שתף קטע נבחר
 

מבקר בבניין נפצע? כל הדיירים עלולים לשלם ביוקר

מפגע בטיחותי שנוצר בעקבות שיפוץ בבניין מגורים, גרם לפציעת אישה שעברה בשביל הגישה. בית משפט השלום בפתח תקווה קבע שהדיירים אחראים לפציעה ועליהם להשתתף בפיצוי. איך תמנעו מזה לקרות גם לכם?

האם דיירי בניין משותף, אחראים לפצות אדם שנפצע כתוצאה מנפילה בשביל הכניסה לבניין? בית משפט השלום בפתח תקווה קבע לאחרונה שכן, אם ניתן היה לצפות כי התרשלות בשיפוץ יכולה להוביל לנזקי גוף לעוברי אורח שמשתמשים בשטחים הציבוריים בבניין.

 

עוד בערוץ הנדל"ן:

 

בנייני המגורים עתירי הדיירים מכונים בעגה המשפטית בתים משותפים. אלה כוללים, מלבד הדירות, גם את השטחים ציבוריים, שנחשבים רכוש משותף ושמשמשים את הדיירים, המבקרים ועוברי האורח. השטחים הציבוריים צמודים לדירות המגורים באופן יחסי לגודל הדירות. ביניהם ניתן למנות חדרי מדרגות, מעליות, שבילי גישה ועוד.

 

תחזוקת השטחים הציבוריים נמצאת באחריות נציגות הבית המשותף, המכונה ועד בית, שממומן מכספים שמשלמים הדיירים מידי חודש. במהלך השהות בבית המשותף, חשופים הדיירים והמבקרים לנזקים גופניים וכלכליים אפשריים. כך למשל בחורף, הרצפה בבניין עלולה להיות רטובה וניתן בקלות להחליק עליה ולשבור יד, רגל או אגן.

 

במקרה שנידון בביהמ"ש בפתח תקווה, נבדקה מידת האחריות של דיירי בית משותף בעיר, לנזקי גוף שנגרמו לעוברת אורח שנפלה ונפצעה בשביל הגישה לבניין בעת שביקרה בו. הסיבה לפציעתה היתה מפגע בטיחותי שנוצר בעקבות שיפוץ שנערך באגף המערבי של הבניין.

 

מדובר בבניין מגורים ברחוב הרצל 13 עם חזית אחת בעלת 2 אגפים. בכל אחד מהאגפים יש 12 דירות. האישה, שרצתה להגיע למעבדה השוכנת בקומת הקרקע באגף המערבי, נפלה בגלל משטח עץ שהונח בשל השיפוץ התאונה.

 

לאחר בחינת העדויות קבע השופט נחום שטרנליכט בפסק דין עקרוני, כי דיירי האגף המזרחי לא היו שותפים להחלטה על השיפוץ באגף המערבי וכל אגף פעל עם נציגות ועד בית נפרדת. לפיכך הוא פסק שדיירי האגף המזרחי פטורים מאחריות לפציעת עוברת האורח.

 

עוד הוא פירט, כי נציגות אותו אגף בבית המשותף, שייצגה את הדיירים בבית המשותף ושאישרה את השיפוץ, הייתה צריכה לצפות כי התרשלות בשיפוץ יכולה להוביל לנזקי גוף לעוברי אורח שמשתמשים בשטחים הציבוריים בבניין. לבסוף נקבע, כי בעלי המעבדה אליה חפצה האישה להגיע, יישאו ב-70% מנזקיה, והאחריות לשאר תוטל על דיירי האגף המערבי, כאשר כל דירה ודירה תישא בחלק של 3% מסכום הנזק.

 

הפיצוי יכול להגיע למיליוני שקלים

כאשר בית משפט דן במקרה בו נגרם לתובע נזק גוף, נקודת המוצא שלו היא שהאחריות לטיפול במפגעים מוטלת על המחזיק במקרקעין. אם המחזיק במקרקעין התרשל ולא טיפל במפגע בטיחותי שנוצר במקרקעין שבבעלותו, הוא יימצא כאחראי לנזקו של אדם שנפגע כתוצאה מאותו מפגע ויחויב לפצותו.

 

בבתים משותפים, הגוף האמון על התחזוקה, הטיפול במפגעים ותיקון התקלות ברכוש המשותף הוא נציגות הבית המשותף. אם נציגות הבית המשותף, המכונה פעמים רבות בשם "הוועד", לא מבצעת את מלאכתה נאמנה ולא מתחזקת את הבניין כשורה, היא בעצם מעמידה את כל דיירי הבית המשותף בסיכון.

 

הנזק שיכול להיגרם כתוצאה מתחזוקה בלתי הולמת יכול פעמים להגיע לסכומים גבוהים. פיצוי לאדם שנפגע כתוצאה ממפגע בטיחותי שהיה קיים בבית המשותף, יכול להגיע אפילו למיליוני שקלים במידה שהנזק הגופני שנגרם היה חמור.

 

לאור פסיקה זו, מומלץ לדיירי בתים משותפים קודם כל לוודא שבבניין שבו הם מתגוררים אין מפגעים בטיחותיים ושוועד הבית הממונה עושה את עבודתו נאמנה. מדובר בנושא קריטי, מכיוון שאם הוועד מתרשל - האחריות נופלת על גם על הדייר הבודד, שלעיתים בכלל לא יודע על המחדל של הוועד.

 

בנוסף מומלץ לדיירי בתים משותפים לרכוש פוליסת ביטוח לרכוש המשותף. פוליסה שכזו צריכה לכלול כיסוי ביטוחי לנזקי גוף שיכולים להיגרם לדיירי הבניין ולבקרים בו.

 

הכותב הוא מומחה בנדל"ן, שותף במשרד עורכי דין גושן גושן סיגל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באחריות הועד למנוע מפג בטיחותי
צילום: הרצל יוסף
מומלצים