שתף קטע נבחר
 

בלי תרופות: טיפולים שמצליחים להקל כאב כרוני

דיקור, עיסוי ואולי בכלל טאי צ'י? עולם הרפואה המשלימה מציע פתרונות רבים לסובלים מכאבים כרוניים בגב, בראש או במפרקים. בדקנו את השיטות שהוכחו כיעילות ביותר. מדריך

"דוקטור, כואב לי" היא מן הסתם אחת התלונות השכיחות ביותר ששומעים רופאים. בשנת 2001 הוכרז הכאב הכרוני (המוגדר ככאב הנמשך יותר משלושה-שישה חודשים) על ידי רוב איגודי הכאב בעולם כמחלה בפני עצמה - הכרזה שנועדה לקדם את תהליכי האבחון והטיפול בבעיה קשה זו.

 

למרות זאת, עשור שלם מאוחר יותר, הכאב הכרוני עדיין נחשב לאחת מבעיות הבריאות הבלתי מובנות, בלתי מאובחנות ובלתי מטופלות ביותר ברפואה המודרנית.

 

קראו עוד על כאבים כרוניים :

 

מגוון התרופות המוצע כיום לטיפול בכאב בהחלט מרשים, אך נטילת תרופות לזמן ממושך עלולה כידוע לגרום לנזקים בריאותיים, ולכן לא מעט אנשים פונים לקבלת טיפולים משלימים. על פי מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי Pain Medicine, אחד מכל שלושה אנשים הסובלים מכאב כרוני פונים לרפואה המשלימה.

 

אבל מה באמת עובד? הכתבה שלפניכם סוקרת את הטיפולים ברפואה המשלימה שהוכחו מחקרית כיעילים ביותר לטיפול בכאבים כרוניים. רוב הטיפולים הנסקרים כאן ניתנים כיום בתשלום מוזל גם במסגרת קופות החולים, ובבתי החולים קיימות מרפאות כאב המשלבות טיפולים משלימים כמו דיקור, כירופרקטיקה ועוד, עם הטיפול הקונבנציונלי בתרופות ובפיזיותרפיה.

 

הטיפולים היעילים לכאבי גב

דיקור

יעילותו לטיפול בכאבי גב זכתה בשנים האחרונות להכרה על ידי שני איגודים נחשבים בארצות הברית - הקולג' האמריקאי לרופאים והחברה האמריקאית לכאב, ולאחרונה זכתה ההמלצה לגיבוי משתי עבודות מחקר גדולות. הראשונה, סקירת מחקרים שפורסמה ב-2010 על ידי סוכנות המחקר האמריקאית לשמירה על הבריאות, מצאה שהדיקור קשור להפחתה ניכרת בעוצמתם של כאבי גב תחתון.

 

ממצאים אלה תומכים בתוצאות של מחקר גדול שפורסם שנה קודם לכן בכתב העת Archives of Internal Medicine, ובו נמצא שיעילות הדיקור לשיכוך כאבי גב גבוהה יותר מזו של תרופות ופיזיותרפיה ושהשיפור בתפקוד היומיומי נשמר גם כעבור שנה.

 

עיסוי

גם העיסוי הוכר על ידי הקולג' האמריקאי לרופאים והחברה האמריקאית לכאב כאחד משלושת הטיפולים היעילים לכאבי גב, ומחקרים חדשים שבים ומאמתים את יעילותו. סקירת המחקרים שפורסמה ב-2010 על ידי סוכנות המחקר האמריקאית לשמירה על הבריאות, מצאה שהעיסוי הפחית משמעותית את עוצמת הכאב בקרב אנשים הסובלים מכאב אקוטי בגב התחתון בהשוואה לפלצבו.

 

מחקר אחר שפורסם השנה ב-Annals of Internal Medicine, מצא שהעיסוי מסייע בהפחתת כאב ובשיפור התפקוד היומיומי במהירות גדולה יותר מתרופות ופיזיותרפיה.

 

מניפולציה של עמוד השדרה

הטיפול השלישי שהוכר על ידי הקולג' האמריקאי לרופאים והחברה האמריקאית לכאב כאחד משלושת הטיפולים היעילים לכאבי גב הוא מניפולציות של עמוד השדרה, כמו כירופרקטיקה ואוסטיאופתיה. יעילות השיטה הוכחה בשנים האחרונות בכמה עבודות. בסקירה של סוכנות המחקר האמריקאית לשמירה על הבריאות מ-2010, נמצא שמניפולציה של עמוד השדרה יעילה יותר מפלצבו ובעלת יעילות זהה לזו של תרופות נוגדות כאב בהפחתת עוצמת כאבי גב תחתון.

 

מחקר אחר שפורסם ב-2010 ב-Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, הראה שטיפול כירופרקטי עשוי להיות יעיל בדיוק כמו ניתוח בגישה זעיר פולשנית לטיפול בסכיאטיקה (כאב לאורך עצב השת בגב התחתון ובצד החיצוני של הירך, הרגל וכף הרגל), הנובעת מפריצת דיסק בגב.

 

יוגה

במחקר שפורסם ב-2010 בכתב העת Annals of Internal Medicine נמצא שתרגול יוגה עשוי להיות יעיל יותר לטיפול בכאבי גב תחתון מטיפול תרופתי. המשתתפים בקבוצת היוגה אמנם לא דיווחו על פחות כאב מחברי קבוצת הביקורת, אבל היו מסוגלים להתמודד עמו ולבצע פעילויות ב־30% יותר, וכעבור שנה מצבם עדיין היה טוב יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

מחקר נוסף, שנערך במימון המרכז הלאומי לרפואה משלימה ואלטרנטיבית בארצות הברית, בחן את השימוש באיינגר יוגה (סגנון יוגה שבו משתמשים בבלוקים, חגורות ורצועות כדי לתמוך ביציבה) לטיפול בכאב כרוני בגב התחתון בהשוואה לטיפולים קונבנציונליים. במחקר נמצא שהיוגה הפחיתה את הכאב, המוגבלות התפקודית ורמת הדיכאון, והמשתתפים בקבוצה זו גם דיווחו על נטייה מופחתת לשימוש במשככי כאב.

 

ויטמין D

אחד הלהיטים האחרונים במחקר על טיפולים משלימים לכאב כרוני הוא ויטמין D. שורה של מחקרים מהתקופה האחרונה מצביעה על כך שהשימוש בו גורם לירידה בעוצמת הכאב. המחקרים מראים מצד אחד שלחולים רבים עם כאב כרוני יש חסר בוויטמין, ומצד אחר שחולים בכאב כרוני המקבלים ויטמין D מדווחים על שיפור בתחושת הכאב.

 

כך למשל, במחקר שבוצע בערב הסעודית בקרב נשים, נמצא שמתן הוויטמין במינון של 5,000־10,000 יחידות בינלאומיות ליום במשך שלושה חודשים הביא לשיפור בתחושת הכאב אצל 95% מהמשתתפות.

 

מינון מומלץ: 2,000 יחידות בינלאומיות ליום.

 

הדיקור קשור להפחתה ניכרת בעוצמתם של כאבי גב תחתון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדיקור קשור להפחתה ניכרת בעוצמתם של כאבי גב תחתון(צילום: shutterstock)

 

הטיפולים היעילים לכאבי ראש

דיקור

סקירות מחקרים מקיפות מהשנים האחרונות הצביעו על כך שהדיקור מהווה גם טיפול יעיל להפחתת התדירות והעוצמה של כאבי מיגרנה וכאבי ראש הקשורים למתח.

 

מחקר אמריקאי שפורסם בכתב העת היוקרתי BMJ ובו השתתפו חולים שסבלו מכאבי מיגרנה כרוניים, מצא שלא זו בלבד שהדיקור הפחית משמעותית את תדירות ההתקפים ואת חומרתם (המטופלים בדיקור דיווחו על 22 ימי מיגרנה פחות מקבוצת הביקורת), אלא אף הביא להקטנת שיעורי הביקורים אצל הרופא, צריכת התרופות וההיעדרויות מהעבודה.

 

חרצית ריחנית

צמח בר זה מכיל פרתנוליד, חומר שלו תכונות נוגדות דלקת. מאחר שלתגובה הדלקתית במיגרנה יש חלק חשוב בהופעת התקפי הכאבים, היכולת האנטי דלקתית של החומר מסייעת לצמצם את תדירות ההתקפים ולהפחית מעוצמתם.

 

כמו כן נמצא כי הפרתנוליד מעכב את פעילותו של חלבון המפעיל מערך תהליכים ביוכימיים דלקתיים. באמצעות עיכובו מעוכב בין היתר ייצורו של חנקן חמצני (NO) במהלך המיגרנה, שנמצא במחקרים כאחראי למנגנונים המובילים לכאב הראש. כמה מחקרים שבחנו את יעילות הטיפול במיגרנות באמצעות החרצית הריחנית הראו שנטילת תוסף של הצמח מביאה לצמצום עוצמת הכאבים ותדירותם.

 

מינון מומלץ: 300-100 מ"ג ליום.

 

מגנזיום

מינרל זה פועל להרפיית השרירים וכלי דם מכווצים והוא בעל השפעה מרגיעה וחיוני לייצור האנרגיה בתאים. מרכז המחקר של משרד החקלאות האמריקאי דיווח לפני כמה שנים שלמחצית מהאנשים הסובלים ממיגרנה יש רמות נמוכות של מגנזיום בדם. במקביל מצאו מחקרים שהמינרל מסייע להפחית את תדירות התקפי המיגרנה ועוצמתם (כולל התקפי מיגרנה המופיעים לפני המחזור החודשי) ביותר מ-40% מהמקרים.

 

מינון מומלץ: 600-400 מ"ג ליום (מומלץ להשתמש במגנזיום ציטראט, שזמינותו הביולוגית לגוף גבוהה).

 

הטיפולים היעילים לפיברומיאלגיה (דאבת)

דיקור

מחקרים מהשנים האחרונות מראים שגם חולי פיברומיאלגיה יכולים להסתייע בדיקור כדי לזכות בהקלה מכאבים. בסקירת מחקרים שפורסמה ב-2010 בכתב העת הרפואי Rheumatology, נמצא שהדיקור עשוי לספק הקלה זמנית בכאב אצל חולי פיברומיאלגיה. כתוצאה ממחקרים אלה משמש הדיקור כיום כאחת משיטות הטיפול המשלימות המומלצות במרפאות הכאב במקביל לטיפול התרופתי בחולי פיברומיאלגיה.

 

טאי צ'י

התנועות האיטיות והזורמות של אמנות הלחימה הסינית טאי צ'י נחשבות למרגיעות, משחררות מתחים ומעלות את רמת האנרגיה בגוף, אך בשנים האחרונות הראו מחקרים שהתנועות האלה עשויות גם להועיל להקלת כאב אצל חולי פיברומיאלגיה.

 

מחקר מבוקר שפורסם ב-2010 בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine מצא שאימוני הטאי צ'י מסייעים להפחתת הכאב כבר לאחר 12 שבועות בלבד, ושהתוצאות טובות יותר מאלה שדווחו בניסויים קליניים על תרופות לטיפול בפיברומיאלגיה. נוסף על ההקלה בכאב דיווחו החוקרים גם על שיפור ברמות האנרגיה, באיכות השינה, במצב הרוח ובתחושה הכללית.  

 

אימוני הטאי צ'י מסייעים להפחתת הכאב כבר לאחר 12 שבועות (צילום: רוני שיצר) (צילום: רוני שיצר)
אימוני הטאי צ'י מסייעים להפחתת הכאב כבר לאחר 12 שבועות(צילום: רוני שיצר)

 

הטיפולים היעילים לכאבים לאחר ניתוח

דיקור

מחקרים שבחנו בשנים האחרונות את השפעת הדיקור על כאבים לאחר ניתוח מראים שהוא מסייע להפחתת הכאב ומצמצם את השימוש בתרופות נגד כאבים. סקירת מחקרים שפורסמה ב-2008 בכתב העת British Journal of Anastasia מצאה ש-72 שעות לאחר הניתוח הדיווח על כאב בקרב חולים שקיבלו טיפול בדיקור נוסף על הטיפול התרופתי, היה נמוך משמעותית לעומת קבוצת הביקורת, שקיבלה טיפול תרופתי בלבד.

 

שני מחקרים נוספים, שבחנו את השפעת הדיקור בקרב חולים שעברו ניתוח להחלפת מפרק ירך או ברך, מצאו אף הם שהדיווח על הכאב היה נמוך משמעותית בקרב חולים שקיבלו טיפול בדיקור נוסף על הטיפול התרופתי לעומת חולים שקיבלו רק טיפול תרופתי.

 

הטיפולים היעילים לכאבי ארתריטיס

כונדרואיטין וגלוקוזאמין

תוספי תזונה אלה, המיועדים לטיפול באוסטיאוארטריטיס (דלקת מפרקים ניוונית שהגורם לה הוא שחיקה ברקמת הסחוס), הם שניים מהתוספים הנמכרים ביותר בעולם כיום. הסיבה העיקרית לכך היא יכולתם לשכך כאבים אצל חולים אלה, כפי שמצביעים מחקרים רבים.

 

מחקר גדול שפורסם ב-2009 בכתב העת Arthritis & Rheumatism, מצא שנטילת כונדרואיטין למשך שנתיים מביאה לשיפור מהיר יותר בכאבי אוסטיאוארטריטיס של הברך בהשוואה לקבוצת הפלצבו, וזאת בנוסף למניעת הידרדרות במבנה המפרק.

מחקר נוסף, שפורסם בספטמבר השנה ב-Arthritis & Rheumatism, מצא שהכונדרואיטין מקל את הכאב ומשפר את התפקוד של הסובלים מאוסטיאוארתריטיס של היד.

 

בעקבות מחקרים אלה ממליצים כיום ארגונים כמו האגודה הבינלאומית לאוסטיאוארטריטיס, והארגון האירופי למניעת מחלות מפרקים, על השימוש בתוספים אלה כחלק מהטיפול במחלה. קיימת גם תרופת מרשם המבוססת על גלוקוזאמין סולפאט.

 

מינון מומלץ: 800־1,200 מ"ג כונדרואיטין ו-1,500 מ"ג גלוקוזאמין ליום.

 

אומגה 3

אפילו מינון קטן של תוספי אומגה 3 יכול להפחית משמעותית את הכאב והדלקת הנגרמים על ידי אוסטיאוארטריטיס, כך דיווח לאחרונה מחקר שנערך בכמה אוניברסיטאות ובתי חולים באוסטרליה ובטסמניה. החוקרים מצאו שחומצות השומן EPA ו-DHA הקלו על הכאב ואף שיפרו משמעותית את יכולת התנועה של החולים.

 

גם מחקרים קודמים הצביעו על יעילותן של חומצות השומן EPA ו-DHA להקלה על כאב כתוצאה מארטריטיס. במחקר שפורסם בשנת 2006 ב-Surgical Neurology, נמצא שנטילה יומית של שתי חומצות השומן האלה במשך 12 שבועות או יותר הפחיתה את הכאב ואת הנטייה לנוקשות בוקר ולרגישות במפרקים.

 

מינון מומלץ: 3 כמוסות ליום בעלות ריכוז כפול (360 מ"ג EPA ו-240 מ"ג DHA בכל כמוסה - עם שינויים קלים בין היצרנים השונים).

 

אומגה 3 יכול להפחית משמעותית את הכאב והדלקת (צילום: index open) (צילום: index open)
אומגה 3 יכול להפחית משמעותית את הכאב והדלקת(צילום: index open)

 

הטיפולים היעילים לכאבים אונקולוגיים

דיקור

הדיקור הסיני אמנם לא הוכח כיעיל לטיפול בגידול הסרטני עצמו ולריפויו, וגם השאלה אם הוא יכול לשנות את תפקוד מערכת החיסון עדיין שנויה במחלוקת, עם זאת הוא הוכח מחקרית כטיפול תומך יעיל הן בכאבים והן בתופעות לוואי של המחלה ושל הטיפולים הכימותרפיים כמו בחילות, הקאות ולאות.

 

המחקר המצוטט ביותר בתחום זה פורסם ב-2003 בכתב העת Journal of Clinical Oncology, שנחשב לכתב העת החשוב ביותר בתחום הסרטן. במחקר חולקו חולים המטופלים בכימותרפיה לשלוש קבוצות: הראשונה קיבלה דיקור סיני, השנייה דיקור דמה והשלישית לא קיבלה כל טיפול. כעבור חודש, ושוב כעבור חודשיים, דיווחה הקבוצה שטופלה בדיקור על הפחתה ניכרת ברמות הכאב ביחס לשתי קבוצות הביקורת.

 

יוגה

מחקרים רבים תומכים בשילוב של יוגה בטיפול בחולי סרטן, בין היתר בזכות יעילותו להפחתת כאב ותסמינים אחרים הכרוכים במחלה ובטיפולים הכימותרפיים. מחקר שנערך במרכז הסרטן מ. ד. אנדרסון שבטקסס ופורסם ב־2006 בכתב העת Journal of Clinical Oncology, מצא שיפור משמעותי באיכות חייהן של חולות סרטן השד שהשתתפו בשיעורי יוגה.

 

בימים אלה מבוצע מחקר נוסף במ.ד. אנדרסון, במימון ה-NIH (המוסד הלאומי לבריאות בארצות הברית), שבו ישתתפו 600 חולי סרטן, המיועד לבחון את השפעת היוגה על תסמינים ותופעות לוואי הכרוכים בסרטן, בהם בין היתר כאב. אם יצביע על השפעות חיוביות, עשוי מחקר גדול זה להביא לשינוי פרוטוקול הטיפול בחולי סרטן.

 

טיפולי מגע

במשך שנים מקובלת הייתה ההנחה שאסור לבצע טיפולי מגע בחולי סרטן, זאת הן בשל החשש שמא לחולה עם גרורות בעצמות עלולים להיגרם שברים או פגיעה ברקמות, והן משום שהרופאים סברו שהטיפול עלול לגרום לפיזור הסרטן.

 

בעוד שההנחה הראשונה נכונה, ולכן ממליצים המומחים להימנע משיטות מגע פחות עדינות כמו כירופרקטיקה ואוסטיאופתיה, מתברר שההנחה לפיה הטיפול עלול לגרום לפיזור המחלה מוטעית. יתר על כן, טיפולי מגע עדינים, כמו שיאצו, רפלקסולוגיה ועיסוי, הוכחו כמסייעים להתמודדות עם כאב ועם תופעות לוואי נוספות של סרטן.

 

במחקר שפורסם ב-2004 בכתב העת Journal of Pain & Symptom Management בחנו חוקרים מהמרכז לסרטן סלואן קטרינג את השפעת העיסוי שניתן לחולי סרטן 15 דקות לאחר הטיפול הכימותרפי. הממצאים הצביעו על ירידה של 21%־52% ברמות הכאב ובתסמינים אחרים, כמו עייפות, בחילות וחרדה, והאפקט נותר גם 48 שעות לאחר העיסוי.

 

מחקר נוסף, שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine ובו השתתפו חולים בסרטן מתקדם, הראה ששישה טיפולי עיסוי במשך שבועיים הפחיתו את הכאב ושיפרו את איכות חייהם.

 

גלוטמין

(החומצה האמינית הנפוצה בגוף) נמצא כיעיל במניעת נוירופתיה (תחושת כאב שורף, נמלול ורדימות) בקרב חולי סרטן המעי הגס ופי הטבעת המטופלים בתרופה הכימותרפית אוקסליפלטין. כך מצא מחקר שפורסם ב-2007 בכתב העת Oncologist ושמשתתפיו קיבלו במשך שבעה ימים גלוטמין בשילוב עם טיפולים כימותרפיים.

 

מחקר קודם, שהתפרסם ב-2001 בכתב העת של האגודה האמריקאית לסרטן, מצא ששילוב גלוטמין בחולי סרטן המטופלים בתרופה כימותרפית אחרת, טקסטר, הביא אף הוא להפחתה בנוירופתיה בגפיים.

 

מינון מומלץ: 30 גרם ליום (מחולק לפעמיים-שלוש).

 

  • ייעוץ מקצועי: ד"ר שחר לב ארי, מנהל מחקרים של היחידה לרפואה משלימה והמעבדה לחקר הסרטן במרכז הרפואי תל אביב; ד"ר סילביו בריל, נשיא האגודה הישראלית לכאב ומנהל היחידה לטיפול בכאב במרכז הרפואי תל אביב

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למחצית מהאנשים הסובלים ממיגרנה יש רמות נמוכות של מגנזיום בדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים