימוראן". לדבריה, סבלה מתופעות לוואי קשות בזמן הזה. היא פנתה במצב ירוד לבית החולים הדסה, שם, בניסיון להעלות את משקלה, ניסו להזינה דרך הוורידים אך אלה חזרו ונבקעו עקב שבירותם. בנסיבות אלה הוחלט לנתחה, והמעי הגס שלה נכרת לכל אורכו.
הניתוח לא הועיל, והופיעה חסימת מעיים. אז החליטו רופאי הדסה לכרות גם חלקים מהמעי הדק, ולחבר את המעי שנותר ל"סטומה" – שקית חיצונית לקליטת הצואה. מאוחר יותר בוצע ניתוח שלישי, גם הוא לא שיפר את מצבה.
לאחר שלושה ניתוחים - בדיקת דם
לאחר שחרורה מבית החולים היא המשיכה לסבול מכל התופעות שבגינן התאשפזה. גם הטיפול התרופתי הממושך המשיך לתת את אותותיו, והיא לקתה בבעיות בעמוד השדרה ובשבר בחוליה בגב.
בשלב זה החליטה רופאת המשפחה במכבי לערוך לה בדיקת דם פשוטה, שאישרה כי היא לוקה במחלת הצליאק. בדיקה פתולוגית במרפאת בית חולים אימתה את התוצאה סופית. היא הופנתה לדיאטנית, הונחתה להקפיד על צריכת מזון ללא גלוטן, חלבון החיטה הגורם לרגישות ולכל תופעות הלוואי שמהן סבלה.
במשך שלושה חודשים סעד בעלה אותה ללא הפסקה. הוא ישן לרגלי מיטתה בבית החולים, פרש מעבודתו וכל אותה העת לא יכלו שניהם אף להתראות די עם ילדיהם. בשלב מסוים החליטו בני הזוג להתגרש, אך לאחרונה שבו להתגורר יחד בניסיון לבנות מחדש את התא המשפחתי.
המוסד לביטוח לאומי קבע לתובעת 75% נכות לצמיתות. רופא מומחה לגסטרואנטרולוגיה העריך כי נכותה מגיעה לשיעור של 100% לצמיתות. כאמור, תובעת החולה את קופת החולים מכבי ובתי החולים הדסה ואסף הרופא. טרם הוגש כתב הגנה.
בית החולים אסף הרופא מסר בתגובה: "מדובר במקרה שנמצא בהליכי דיון בבית המשפט ולכן המרכז הרפואי אינו יכול להתייחס לפרטי המקרה".
המרכז הרפואי הדסה מסר בתגובה: "כתב התביעה טרם התקבל. הדסה תלמד אותו לכשיגיע ותגיב בבית-המשפט".
דובר מכבי שירותי בריאות מסר בתגובה: "אנחנו לומדים את פרטי התביעה ואוספים את המידע המלא על מנת לגבש תגובה לבית המשפט".