שתף קטע נבחר

 

רעש האדמה בצפון: "רק 10 ק"מ מתחתינו"

"זה כמו שמכופפים ענף עד שהוא נשבר", מסבירים המומחים את הפעילות בשבר הסורי-אפריקאי שהרעידה את הצפון אמש, ומזכירים שהרעש הגדול לפנינו. ומה אומרים זקני צפת? אפילו ביטוח לא עשו שם

רעש האדמה שאירע אמש (יום א') בצפון הארץ גרם לבהלה רבה של תושבים, אך איש לא נפגע ולא נגרם נזק. מדובר בסך הכול בתזכורת נוספת, אומר מומחה לנושא, לכך שצפויה להתרחש בשנים הקרובות רעידת אדמה חזקה כחלק מהפעילות בשבר הסורי-אפריקאי.

 

עוד בערוץ החדשות:

הפיצוץ שיטח הבסיס האיראני: טילים על הכוונת

יבש פה: יכול להיות שישראל הופכת למדבר?

 

הרעש אירע בשעה 22:55 ועוצמתו 3.8 בסולם ריכטר. "עומק המוקד היה רדוד יחסית, פחות מעשרה ק"מ מתחת לאדמה", אמר ל-ynet אורי פריזלנדר, מנכ"ל המכון הגיאופיזי והאגף הסיסמולוגי. לדבריו, הרעידה הורגשה מהגליל המערבי ועד לגליל המזרחי.

 

פרופ' אמוץ עגנון מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית בירושלים, הוסיף כי "מבחינה פיזית קרום כדור הארץ נסדק לאורך קטע של פחות מקילומטר אחד, והאנרגיה שהייתה אצורה בו השתחררה בבת אחת – זה כמו שמכופפים ענף עד שהוא נשבר".  

 

מאות גולשים מצפון הארץ - מקריית-שמונה, נהריה, עכו, מטולה, טבריה ועד מג'דל שמס - דיווחו ל-ynet באמצעות האימייל האדום כי הרגישו את הרעידה. פריזלנדר הסביר כי "ככל שהמוקד עמוק פחות,

כך הרעידה מורגשת יותר. מה גם שהיא אירעה בלילה, ומכיוון שהיא הייתה קצת יותר חזקה מהרגיל, ובגלל שכולם נמצאים במיטות אז מרגישים את זה יותר בבירור".

 

פרופ' עגנון ציין שעמק החולה, בו התרחש מוקד הרעש, הוא חלק מבקע של 1,000 קילומטר, הנמשך מטורקיה ועד לים סוף - השבר הסורי אפריקאי, בשמו המוכר.

 

לדברי ראש המכון הגיאופיזי, "הסטטיסטיקה אומרת שכל 100 שנה בערך ישנה רעידת אדמה בעוצמה 6 בבקע ים המלח. האחרונה הייתה ב-1927, וסטטיסטיקה היא אחרי הכול, סטטיסטיקה".

 

פרופ' עגנון הוסיף כי "אנחנו נמצאים על אזור שהוא בסיכון, בגלל אותו הבקע. אמנם לא באותו הסיכון כמו יפן, טורקיה או קליפורניה, אבל אנחנו ברמת סיכון גבוהה למשל מזו שנמצאים בה רוב מדינות אירופה". 

 

אז מה כבר אפשר לעשות חוץ מלספור את השנים ולחכות לגרוע מכול? "אני חושב שכדאי להחזיק בבית מים ותחבושות למקרים כאלה", אומר פרופ' עגנון, "כי לא יהיו מים בברזים ברעידת אדמה חזקה, ובתי החולים יטפלו רק במקרי הטראומה הקשים. הערכות של מומחים מדברות על כך שמאות בתים ייחרבו לגמרי ברעידה חזקה".

 

מנכ"ל המכון הגיאופיזי אומר שהדבר הראוי לעשות הוא ללמוד מהרעידות החלשות ולהתכונן באמצעותן לרעידות החזקות. "מכל רעידה אנחנו לומדים, התפקיד שלנו הוא לנטר ולעדכן את תקן הבנייה. האינפורמציה שנלמדת היא הבסיס לעדכון 'מפת תאוצת קרקע', שמהנדסים משתמשים בה בבניית קונסטרוקציה, והיא מתעדכנת אחת לכמה שנים על ידי מכון התקנים".

 

פריזלנדר מדגיש כי המפתח להתמודדות עם אסונות כמו רעידת אדמה קטלנית הוא בחיזוק מבנים כחלק מתוכנית מתאר ארצית ולא בצפי של הרעידה או בהתראה מפניה.

 

זקני צפת בלי ביטוח: "לחזק מבנים זה לא מזיק"

על אף התחזית הפסימית לרעידת אדמה חזקה בשנים הקרובות, יש מי שלא ממש מתרגש. מאיר המאירי (80), מייצר גבינות מצפת, שמתאים ביושר לתיאור אחד מזקני צפת,

לא חושב שיש סיבה לדאגה.

 

"אני לא מאמין שיהיו עוד רעידות אדמה חזקות פה", הוא אומר וקורא לכולם לבטל את הביטוח נגד רעידות אדמה. "לי אין ביטוח, ולאבא שלי אין ביטוח, ואני דור חמישי שגר באותו הבית בצפת".

 

ברעידת האדמה ב-1927, אחת החזקות בישראל במאה האחרונה, נהרגו כ-500 בני אדם. עוצמתה הייתה 6.25 בסולם ריכטר, אבל המאירי סבור שהמסר של האדמה הוא אחדות. "הרעידות הללו הן תזכורות לכך שצריך להתלכד, כי הפילוג והשנאה מביאים חורבן". עם זאת, הוא מסכם, "לחזק מבנים זה לא מזיק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דני סלומון
עשיתם כבר ביטוח? הכינו תחבושות ומים
צילום: דני סלומון
מומלצים